Unicef



Ecuador: gratis hiv-test voor zwangere vrouwen

16 januari 2007, Guayaquil, Ecuador - Toen Andrea (20) erachter kwam dat haar man hiv-geïnfecteerd was, heeft ze zich meteen laten testen. Ze was al vijf maanden zwanger toen de test uitwees dat ook zij het virus bij zich draagt.

In het tv-spotje vraagt een foetus, vanuit zijn moeders baarmoeder, aan zijn vader om haar te steunen in het besluit een hiv-test te laten doen. Foto: Unicef


In het tv-spotje vraagt een foetus, vanuit zijn moeders baarmoeder, aan zijn vader om haar te steunen in het besluit een hiv-test te laten doen. Foto: Unicef

Er zijn veel vrouwen zoals Andrea die het risico lopen hiv over te dragen op hun kinderen. In Ecuador zijn 8.000 hiv- en aidsgevallen geregistreerd, en steeds vaker gaat het daarbij om vrouwen.

Campagne
In reactie daarop zijn er nu spotjes op de televisie en op de radio, waarin zwangere vrouwen in Ecuador aangeraden wordt zich gratis en vrijwillig te laten testen op hiv. De strekking van de spotjes is dat moeders kunnen voorkomen dat ze het virus overdragen op hun kinderen als ze zich tijdig laten testen en behandelen.

De spotjes zijn een gift van reclamebureau en Unicef-partner Norlop JWT en worden uitgezonden op tv- en radiokanalen in heel Ecuador. Ze maken onderdeel uit van een hiv- en aidscampagne van het ministerie van Gezondheid, Unicef en andere partners.

Succesvol
Het initiatief lijkt zijn vruchten af te werpen. Eind 2006 was het gemiddelde aantal zwangere vrouwen dat zich op hiv laat testen bijna verdubbeld. Sinds oktober 2006 zijn 170 zwangere vrouwen hiv-positief bevonden, en 148 daarvan worden behandeld. Dit betekent een afname van het aantal kinderen in Ecuador dat het risico loopt om met hiv ter wereld te komen.

Discriminatie
Sinds ze weet dat ze hiv heeft, is Andrea regelmatig voor onderzoek bij haar dokter geweest. Ondertussen gaat het leven gewoon door. Haar man werkt nog steeds en zij wil een opleiding gaan volgen. "Maar het is moeilijk, omdat mensen ons discrimineren. Dat komt doordat ze er weinig over weten."

"Nu ik hiv heb, weet ik dat je jezelf moet beschermen. Ik wil gewoon dat mijn kind gezond is en daarom laat ik me behandelen."