Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Salmonella overleeft maag beter door veranderd DNA

8 januari 2007

Sinds 1995 is er in Nederland en daarbuiten een forse toename van infecties met een specifiek type van de via voedsel overdraagbare Salmonellabacterie. Dit type, Salmonella serovar Typhimurium DT104, is resistent tegen ten minste vijf verschillende antibiotica. Armand Hermans vond in het DNA van DT104 nieuwe genetische informatie die mogelijk betrokken is bij zijn overleving en besmetting. Mogelijk is deze genetische informatie ook betrokken bij de toename van infecties van deze ziekteverwekker. Hermans promoveert 16 januari aan de Wageningen Universiteit.

Door het DNA van Salmonella serovar Typhimurium DT104 te vergelijken met de bekende DNA code van een andere Salmonella stam, vond Hermans nieuwe DNA fragmenten in DT104. Deze stukken DNA bleken genetische informatie te bevatten die mogelijk een rol spelen bij de overleving en besmettelijkheid van deze ziekteverwekker. De aanwezigheid van zulke extra genetische eigenschappen kunnen de ziekteverwekker sterker en besmettelijker maken.

Om te kijken hoe DT104 zich gedraagt om verschillende "extreme" omstandigheden te overleven werd het aan en uitschakelen van 500 genetische eigenschappen bestudeerd. Dit gebeurde in verschillende omstandigheden, zoals in een hete, zure of zuurstofloze omgeving. Vrijwel alle overlevingseigenschappen bleken onder alle omstandigheden actief te zijn, terwijl ziekmakende eigenschappen alleen onder een paar omstandigheden actief waren. Deze ziekteverwekker doet er dus altijd alles aan om onder alle omstandigheden te kunnen overleven, bijvoorbeeld tijdens voedselconservering of in het maagzuur. De ziekmakende eigenschappen van DT104 daarentegen zijn alleen actief in de darmen waar de infectie plaatsvindt.

Evolutie van de ziekteverwekker
Het DNA van de ziekteverwekker vertelt iets over hoe hij overleeft en overgedragen wordt. Als een ziekteverwekker zich vermenigvuldigt kan het DNA een beetje veranderen, waardoor zijn genetische eigenschappen veranderen. Hierdoor kan de bacterie bijvoorbeeld antibioticaresistent, maar ook hitte- of zuurbestendig worden. De ziekteverwekker met de beste genetische eigenschappen kan zich beter verspreiden en beter overleven en dus besmettelijker worden: de evolutie van een ziekteverwekker. Door te kijken welke genetische eigenschappen aanwezig zijn in een besmettelijke Salmonella (in dit geval het DT104 type) kan er onderzocht worden hoe deze ziekteverwekker sterker geworden is en voor meer uitbraken heeft gezorgd. Ook kan met deze informatie een ongevaarlijke variant van deze besmettelijke Salmonella gemaakt worden. Een dergelijke ongevaarlijke variant kan als vaccin gebruikt worden.

Salmonella serovar Typhimurium DT104 is een antibioticaresistente voedseloverdraagbare ziekteverwekker en wordt beschouwd als gevaarlijk voor mensen. De afgelopen decennia is het aantal infecties met deze variant in vele delen van de wereld toegenomen. Dit onderzoek is gesubsidieerd door NWO en draagt bij aan de kennis over de eigenschappen en het gedrag van deze gevaarlijke Salmonella.

..............................

Meer informatie:

* Ir. Armand Hermans (Nestlé NQAC Nunspeet)
* t: +31 (0)341 27 73 30, Armand.Hermans@nl.nestle.com
* Promotie 16 januari

* Promotoren prof. dr. T. Abee en prof. dr. ir. M.H. Zwietering, copromotor dr. H.J.M. Aarts