Gemeente Langedijk


16 januari 2007

Rapport Rekenkamer Castricum/Langedijk

De Rekenkamer Castricum/Langedijk heeft haar eerste rapport uitgebracht. Zij onderzocht de kwaliteit van de programmabegroting 2007 van de gemeente Langedijk als uitwerking van het coalitieakkoord 2006-2010.

De centrale vraagstelling van het onderzoek luidde: "Wat is de kwaliteit van de programmabegroting 2007 als sturingsinstrument voor meerjarig beleid en welke verbeteringen zijn gewenst in de daarvan afgeleide sturingsinstrumenten?"

De Rekenkamer komt tot de conclusie, dat de programmabegroting 2007 de Gemeenteraad zeer beperkte aangrijpingspunten geeft voor kaderstelling en sturing van het meerjarig gemeentelijk beleid.

De Rekenkamer beveelt aan:

1. Om op zo kort mogelijke termijn de Raad een collegeprogramma te overleggen;

2. In dit collegeprogramma een duidelijke visie van het College op het gemeentelijk beleid voor de periode 2007-2010 op te nemen. Hierin kan het College, naast een toelichting op de belangrijkste beleidsvoornemens, mogelijk op hoofdlijnen een toelichting geven op de allocatie, de noodzaak en de verwachte gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen;

3. In dit collegeprogramma de belangrijkste beleidsvoornemens (bijvoorbeeld gemiddeld één per programma) zoveel mogelijk zodanig te omschrijven, dat voor de Raad inzichtelijk is welke prestaties en welk effect wanneer en tegen welke kosten gerealiseerd zou moeten zijn. Wellicht kan hiervoor worden aangesloten bij het traject ontwikkeling kengetallen;

4. In dit collegeprogramma aan te geven wanneer en in welke vorm de beleidsvoornemens uit het collegeprogramma worden geëvalueerd.