BredeSchoolNet


Bromsnor keert weer

dinsdag 16 januari 2007

In Limburg komt de veldwachter terug. Hij moet een spin in het web worden in de strijd tegen de jeugdcrimininaliteit.

Een veldwachter kan de strijd aanbinden met jeugdcriminaliteit en moslimfundamentalisme. Herstel de veldwachter, bestrijd de criminaliteit, is een van de aanbevelingen in het onderzoeksrapport naar extreem gedrag van jongerengroepen in Limburg.

Een betere stroomlijning van samenwerkingsprocessen in en tussen de veiligheidsketen en de zorg- en welzijnsketen is volgens de onderzoekers nodig. Nu wordt er veel langs en tegen elkaar in gewerkt en is de onderlinge informatie-uitwisseling slecht.

Gemeenten moeten zich daarom elk op hun regiefunctie bezinnen en waar nodig ook samenwerken aan een betere informatiehuishouding en een krachtige aanpak van normdoorbrekend en normstellend extreem gedrag van jongeren.

Een veldwachter kan volgens de onderzoekers van onderzoeksbureau IVA een spin in het web zijn van de verschillende instanties die zich met jongerenproblemen bezighouden. Zo wordt versnippering van informatie, kennis, ervaring en daadkracht voorkomen. De veldwachter moet de mogelijkheid krijgen om zelfstandig te beslissen hoe en waar in te grijpen, aldus de opstellers van het rapport Extreem? Moeilijk! Extreem en radicaal gedrag van jongerengroepen in Limburg. Risicos en reactierepertoires.

De nieuwe 'Bromsnor' gaat letterlijk de straat op en kan ter plekke ingrijpen waar jongeren zich misdragen. De veldwachter heeft ook een belangrijke sturende functie bij gemeenten en andere bij jeudgzorg betrokken instellingen, althans in de rapportvoorstellen. Elke gemeente zou zon veldwachter moeten krijgen, aldus het rapport.