Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad presenteert actieplan arbeidsparticipatie
---

De CG-Raad heeft op 13 januari in Arnhem een symposium gehouden over arbeidsparticipatie. Deze bijeenkomst ging vooraf aan de CG-Raad-nieuwjaarsreceptie. Er waren ruim 200 aanwezigen.

De CG-Raad wil de komende tijd bereiken dat meer mensen met een beperking werk vinden. Daarom presenteerde de organisatie een ambitieus 'Actieplan Arbeidsparticipatie'. Voor de uitvoering van dit plan is het nodig dat ook andere betrokken partijen hier ja tegen zeggen.
Daarom werden alle direct betrokken organisaties van werkgevers, werknemers, het UWV, politici en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgenodigd voor het symposium van de CG-Raad. Alle aanwezigen onderschrijven de noodzaak van een actieplan.

Het actieplan omvat elf punten. De drie hoofddoelen van het actieplan: versterking van de zieke en gehandicapte werknemer, het faciliteren van werkgevers en het prikkelen van werkgevers. De elf punten op een rij: klik hier.

Hendrika Lautenbach van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij gaf een cijfermatige onderbouwing van de aantallen arbeidsgehandicapten.
Conclusie: de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidshandicap loopt terug.
Latere sprekers benadrukten dat slechts een vijfde van de betrokkenen na herkeuring werk vindt. Ook stelden zij vast dat van de categorie met een verlies aan verdienvermogen van minder dan 35 procent de helft na twee jaar ziekte geen werk meer heeft. Deze cijfers en conclusies benadrukken nog eens de noodzaak van een gezamenlijke inzet.

Fini de Paauw, waarnemend voorzitter van de CG-Raad gaf uitleg bij het CG-Raad-actieplan en nodigde aanwezigen van betrokken organisatie uit te reageren op de voorstellen van de CG-Raad.

Bernard Wientjes, voorzitter van de Commissie Het Werkend Perspectief (CWP) en voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO/NCW, reageerde positief op de plannen van de CG-Raad. Er kwam maar één duidelijk punt van verschil van mening naar voren uit zijn reactie. Wientjes sprak zich uit tegen de actiepunten van de invoering van quota en tegen het ontslagverbod.

Agnes Jongerius voorzitter van de FNV (vakbonden) toonde zich onvoorwaardelijk enthousiast voor de plannen van de CG-Raad.

Jan van den Bos van het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid bepleitte terugdringing van aantallen arbeidsongeschikten. Hij wees op de belangrijke rol die het nieuwe kabinet en het bedrijfsleven hierbij gaan vervullen.

Martin Harms van het UWV vindt dat reïntegratietrajecten meer resultaat moeten opleveren. Hij benadrukte het belang van de inbreng van patiënten en arbeidsongeschiktheidsorganisaties.

Na inleidingen van alle sprekers was er gelegenheid tot discussie. Sprekers in de zaal wezen onder meer op de volgende punten:
* De voorbeeldfunctie van de overheid.

* Veel zelfstandige dove ondernemers kunnen geen gebruik maken van tolkvoorzieningen. Hiervoor is een wetszijziging nodig.
* Er zijn bij reïntegratietrajecten weinig functies beschikbaar voor hoger opgeleiden.

* De noodzaak van behoud van een apart budget voor de WSW. Samenvoeging met de Wet Werk en Bijstand is uit den boze!

Het politiek forum. De genodigde politici: Eddy van Hijum (CDA), Ton Heerts (PvdA), Paul Ulenbelt (SP), Stef Blok (VVD). De politici noemden de toename van arbeidsparticipatie door mensen met een beperking de uitdaging voor het aantredende kabinet. Ook waren de politici het erover eens dat er een gericht actieplan moet komen. Kamerlid Blok van de VVD onderschreef de kritiekpunten van de heer Wientjes. De VVD toonde zich warm voorstander van de CG-Raad actiepunten, die werkgevers tegemoet komen.

Een voornaam aandachtpunt in de discussie: de strenge criteria bij herkeuringen, waardoor veel mensen tot een 'lage' categorie arbeidsgehandicapten worden gerekend, terwijl zij wel degelijk arbeidsgehandicapt zijn en niet in staat (volledig) te werken. De PvdA-vertegenwoordiger (Heerts) sprak uit dat de wenselijkheid van minder stringente keuringsnormen breekpunt is bij de onderhandelingen voor de coalitiebesprekingen.

Al met al kan worden vastgesteld dat er een breed draagvlak is voor een actieplan om de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking te vergroten. De CG-Raad benadert hierover ook de beoogde coalitiepartners.