Politie Groningen

Dinsdag 16 januari 2007

Provincie Groningen, 16-01-2007

Groningen: politie zoekt getuigen aanrijding

De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die zaterdag 13 januari omstreeks 15.00 uur heeft plaatsgevonden op de Savornin Lohmanlaan in Groningen. Een 40-jarige Stadjer reed in zijn auto over de Lohmanlaan in de richting van de Helperzoom. Een 21-jarige bromfietser uit Bedum reed in dezelfde richting. Er ontstond een aanrijding doordat de automobilist aan de linkerkant van de rijbaan wilde parkeren en de bromfietser de auto aan de linkerzijde inhaalde. De bromfietser is met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie wil graag in contact komen met mensen die de aanrijding hebben zien gebeuren. Getuigen kunnen zich melden bij Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: opnieuw fietstassen hengelaar gesignaleerd

Eind december kwamen bij de politie een tiental aangiftes binnen van diefstal van (hand)tassen uit de fietstas. Deze week zijn opnieuw drie aangiftes gedaan. De diefstallen worden gepleegd in de omgeving Oranjewijk, Selwerd en Paddepoel. In alle gevallen is de diefstal gepleegd, terwijl de eigenaar bij de fiets was. In de meeste gevallen fietste de dader schuin achter het slachtoffer. De tassen werden uit de fietstas gehengeld. Daarbij maakt de dader soms gebruik van een hulpmiddel, zoals een tak of een fietspomp. In een aantal andere gevallen sloeg de dader zijn slag, terwijl een fietser wachtte voor een stoplicht. Door slachtoffers worden verschillende signalementen genoemd. In alle gevallen gaat het om een man die zichzelf ook per fiets verplaatst. De politie roept inwoners van Groningen op om extra voorzichtig om te gaan met waardevolle spullen in de fietstas.

Groningen: fiets onder vrachtwagen

Een 19-jarige fietsster uit Groningen moest zich maandagmiddag onder doktersbehandeling stellen, nadat ze betrokken was geweest bij een aanrijding. De vrouw reed over het fietspad van de Kastanjelaan en wilde de Eikenlaan over steken. Een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit Middelstum reed in dezelfde richting en wilde rechtsaf de Eikenlaan oprijden. Daarbij zag hij de overstekende fietsster over het hoofd. De fiets werd overreden door de vrachtwagen, maar de vrouw kwam naast de vrachtwagen ten val. Zij is met licht letsel naar de eerste hulp gegaan.

Groningen: fietsendief tweemaal in de fout

Een 24-jarige Stadjer is maandagnacht tweemal betrapt op heling van een gestolen fiets. In eerste instantie zagen agenten dat de man op de Grote Markt een fiets te koop aanbood. Kort daarvoor reed hij zonder verlichting over het trottoir. De man is aangehouden en kon na verhoor het politiebureau verlaten met drie bekeuringen. De fiets is voor onderzoek in beslag genomen. Enige uren later zagen agenten dezelfde man wederom zonder licht over het trottoir fietsen. Vervolgens bood hij ook deze fiets te koop aan. De man is opnieuw aangehouden en dit maal ingesloten. Ook de tweede fiets is in beslag genomen om vast te stellen of deze van diefstal afkomstig is.

Groningen: bromfietser onder invloed

Een 32-jarige bromfietser uit Groningen is maandagavond op de Turfsingel in zijn woonplaats betrapt op het rijden onder invloed. Bij controle bleek de man een alcoholpromillage van 1,6 in zijn bloed te hebben. De man mocht na verhoor het bureau verlaten met een rijverbod van tien uur en een proces-verbaal.

Groningen: verlichtingscontrole

De politie heeft maandagnacht in de Brugstraat in Groningen fietsers gecontroleerd op het voeren van verlichting. Er zijn veertien fietsers bekeurd. Daarnaast is een 21-jarige Stadjer aangehouden voor belediging. De man was het niet eens met een bekeuring en beledigde agenten in woord en gebaar. Hierop is hij aangehouden.

Groningen: zwaar beladen vrachtwagens

Een 26-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hierden is maandagochtend op de Beneluxweg in Groningen bekeurd. De vrachtwagen van de man woog 59 ton in plaats van de maximum toegestane 50 ton. De man krijgt proces-verbaal en moest 9 ton uien afladen.

Op de Weg der Verenigde Naties moest een 26-jarige
vrachtwagenchauffeur uit Uithuizermeeden 4500 kg aardappels afladen. Ook hij krijgt een proces-verbaal.

Glimmen: inbraak kerk

In de nacht van zondag op maandag heeft een inbraak plaatsgevonden in een kerkgebouw aan de Nieuwe Schoolweg in Glimmen. Onbekenden hebben zich de toegang tot het gebouw verschaft door een slot te forceren. De dader(s) ging(en) er met een onbekend geldbedrag vandoor. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole aan de Noorderhaven zijn maandagmiddag in totaal 15 bekeuringen uitgeschreven. Acht automobilisten droegen geen veiligheidsgordel. Overige overtredingen: inrijden geslotenverklaring, niet handsfree bellen, onverzekerd voertuig (2x), rijden zonder rijbewijs, geen identiteitsbewijs, onleesbaar rijbewijs.

Winschoten: auto tegen lichtmast

Een 41-jarige automobiliste uit Winschoten belandde vanochtend vroeg in het ziekenhuis nadat ze op het Zuiderveen bij haar woonplaats tegen een lichtmast was gebotst. De vrouw had eerst een verkeersbord geraakt waarna haar auto tegen de lantaarnpaal tot stilstand kwam. Ze liep vermoedelijk letsel aan haar nek op. In verband met mogelijk alcoholgebruik is in het ziekenhuis bloed afgenomen.

Veendam: vernielingen begraafplaats

Tot nu toe onbekenden hebben diverse vernielingen verricht op de begraafplaats aan de Dalweg in Wildervank. Ook werd er materiaal van de graven gestolen zoals hekwerkjes en koperen voorwerpen. Bij sommige van de in totaal 22 graven werden granieten staanders afgebroken. De gemeente zal proberen de familieleden te informeren. De politie stelt een onderzoek in.

Stadskanaal: verkeerscontroles

Verkeerscontroles in het oosten van de provincie leverden gisteren een vijftiental bekeuringen op. Een automobilist uit Stadskanaal kon ter plekke zijn aanhanger laten staan omdat de toegestane belading met meer dan 110 procent was overschreden. s Mans auto mocht 400 kilo trekken, de met hout beladen aanhanger woog 850 kilo. Een automobilist maakte ten onrechte gebruik van een handelaarskenteken. Bekeuringen waren er ook voor onder meer gladde en uitgedroogde banden, ondeugdelijke koppeling van een aanhangwagen, een gescheurde voorruit, het niet handsfree bellen en het keren op de weg. De controles werden gehouden in Scheemda, Veendam, Zuidbroek en Stadskanaal.

Veendam: fietsendieven aangehouden

In Veendam werden gisteren twee meiden aangehouden die kort ervoor bij het busstation twee fietsen hadden gestolen. Getuigen zagen dat het tweetal, een 18-jarige inwoonster van Veendam en een 15-jarig meisje uit Groningen, enkele fietsen vernielde en en er iets later met twee fietsen vandoor ging. De gewaarschuwde politie ontdekte de twee rijwielen in de bosjes bij de Zilverlaan, de twee dames liepen iets verder op het Prins Hendrikplein. Het tweetal is voor verhoor ingesloten.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft maandag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 390, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Weg der Verenigde Naties: aantal geregistreerde voertuigen: 1418/, aantal overtredingen: 56, hoogst gemeten snelheid: 100 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Ter Apel: rectificatie ongeval Stationsstraat

In het persbericht over het ongeval van vrijdagavond op de Stationsstraat in Ter Apel is gemeld dat een 22-jarige vrouw uit Ter Apel bij een 28-jarige man uit die plaats in de auto zat. Zij zat op het moment van de aanrijding niet bij de man in de auto.