Radboud Universiteit Nijmegen


Half miljoen Euro subsidie voor onderzoek persoonlijke religiositeit

Eric Venbrux, de nieuwe hoogleraar antropologie van de religie bij de Faculteit der Religiewetenschappen, brengt een half miljoen Euro subsidie van NWO in voor onderzoek naar persoonlijke religiositeit en veranderende riten rondom de dood in Nederland.

Antropoloog Eric Venbrux is al een kwart eeuw geĂŻnteresseerd in hoe mensen in uiteenlopende culturen en religies omgaan met de dood. Venbrux: "De dood is universeel. Iedereen moet met de dood in het reine zien te komen, maar verschillende religies en culturen hebben daar eigen oplossingen voor gevonden. Rondom de dood formuleren mensen wat zij belangrijk vinden in het leven."

De meeste mensen in onze samenleving blijken geen afstand van hun dierbare overledenen te willen doen zonder ritueel. Dergelijke rituelen belichamen een geleefde religie en onthullen een persoonlijke religiositeit, en dat gaat Venbrux onderzoeken. Het project `Refiguring Death Rites: Post-Secular Material Religion in the Netherlands', wordt ondergebracht in het Research Institute for Theology and Religious Studies.

Eric Venbrux is met ingang van 1 januari 2007 benoemd tot hoogleraar Antropologie van de religie, in het bijzonder inheemse en lokale religies in relatie tot de wereldgodsdiensten, bij de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is daarmee de eerste nieuwbenoemde hoogleraar aan de jongste faculteit van deze universiteit: de Faculteit der Religiewetenschappen is dit academisch jaar van start gegaan. Daarnaast blijft de antropoloog Venbrux verbonden aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, met name het Nijmeegs Instituut voor Sociaal Cultureel Onderzoek - Centre for Pacific Studies.