Unicef



Somalië: conflict maakt het hulpverleners moeilijk 16 januari 2007, New York - Door het geweld in het zuiden van Somalië zijn meer dan 65.000 mensen op de vlucht geslagen. De grenzen met buurland Kenia zijn echter gesloten, zodat de vluchtelingen geen kant meer uit kunnen. Unicef maakt zich grote zorgen om de bevolking in het conflictgebied, die door de onveilige situatie door hulpverleners maar moeilijk kan worden bereikt.

Een straat in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Het is hier, op wat sporadische beschietingen na, relatief rustig. Foto: Unicef/HQ07-0004/Kamber
Een straat in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Het is hier, op wat sporadische beschietingen na, relatief rustig. Foto: Unicef/HQ07-0004/Kamber

Christian Balslev-Olesen, directeur van het Unicef-kantoor in Somalië, vindt het goed nieuws dat de Somalische overgangsregering de hoofdstad Mogadishu weer onder controle heeft. Maar minder positief is dat een aantal 'warlords'- die zich de afgelopen zes maanden relatief rustig hebben gehouden - in Mogadishu weer actief is.

Rekruteringen en ontvoeringen Hierdoor en door de gevechten in het zuiden, worden Somalische kinderen meer en meer door het conflict getroffen. "Kinderen worden gerekruteerd en ontvoerd door milities en moeten vluchten voor het geweld in hun dorpen," zegt Balslev-Olesen. "Maar we maken ons ook zorgen om de kinderen die niet rechtstreeks bij het conflict betrokken zijn. Ouders houden hun kinderen bijvoorbeeld thuis van school, omdat ze bang zijn dat die op straat door milities gerekruteerd zullen worden."

Frustrerend
Door de onveilige situatie kunnen Unicef en andere hulporganisaties minder goed hun werk doen. "We hebben in het zuiden een aantal hulpprogramma's stopgezet of tijdelijk moeten stilleggen," zegt Balslev-Olesen. "En dat terwijl de kinderen in het conflictgebied onze hulp het hardst nodig hebben. Het is heel frustrerend."