Gemeente Lansingerland


Raadszetel Nieuw Rechts 3B

Op maandag 15 januari jl. heeft waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn een gesprek gehad met de fractievoorzitter van Nieuw Rechts 3B, Michiel Smit.

Het gesprek had te maken met het verlopen van de termijn waarbinnen Michiel Smit aan de vereisten had moeten voldoen om aanspraak te kunnen maken op de raadszetel in de raad van Lansingerland. Eén van deze vereisten is het woonachtig zijn in de gemeente Lansingerland. Aan die voorwaarde heeft Michiel Smit op dit moment nog niet voldaan.

Volgens de formele gang van zaken benadert de gemeente Lansingerland deze week schriftelijk de nummer 2 van de lijst van Nieuw Rechts voor eventuele invulling van de zetel. Deze persoon heeft 10 dagen de tijd om te reageren. Mocht hier niets uitkomen, dan wordt de nummer 3 benaderd en zo verder het lijstje af tot en met de nummer 6. Hebben alle kandidaten geweigerd of blijken ze niet aan de vereisten te voldoen, dan is er nog een kans voor Michiel Smit om in de raad terecht te komen. Op het moment dat hij een woning heeft gevonden in Lansingerland worden alsnog zijn geloofsbrieven onderzocht. Is de uitkomst hiervan positief, dan zal hij zijn functie na installatie binnen de raad kunnen gaan vervullen.

Tot die tijd blijft de raadszetel van Nieuw Rechts open. Deze gaat dus niet naar een andere raadsfractie, hetgeen wel gebeurt bij een kleinere gemeente met 11 raadszetels of minder.