Gemeente Geldrop-Mierlo


WAARDEVOLLE BOMEN IN GELDROP EN MIERLO

Het afgelopen jaar zijn alle waardevolle bomen in onze gemeente geïnventariseerd. Een extern bedrijf heeft deze opdracht uitgevoerd. In de opdracht was opgenomen dat de opname vanaf de openbare weg diende plaats te vinden en dat de eigendommen van de bewoners niet betreden mochten worden. Deze inventarisatie was geen gemakkelijke klus, omdat een aantal bomen slecht zichtbaar was vanaf de openbare weg.

NIEUWE LIJST
Het was nodig om een nieuwe lijst met waardevolle bomen samen te stellen. Deze bomen worden hierdoor extra beschermd. Voor het kappen van deze bomen dient een kapvergunning aangevraagd en verleend te worden. Overigens zitten er aan een kapvergunning geen kosten verbonden. De nieuwe lijst zal naar verwachting een keer in de vijf jaar geactualiseerd worden.

HISTORIE
Op de lijst met waardevolle bomen staan de kapvergunningsplichtige bomen. In het verleden werd een dergelijke lijst ook gehanteerd maar wisten de eigenaren niet van het bestaan. Afgelopen jaar is er voor de gemeente Geldrop-Mierlo een bomenbeheersplan opgesteld. Naar verwachting zal dit plan eind januari 2007 door de gemeenteraad worden vastgesteld.
Begin 2006 is begonnen met de inventarisatie van deze bomen. Geprobeerd is de gegevens zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen. Daarna zijn de bomen getoetst aan de opgestelde criteria die vastgelegd zijn in het bomenbeheersplan. De bomen met een voldoende hoge score hebben uiteindelijk de status waardevol gekregen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de soort, standplaats, vorm, leeftijd, dikte, vitaliteit en dergelijke.

EIGENAREN BRIEF ONTVANGEN Eigenaren van een waardevolle boom zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld. Een aantal ontvangers heeft inmiddels gereageerd dat gegevens zoals adres en boomsoort niet kloppen. Mocht u ook een brief ontvangen hebben waarop foute gegevens staan vermeld, dan horen we dat graag van u. Mocht u van mening zijn dat u een waardevolle boom in de tuin heeft staan en heeft u geen brief ontvangen? Ook dat horen we graag van u. Wij vinden het belangrijk dat de lijst met bomen correct en zo compleet mogelijk is. Er wordt dan een afspraak gemaakt om de bomen in het voorjaar, als ze in blad staan, opnieuw te fotograferen en de juiste gegevens op te nemen.

OPROEP
Nogmaals: neemt u contact op met ons op als de ontvangen informatie niet juist is of als u geen brief ontvangen hebt en van mening bent in het bezit te zijn van een waardevolle boom. U kunt hiervoor contact opnemen met Niek Gorris van de afdeling Openbare Werken via telefoonnummer (040-)289 37 33. Bij hem kunt u ook terecht voor het verkrijgen van meer informatie.