Productschap Margarine


16.01.2007

Minder verzadigd en transvet in snacks, frites en frituurvetten

In producten als snacks en voorgebakken aardappelproducten is de vetzuursamenstelling het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd. Ook gebruiken consumenten en horeca-ondernemers steeds vaker vloeibare margarines en frituurvetten met een gunstige vetzuursamenstelling. Dit blijkt uit recente monitoringsgegevens van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling, die de Task Force op 16 januari 2007 heeft aangeboden aan minister Hoogervorst.

De verschillende sectorpartijen van de Task Force hebben het afgelopen jaar belangrijke vooruitgang geboekt ten aanzien van verbetering van de vetzuursamenstelling van de voeding en geven hiermee invulling aan hun verantwoordelijkheid. Zo is het transvetzuurgehalte van het vet in snacks gedaald met 70% tussen 2003 en 2006, en in voorgebakken aardappelproducten met bijna 90% tussen 1998 en 2005. Ook de eerste dalingen in verzadigd vet bij aardappelproducten en snacks zijn zichtbaar.

Een andere gunstige ontwikkeling is de stijging van het aandeel vloeibare margarines en frituurvetten in de Nederlandse retail en horeca. Vloeibare producten hebben een hoog gehalte aan goede onverzadigde vetzuren en een laag gehalte aan verzadigde en transvetten. Het aandeel vloeibare frituurvetten in de retail steeg in het eerste halfjaar van 2006 met 3 procentpunten tot maar liefst 80% en het aandeel vloeibare margarine steeg ook met 3 procentpunten naar 31%. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat momenteel, mede dankzij de campagne Verantwoord Frituren, 50% van de cafetaria's vloeibaar frituurvet gebruikt. De Task Force is er trots op dat met dit resultaat de doelstelling van de campagne is behaald.

Zoals vastgelegd in het Manifest dat de Task Force in oktober 2005 heeft opgesteld, rapporteert de Task Force de monitoringsresultaten jaarlijks aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op 16 januari 2007 heeft de Task Force de resultaten over 2006 aangeboden aan minister Hoogervorst. In een speciale editie van de Task Force nieuwsbrief kunt u meer lezen over de geboekte resultaten van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling.
De rapportage en aanbiedingsbrief kunt u vinden op www.vetzuursamenstelling.nl. Tevens vindt u hier het persbericht dat hierover is uitgestuurd.