Gemeente Leeuwarden

Bijlagen:


* Informatieavond Potmarge
46KB | PDF

Informatieavond Potmargevisie

Bron: Gemeente Leeuwarden (18-01-2007)

16 januari is er een informatieavond over de Potmargevisie geweest.

Verslag van informatieavond Potmargevisie Zie het origineel

Datum: 16 januari 2007
Aanwezig: namens de gemeente Leeuwarden: wethouders M. Waanders en R. Sluiter, J. Aaij,
G. Hendriksma, W. vd Schaaf, P. Douma,
E. Smit,; ca. 170 belangstellenden
Afwezig: n.v.t.
Kopie: belanghebbenden, verslag wordt gepubliceerd en verspreid
Notulist(e): M. Vreeswijk
Voorzitter M. Waanders opent de bijeenkomst en heet allen hartelijk welkom.
Ze stelt de aanwezigen namens de gemeente voor:
- M. Waanders, wethouder Ruimtelijke Ordening
- R. Sluiter, wethouder Wonen

- G. Hendriksma, Ruimtelijke Ordening
- J. Aaij, Ruimtelijke Ordening

- W. van der Schaaf, Ruimtelijke Ordening
- P. Douma, beheer

- E. Smit, communicatie

- M. Vreeswijk, notulist
Wethouder Waanders schetst de aanleiding en de totstandkoming van de Potmargevisie zoals die hedenavond gepresenteerd wordt.
De visie heeft zijn vorm gekregen door brainstormsessies, waarbij belangengroeperingen, bewoners, eigenaren en gebruikers van gronden in het gebied betrokken waren. De volgende personen/organisaties werden uitgenodigd voor de denktank:
Bewonersplatform Achter de Hoven; Kaatsvereniging Het Plein; Werkgroep Behoud Groene Long; Wijkvereniging 't Knooppunt; St. Milieu Platform; Buurtschool Potmarge; Buitenschool; Medisch Kleuter Dagverblijf; Deloitte/Atoglas; CSG COMENIUS; AOC; Van Hall Instituut; Parkhove (Palet); St. Wijkwerk Leeuwarden; Woon; St Jeugdhulp Friesland; wijkpanel Huizum-oost; Kwekerij Gebr. Smeding/NWF; J. Drijver; D. vd Wal. De meesten hebben aan de uitnodiging gehoor gegeven en actief bijgedragen aan het planproces.
Blad 2
J. Aaij geeft, aan de hand van een diapresentatie, uitleg over de visie.
Het gebied is opgedeeld in verschillede rakken, waarbij voor elk rak de huidige invulling en/of de verwachte ontwikkeling is geïnventariseerd, en de toekomstige invulling op grote lijnen is geschetst.
Bedoeling is het gebied van de Potmarge in te vullen conform het historisch beeld, met een diversiteit aan bebouwing, een rafelige oever met opvaartjes en groen en geen doorgaande (auto)wegen. De groene oevers dienen gewaarborgd te blijven, evenals de stadsbeleving. G. Hendriksma geeft vervolgens uitleg over de voortgang van het project en de bijbehorende juridische procedure. De bedoeling is dat de visie de grondlegger wordt voor het juridisch kader waarbinnen ontwikkelingen in het gebied zich kunnen gaan afspelen. Voorafgaand aan de vaststelling door de gemeenteraad wordt de visie eerst nog 6 weken ter inzage gelegd. Dan kan een ieder schriftelijk reageren. Dit wordt aangekondigd in het stadsblad. Nadat de visie is vastgesteld door de Raad, zal ze gebruikt worden als basis voor het bestemmingsplan wat voor het gebied moet worden opgesteld.
PAUZE
In de pauze is gelegenheid de plankaarten te bestuderen. DISCUSSIE
Complimenten voor de plannen van de rakken A t/m D. Is Palet betrokken geweest bij het maken van de plannen? Mevrouw is lid van de cliëntenraad van Parkhove. J. Aaij:
Palet is uitgenodigd voor de bijeenkomsten van de denktank, en bij de eerste sessie aanwezig geweest. Heeft de denktank eraan gedacht zorg in de wijk te houden? J. Aaij:
Ja, de wens is aangegeven om een deel van de functie in de wijk te behouden.
Kan het gebouw niet helemaal behouden blijven? Het is een prachtig gebied met een karakteristieke tuin. J. Aaij:
Tijdens de inventarisatie bleek dat de ontwikkeling van dat gebied nog veel onzekerheden kent. Daarom zijn er verschillende modellen voor dit rak ontwikkeld, om de diverse mogelijkheden open te houden.
Het is een mooie locatie voor aanleunwoningen en levensloopbestendige huizen.
J. Aaij:
Het wensbeeld bestaat ook uit woningen zonder tuin, zodat er geen onderhoud nodig is van het particulier gebied. Invulling wordt openbaar of semi-openbaar. Moet de gemeente wel regelmatig maaien!
Blad 3
Het groen wordt nu tweemaal per jaar gemaaid. Ik zie veel gras op de foto's. Komt er ook andere beplanting? J. Aaij:
Er zijn nu veel verschillende planten, daarvoor is in 2003 het klimaat geschapen. We haken in op het karakter van het gebied, dus ook op diversiteit van de begroeiing. Op dit moment is het erg groen langs de Potmarge. In de plannen staat veel bebouwing. Is dat economisch nodig? Gezien het aantal bouwlagen, en de huizen die dicht opeen staan, lijkt het me erg stenig worden.
J. Aaij:
Vooral het Atoglasterrein gaat juist veel opener en groener worden dan nu. En het perceel van de gebroeders Smeding, waar nu kassen staan, wordt ook veel transparanter. We willen woningbouw en zichtlijnen op de Potmarge, en dat alles in een semi-openbaar gebied. Het wordt dus toegankelijker en groener.
Over het algemeen blijkt bij ontwikkelingen na een aantal jaren dat voor de plannen extra woningen nodig zijn. Zal dat hier ook gebeuren?
J. Aaij:
Vandaar dat we deze visie ontwikkelen. Dit is een richting, die juridisch wordt vertaald in een bestemmingsplan. Staat daar in hoeveel woningen er mogen komen, en hoe hoog? G. Hendriksma:
De bedoeling is dat de visie wordt vastgesteld met een beschrijving per vlek. Dat wordt weer vertaald naar voorschriften van het bestemmingsplan, met maximale hoogte, bebouwingspercentage etc. In de richtlijnen wordt dit planologisch vastgelegd, zodat een kader ontstaat waarbinnen ontwikkeling mogelijk is. Deze visie is het uitgangspunt voor dit kader.
M. Waanders:
Een bestemmingsplan regelt niet hoeveel woningen er gebouwd mogen worden, maar wel de dichtheid, hoogte, massa, categorie etc. Een bestemmingsplan mag niet te gedetailleerd zijn, maar moet wel richting geven. Wat ik niet kon zien is het fietspad langs de Potmarge richting Achter de Hoven. Blijft dit zo? J. Aaij:
Dit blijft ongewijzigd.
Waarom komt de uitvalsweg op de drukke hoek van Atoglas bij de spoorwegovergang? Waarom nou daar?
J. Aaij:
Het is logisch om de ontsluiting aan het begin van de wijk te hebben. Dat ontlast de rest van de wijk. Het is inderdaad een druk punt. Ook aan de Oostergoweg komt een inrit. Dat ontlast de aansluiting bij het kruispunt bij het spoor.
Blad 4
Als de ontsluiting daar komt, wordt de verkeerssituatie dan aangepast?
J. Aaij:
Als je gaat bouwen, dan worden toegangswegen mee ontworpen. Dit is een visie op de grote lijn. Detailinvulling zal pas in de uitwerkingsfase van plannen plaatsvinden. Als het terrein van de maatschap Smeding wordt bebouwd, dan wordt de Huizumerstraat drukker.
J. Aaij:
De bedoeling is dat rak D bereikbaar wordt via de huidige toegangsroute naar het woonwagenpark. Die weg zal voortgezet worden over de rakken D, E en F. De Huizumerstraat moet een autoluw karakter houden. Ik heb een opmerking over de architectuur van de hoogbouw. De laagbouw is erg goed, maar de hoogbouw erg saai. Ik vind dat zorgelijk. College, denk daar goed over na, er is al zoveel saaie hoogbouw in Leeuwarden.
M. Waanders:
Dat is het gevaar van referentiebeelden: zij geven een impressie, maar de kans dat hetzelfde gebouwd gaat worden is uiterst klein. Het gaat er alleen om, wat acceptabel wordt geacht in het gebied. In samenhang met het bestemmingsplan worden criteria opgesteld, waarbinnen een architect zijn ontwerpopgave moet realiseren. Ik heb het niet op de welstandscommissie. Ook de huidige nieuwbouw aan het Drachtsterplein is erg saai. M. Waanders:
Architectuur is een eindeloos gespreksonderwerp. Als de criteria worden vastgesteld, is er voor iedereen inspraak mogelijk. Deze discussie is nu te prematuur. R. Sluiter:
We willen het in elk geval mooi maken.
Ik ben landschapsontwerper. Ik vind het een uitdagend plan. Bij rakken D,E en F wil men verschillende identiteiten. Is dat haalbaar op zo'n korte afstand van elkaar? Identiteit kan gezocht worden in architectuur, maar mijn ervaring is dat die graag hun eigen dingen bouwen, zonder veel oog voor de omgeving. Stel iemand aan die over buitenruimte denkt. G. Hendriksma:
Juist hierom wordt de visie opgesteld. De wensen worden vastgelegd. J. Aaij is betrokken bij de invulling van het terrein. Het blijft een interactie. Er mag maar een bepaald percentage van een gebied worden bebouwd, de inrichting van het terrein blijft dus onder de aandacht. Omdat de rakken niet tegelijkertijd worden ontwikkeld, zal ook de tijd al zorgen voor een zekere diversiteit in het beeld. Zijn er al landschapsarchitecten mee bezig? J. Aaij:
Nee, dat is nog te prematuur.
Blad 5
Ik las in de presentatie over een grens van 30 m. tot de Potmarge. mag daar nu wel of niet worden gebouwd? J. Aaij:
Die 30 m. willen we bebouwingsvrij houden. Er staat groen aangegeven op de vlekkenkaart tot aan de rasterrand van het vlak waarbinnen bebouwing mogelijk is. Maar we willen geen gladde bebouwingsrand, maar een rafelige rand, net als de Potmarge. Dit betreft alleen de noordzijde van de Potmarge. In hoeverre zijn de functies gedefinieerd? Wonen, bedrijvigheid, recreatie?
G. Hendriksma:
Daar is over gediscussieerd. Er wordt per rak een aantal functies aangegeven op de vlekkenkaart. Voor rak A bv. diverse functies, voor D,E en F wonen en groen. Er wordt vanuit de bebouwing geredeneerd. Recreatie moet ook meedoen, sport etc. De gemeente zou hierin moeten investeren en grond kopen.
G. Hendriksma:
De gemeente heeft in het verleden al geïnvesteerd in het gebied, heeft ook o.a. de waterspeelplaats aangelegd. Maar de gebruikers van de grond moeten de functies zelf betalen. J. Aaij:
Het gaat ook om de aantrekkelijkheid van het gebied. Atoglas kent nu afschermende blokbebouwing, we willen daar graag een meer parkachtige inrichting. Het terrein van Smeding is nu afgesloten, dat wordt semi-openbaar. Het wordt dan een interessanter gebied, leuker om te wandelen en fietsen. Het elzenbroekbosje is door de herinrichting opgewaardeerd. En bij het Medisch Kinderdagverblijf zijn de sloten met elkaar verbonden, waardoor een heel andere, meer samenhangende en natuurlijke omgeving is ontstaan. De invulling maakt het gebied interessanter. M. Waanders:
Verblijven in het gebied heeft ook te maken met wonen en werken. Recreatieve functies trekt veel mensen van buiten het gebied. Wij willen de recreatie op wijkniveau houden. Nu is het een langgerekt gebied waar je doorheen gaat. het noodt niet tot blijven.
M. Waanders:
Op een bankje zitten is wel de bedoeling, maar het dient niet echt een recreatiegebied voor velen te worden. Een te grote schaal doet dan afbreuk aan het gebied. Is het cultuurhistorische verhaal van de Potmarge aan de orde geweest?
J. Aaij:
Een deel van de Potmarge is een beschermd monument. In '03 is rekening gehouden met de rafelige rand. De Potmarge moet herkenbaar blijven. Ook willen we de historische opvaartjes terug, waarvan er al een aantal zijn gerealiseerd. Blad 6
Komen er ook informatieborden langs de route? J. Aaij:
Dat is de bedoeling. Het idee ontstond bij de opening van de bijenstal.
Toen ik hier kwam was het een mooi gebied, recreatieachtig. Nu zie je de huizen. Dat is niet de bedoeling. Als daar allemaal mensen komen te wonen, hoe openbaar wordt het gebied dan nog? Het open karakter zal verdwijnen. J. Aaij:
We willen het juist opener maken. Nu zijn er veel gebieden afgesloten. We willen meer semi-openbaar gebied maken. Maar dat is niet zeker? Dat ligt aan de ontwikkelaar? R. Sluiter:
Ik fiets elke ochtend door het gebied, langs water aan de ene kant, en hekken aan de andere kant. In de referentie beelden laten we zien dat we het opener willen maken. Dat moet ook economisch kunnen, dus woningen van een bescheiden hoogte, en een groengebied eromheen.
Is er ervaring in Nederland met dit soort bebouwing zonder tuin? Op de eerste de beste camping vind je al een windscherm. Mensen willen hun terrein afbakenen. J. Aaij:
De referentiebeelden komen uit Almere. We weten dat mensen graag privacy hebben, dat bieden we zo ook aan. Ook is er momenteel vraag naar niet te grote, onderhoudsvrije tuinen. Wij bieden een kleine tuin in een semi-openbaar gebied. Ik vind het een leuk idee, maar er zal toch wel een schutting komen.
J. Aaij:
De pierwoningen in Zuiderburen hebben ook een kleine tuin. Deze waren snel verkocht. De vraag bestaat zeker. Je ziet het ook in Bilgaard. Prima idee! M. Waanders:
Deze woningen in een mooie, natuurlijke setting voegen iets toe aan het woningbeeld van Leeuwarden. Natuurlijk moet idee het zich wel bewijzen.
Het is een mooi plan, net als de pierwoningen. Maar daar heb je meer privacy, die staan aan een kant aan het water. Zijn deze woningen wel veilig? En hoe zit dat met de privacy.
J. Aaij:
Dat is een ontwerpopgave voor de architect en de ontwikkelaar. Maar woningen krijgen een veiligheidskeurmerk van de politie, dus ze zullen in elk geval veilig zijn. Op de tekening is een klein hoekje overgeslagen bij het fietspad langs de Potmarge. Moet je bij rak C omfietsen? J. Aaij:
Het fietspad bij de waterspeelplaats loopt gewoon door. Aan de zuidzijde loopt het pad stijf langs de oever van de Potmarge, aan de noordzijde meandert het pad, en is het wat rafelig. Maar het loopt wel helemaal door. Blad 7
Ik heb een opmerking over het hele gebied. Leeuwarden moet meer hoogbouw hebben voor een stedelijke uitstraling. Zeker langs de Oostergoweg. Daar kan het hoger dan nu in de visie wordt aangegeven. Dat zou het stedelijk karakter benadrukken.
J. Aaij:
De vraag is aan de orde geweest in de denktank. Voor de noordzijde is aansluiting gezocht bij de bestaande bebouwing van Achter de Hoven qua hoogte en maat. Langs de Oostergoweg iets hoger, in aansluiting op de bestaande bebouwing van 18 m. Hogere accenten (21 m.) zijn voorzien. Dit is gedaan om het stedelijk karakter te versterken, maar om tevens het oppervlakte groengebied te kunnen vergroten. In verhouding: 21 m. is ongeveer 7 verdiepingen hoog. Er zou ook een open karakter komen hier, voor het Van Hallgebouw. Er zou veel groen komen en zichtlijnen. Nu hebben we allemaal hekken gekregen. Komt het aan de overkant ook zo?'
J. Aaij:
We proberen juist met deze visie dit te voorkomen. In 2003 zijn al hekken verdwenen, of verder teruggelegd. M. Waanders:
Het pleidooi is duidelijk: zo weinig mogelijk hekken. Ik heb begrepen dat het Groene Long gebied groen moet blijven. Rond Van Hall en de kerk was het vroeger groen. Ik heb de indruk dat er nu veel gebouwen bijkomen. 1 rak zou helemaal groen moeten worden. (applaus uit de zaal) G. Hendriksma:
Ik begrijp uw vraag. Antwoord is, dat ondanks dat er vervangende bouw plaats gaat vinden, de bouw minder dicht wordt dan nu. Er komt dus meer groen. Maar alle terreinen zijn in handen van particulieren of instellingen. De gemeente zou dan grond moeten gaan aankopen, maar daar zit een enorme kostenplaat aan. Er is nu gekozen voor een zo groen mogelijke inrichting.
Is het een optie die overwogen is? Dit is een unieke kans. Parkhove staat er vast al meer dan 30 jaar, als die grond vrijkomt moet je het benutten. dat komt niet zo snel meer voor.
M. Waanders:
Het heeft alles te maken met de economische uitvoerbaarheid van het plan. De gemeente heeft in het gebied geïnvesteerd. Als je er een groene vlek van maakt, betekent dit, dat elders in de stad financieel niets meer kan. Daar zou je dan van alles laten liggen. Er is een keuze voor kwaliteit voor het gebied gemaakt. De nieuwbouw moet erin passen. De eerste vraag bij een plan is, of het ook zo kan worden uitgevoerd. Het is niet realistisch met een plan te beginnen, wat economisch niet verantwoord is. Deze afweging moet altijd gemaakt worden.
Blad 8
J. Aaij:
Positief voorbeeld is wel het Atoglasterrein. dat is nu voor 100% stenig, en zal een stuk groener gaan worden. de ontwikkelaar van het terrein ondersteunt de visie voor dat rak, dus daar mogen we heel blij mee zijn. Water is ook recreatie. De Potmarge moet kanoroute worden. J. Aaij:
Er zijn in 2003 steigers aangelegd in de Potmarge, dus in principe kan met er kanoën.
Kan de kerk niet gebruikt worden als gemeenschapruimte? Voor culturele uitingen, exposities enzo? J. Aaij:
De kerk wordt herontwikkeld. Er komen o.a. Wetsus en andere, aan Van Hall gelieerde, initiatieven in. Bankjes langs het fietspad zouden erg leuk zijn. Op het Smedingterrein zou je glazen terrassen toe kunnen passen bij de nieuwbouw.
J. Aaij:
De bankjes staan al hier en daar langs het fietspad, en op het kassenterrein zou inderdaad een restaurantje kunnen komen. Dan zijn glasterrassen wellicht een idee. G. Hendriksma:
Als referentiebeeld zou je restaurant "De Kas" kunnen nemen, op de voormalige gemeentelijke kwekerij Frankendael in Amsterdam.
De brug bij de waterspeelplaats is gevaarlijk: kinderen springen er vanaf.
J. Aaij:
Hier zal naar gekeken worden, maar dit valt buiten het bestek van de Potmargevisie.
Op rak B staat de driehoek van het Atoglasterrein. De ontsluitingsweg is niet helemaal duidelijk. Doorsnijdt die het fietspad? Wat wordt nou de route?
J. Aaij:
Het idee is om de weg richting het Atoglasterrein te ontsluiten vanaf het kruispunt richting Comenius. Er komt dan een oversteek over het fietspad. Maar in dit plan is alleen de wens om die weg neergelegd, of hij er zo komt is nog niet zeker.
Het is een prachtig prentje, maar Intratuin hoort er ook bij. Dat staat er nu buiten. En een van de lelijkste plekken, Hokatex, is nu ook niet meegenomen. Geef de mensen van rak D,E en F wat ruimte om het huis, en verhoog de brug met een meter, zodat de Potmarge beter toegankelijk wordt.
J. Aaij:
Vanuit de ontwikkelingsvisie is alleen dit gebied meegenomen. De andere kant is in 2003 al gedaan. De commissie heeft een keuze gemaakt bij de begrenzing van het gebied, en dat is de huidige begrenzing. Blad 9
Wie is eigenaar van het stukje grond bij rak F? J. Aaij:
Dat is openbaar groen, de grond is van de gemeente. Houden zo!
J. Aaij:
We hebben de invulling 'spelen' gegeven in de visie. M. Waanders rondt de bijeenkomst af. Ze dankt de aanwezigen voor hun bijdrage aan de discussie, en wijst erop dat ook schriftelijk gereageerd kan worden op de visie. De sfeer van de avond was zeer plezierig, zij dankt hiervoor de aanwezigen.
M. Waanders sluit de bijeenkomst.

NB.
De stukken die hedenavond gepresenteerd zijn zullen worden gepubliceerd op de internetsite van de gemeente, en neergelegd worden bij

- 't Knooppunt

- OBS De Potmarge

- Tivoli

- Stadskantoor, balie
Leeuwarden,
18 januari 2007