Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis
Januari 2007

16 januari
Felix & Sofie: In Tegendeel!
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Toegang: gratis
Filosofencafé

In het nieuwe jaar zoekt Felix & Sofie het in de tegendelen: van de bijna mystieke bespiegelingen van Heraclitus tot de keiharde polarisatie in de politiek. Bent u ook tegen?

Op het programma staan: een column door Sebastien Valkenberg; een interview met emeritus hoogleraar Jaap Mansfeld, een van werelds grootste kenners van Heraclitus en bezorger van Aldus Sprak Heraclitus; en het debat 'Politisering of Polarisering?' onder leiding van Laura Klompenhouwer met o.a. Marc Schuilenburg, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Afdeling strafrecht en criminologie, Vrije Universiteit.

Voor meer informatie zie: www.felix-en-sofie.nl

17 januari
Stichting Kamermuziek Amsterdam
Ebony Band o.l.v. Werner Herbers
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: E 20,50
Muziek

Alleen Oost-Europeanen durfden in één stuk zó te keer te gaan: van de fijnzinnigste etherische klanken tot de meest ordinaire circusmuziek. De dreiging van dictatoriale onderdrukking door Stalin en Hitler maakte in deze jonge componisten een creativiteit van levensbelang los.

Alexei Zhivotov - Fragmente (1928)
Gavriel Popov - Septet (1926-27)
Constantin Regamey - Quintet (1942-44)

17 januari
Felix Meritis
Café Europa - Europa in de Nederlandse democratie
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Debat

Heeft het Nederlands Parlement nog bestaansrecht inzake Europa? Nog geen 18 maanden na het referendum over de Europese Grondwet heeft ruim 80% van de Nederlandse kiezers zijn stem uitgebracht op politieke partijen die zich niet of nauwelijks hebben uitgesproken over Europa. Toch zullen door het nieuwe parlement en kabinet belangrijke Europese zaken aan de orde komen, wellicht zelfs nieuwe Europese Verdragswijzigingen. Hebben dit parlement en kabinet echter wel voldoende legitimiteit om hierover besluiten te nemen? Op welke wijze kan 'Europa' worden gepolitiseerd, zodat de burger ook keuzes kan maken en betrokken wordt?

Ondermijnt de Europese lobbyist de Nederlandse democratie? Aanbevelingen van een Europese lobbyist
Lobbyisten behartigen de belangen van hun cliënten door contacten met Europese ambtenaren en Europese instellingen, zoals het Europese Parlement en de Europese Commissie. Nederlandse ambtenaren nemen ook deel aan dit Europese besluitvormingsproces. Het Nederlandse Parlement staat echter vrijwel buitenspel en heeft nauwelijks inzicht in en kennis over dit besluitvormingsproces. Wie controleert de Nederlandse ambtenaar in Brussel? Hoe kan het nationale parlement meer greep krijgen op de Europese besluitvorming? Kan de Nederlandse burger hierdoor ook via nationale partijen betrokken worden in de Europese besluitvorming?

Wie controleert de generaals?
Europees Defensiebeleid: een case study voor de Nederlandse legitimiteit Wat zijn de consequenties voor het Nederlands Parlement en de Nederlandse burger als het defensiebeleid ook tot de competentie van de Europese Unie gaat horen? Zijn de bevoegdheden en controlerende taak van het Europees parlement niet alleen op papier, maar ook in de praktijk voldoende. Is er nog een rol voor het Nederlands Parlement weggelegd?

Dit debat is onderdeel van een 6-delige debatreeks over de resultaten van het rapport De Staat van onze Democratie 2006.

Programma onder voorbehoud

20 januari
Stichting Kamermuziek Amsterdam
EnsembleCaméléon - Wonderkinderen
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: E 22,50
Muziek

Het bekendste wonderkind van de muziekgeschiedenis is zonder twijfel Wolfgang Amadeus Mozart. Hij componeerde al op zeer jonge leeftijd en was een buitengewoon getalenteerde violist, pianist en altviolist. De 19de eeuwse bankierszoon Felix Mendelssohn was in zijn jeugdjaren een net zo bekende pianovirtuoos als componist; Een midzomernachtsdroom schreef hij al voor zijn achttiende. Erich Korngold werd door tijdgenoten zoals Mahler en Strauss de Mozart van zijn tijd genoemd. Zijn eerste symfonie schreef hij op zijn 11e. Zijn jeugdwerken waren dermate volwassen en briljant dat er zelfs boze tongen in Wenen beweerden dat de jonge Erich niet zelf zijn stukken componeerde, maar zijn vader, de beruchte recensent Dr. Julius Korngold.

Wolfgang Amadeus Mozart - Strijkkwartet in G KV 80 Felix Mendelssohn-Bartholdy - Strijkkwintet in Bes opus 87 Erich Wolfgang Korngold - Sextet in D opus 10

26 januari
Stichting voor de Nederlandse Archeologie
Archeologie en publiek
Aanvang: 10.00 uur
Toegang: n.t.b.
Aanmelden: via www.publieksarcheologie.nl
Studiedag

Studiedag over archeologie en publiek met als centrale vragen, wat is de boodschap die de archeologie wil uitdragen, wie is het publiek, wat is over dit publiek bekend, welke middelen staan daartoe tot de beschikking.

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.


---- --