BredeSchoolNet


Veel aandacht voor rapport interventieteams

dinsdag 16 januari 2007

Overal in de media kom je het Vrijblijvendheid Voorbij tegen, het rapport over de aanpak van multiculturele problemen door gemeentes. Het gemeentelijk beleid faalt, blijkt uit het rapport.

Dick Corporaal, voorzitter van de interventieteams

Dick Corporaal, voorzitter van de interventieteams, is dezer dagen veel in het nieuws. Overal duikt hij op om uitleg te geven over het rapport Vrijblijvendheid Voorbij, het verslag van het onderzoek naar de aanpak van gemeentes in de multiculturele problematiek.

De conclusies in dat rapport zijn dan ook niet mis. 'Het is vijf voor twaalf, zei Corporaal bij de presentatie. Er is te weinig besef van urgentie. Uit zijn onderzoek blijkt dat de aanapk van de gemeentes nauwelijks bijdraagt aan een blijvende oplossing, en soms zelfs averechts werkt.
Gemeenten spreken over dé Lonsdale-jongeren of dé Antillianen, terwijl er binnen die groepen grote verschillen zijn. Het gevolg van de simplistische opvattingen is dat er eenzijdige maatregelen worden genomen, die nog slecht worden uitgevoerd ook.

In de aanbevelingen sluit VV aan bij de conclusies van Operatie Jong, waarin de brede school een rol speelt. Verder stellen de interventieteams vast dat het gemeentelijk beleid beter zal worden als de gemeenten:

* De tijd nemen voor gedegen probleemanalyses
* Investeren in evenwichtiger beleid

* Werken aan een krachtiger uitvoering

* Ondersteuning krijgen van de rijksoverheid. Er zou een landelijke taskforce multicultureel jeugdbeleid moeten komen, vinden de interventieteams.

De interventieteams zijn na de moord op Theo van Gogh ingesteld door minister Rita Verdonk (Integratie). Ze zijn gevraagd zich te bemoeien met de themas Veiligheid en Jeugd Interetnische Spanningen Toegankelijkheid en Relationele Druk en Geweld. De teams zijn multi-etnisch en multidisciplinair samengesteld Ze ondersteunen lokaal bestuur, politie, lokale instellingen en gemeenschappen te bij het oplossen van vraagstukken die betrekking hebben op deze themas.

De reacties op het rapport zijn veelal instemmend. Alleen de VNG herkent zich er niet in. Het thema jeugd en veiligheid is een prioriteit voor veel gemeenten, waardoor ook veel acties richting jeugd ondernomen worden, stelt de VNG in een reactie.

Vrijblijvendheid Voorbij. Eindrapportage Interventieteams. 2005 2006 (WORD)