SGP


16 - 01 - 07 | Kamerlid mr. C.G. van der Staaij heeft schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Defensie over de kruisigingsact in de theatershow van het Luchtmachtorkest

De SGP fractie is zeer ontstemd over de kruisigingsact die te zien is in de theatershow van het Luchtmachtorkest. Hieronder vindt u de vragen die de heer Van der Staaij gesteld zijn:
- Heeft u kennisgenomen van de kruisigingsact in de theatershow van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht?

- Hoe beoordeelt u een dergelijke scène die een expliciete verwijzing vormt naar de kruisiging van Christus? Past een dergelijk optreden binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting? Is deze kruisigingsact niet aan te duiden als smalende godslastering?
- Bent u bereid om te bevorderen dat wordt onderzocht of er bij het opvoeren van deze act sprake is van smalende godslastering en daaraan passende consequenties te verbinden conform artikel 147 Wetboek van Strafrecht, dit mede in het licht van de aanbevelingen van het recente WODC-onderzoek naar godslastering en discriminerende uitingen wegens godsdienst en haatuitingen?

- Hoe beoordeelt u het bijzondere gegeven, dat een dergelijke controversiële en voor veel mensen bijzonder kwetsende act wordt opgevoerd door personen die in dienst zijn van Defensie (militairen)?
- Worden hier naar uw mening geen morele grenzen overschreden, die bij uitstek door de overheid in acht zouden moeten worden genomen? Hoe beoordeelt u het dat het Luchtmachtorkest (volgens de regisseur) via deze kruisigingsact bewust een link wilde leggen naar de controverse rondom de kruisigingsact van Madonna, die door de minister van Justitie als âverwerpelijkâ is aangemerkt? Hoe verhoudt het opvoeren van een dergelijke controversiële act zich tot de functie van het Luchtmachtorkest, dat juist is bedoeld om de banden met de samenleving te onderhouden.

- Bent u bereid ervoor te zorgen dat het Luchtmachtorkest deze en soortgelijke acts niet meer zal uitvoeren?
Kamerlid mr. C.G. van der Staaij heeft schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Defensie over de kruisigingsact in de theatershow van het Luchtmachtorkest