Gemeente Heerenveen

Start uitvoering roekenbeheersplan

Op een aantal plaatsen in de gemeente Heerenveen nestelen en verzamelen zich steeds meer roeken. Op zich is dat een goed teken aangezien de roek enkele jaren geleden vrijwel uitgestorven was. Het probleem is echter dat de roeken in kolonies leven en in toenemende mate aan de rand van de bebouwing verblijven. Daar veroorzaken ze grote overlast voor omwonenden in de vorm van lawaai, stank en uitwerpselen. Hoewel dat vaak wordt gedacht, zijn roeken overigens geen agressieve vogels zoals bijvoorbeeld kraaien.
De overlast is niet makkelijk op te lossen omdat de roek beschermd wordt door de Flora en Faunawet. Verjagen, vangen of doden van roeken is strafbaar. Bovendien zou ongecontroleerd verjagen het probleem nog groter maken doordat ze zich dan verspreiden en nieuwe kolonies op meerdere plaatsen maken. Hoewel de gemeente Heerenveen de overlast niet hoeft op te lossen, neemt zij toch de verantwoordelijkheid om een mogelijke oplossing te zoeken. Als kan worden aangetoond dat er zorgvuldig wordt gehandeld, kan het ministerie van LNV soms ontheffing verlenen om roeken toch te verjagen. De gemeente heeft daarom een deskundige een roekenbeheersplan op laten stellen en een ontheffing aangevraagd om dit plan uit te mogen voeren. Deze ontheffing is inmiddels ontvangen en geeft aan dat de gemeente de roeken alleen mag verjagen als er voor de roeken een geschikte, alternatieve locatie is.
Op korte termijn starten we met de uitvoering van het roekenbeheersplan op de meest urgente locatie aan de Ds. Veenweg in De Knipe. Vanwege een gedegen voorbereiding en benodigde tijd en budget starten we dan eind dit jaar met de overige locaties in de gemeente Heerenveen.
In grote lijnen bestaat de uitvoering van het plan uit : + het kiezen van alternatieve locaties waar roeken geen overlast veroorzaken;
+ het uithalen van nesten op de overlastlocaties met een hoogwerker;
+ het lokken van roeken naar de nieuwe locaties door middel van het herplaatsen van de uitgehaalde nesten (met hoogwerker en klimmers) en het aanbieden van voedsel; + het verjagen van de roeken van de oude locatie door middel van het regelmatig verwijderen van nieuwe nesten, en verjagen door middel van lawaai, lichtflitsen enz.; + het monitoren van de overlastlocatie en 500 meter daaromheen. Het streven is om in de komende jaren alle roeken naar Oranjewoud omgeving Brandeleane/ zuidzijde Woudsterweg/de Kom te lokken. Op deze plekken zullen nesten in bomen worden gehangen. Ook zal voedsel worden aangeboden. Deze locaties zijn in beheer bij de gemeente en bij Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer verleent haar medewerking aan de uitvoering van het beheersplan. De uitvoering van het plan duurt drie jaar en wordt in de periode van november tot april uitgevoerd. Op het moment dat de roeken op het nest zitten zijn alle maatregelen verboden. Om deze reden moeten we op korte termijn starten. Dat doen we eerst op kleine schaal op één locatie waar zeer veel overlast is. Ook hebben we dan gelegenheid om ervaring op te doen. Het zal duidelijk zijn dat de uitvoering van het roekenbeheersplan een omvangrijke, tijdrovende, dure en heel specifieke actie betreft. Voor het verjagen van roeken van de overlastlocaties zullen we de hulp inroepen van omwonenden die tevens in de gaten kunnen houden of er nieuwe roeken gaan nestelen.
Aangezien het levende beesten betreft, is er helaas geen garantie te geven dat het wegjagen en lokken van de roeken ook (direct) positief resultaat oplevert. We streven ernaar het plan zo goed mogelijk uit te voeren. Omwonenden van overlastlocaties op andere plekken in de gemeente Heerenveen verzoeken wij de uitvoering van het plan af te wachten en de roeken dit jaar niet te verjagen. Hiermee kan de overlast nog groter worden.
Voor vragen over deze werkzaamheden en het roekenbeheersplan kunt u contact opnemen met mevr. Huisman van de gemeente Heerenveen op telefoonnummer: 0513 - 617771.