Openbaar Ministerie

Persverklaring onderzoek dood Drents meisje

Assen, 16 januari 2007

1. Openbaar Ministerie Assen
Inleiding
De dood van Suzanne Wisman is omgeven met veel vragen. De belangrijkste daarvan zijn misschien wel: hoe is zij om het leven gekomen en waarom? Vandaag wil het Openbaar Ministerie een antwoord op die vragen geven. Logischerwijs is het daarbij vooral aangewezen op de verklaringen van de verdachte, immers: hij is de enige die inzicht kan geven in zijn beweegredenen, hij kan als enige nog vertellen hoe het is gegaan.
Zijn verhaal wordt op onderdelen wel ondersteund door ander bewijs. Zijn huidige verklaringen worden daarom als betrouwbaar ingeschat. Echter: vooraf moet benadrukt worden dat het uiteindelijk aan de rechter is om te bepalen óf de verdachte zich aan een strafbaar feit schuldig heeft gemaakt of niet. Het Openbaar Ministerie spreekt hier vandaag slechts een verdenking uit.
Hoe en waarom
De verdachte vertelt het volgende verhaal:
Op 12 december tussen 18.30 en 19.00 uur wordt Suzanne Wisman door de verdachte meegenomen in zijn camper. In de camper wordt Suzanne door hem verkracht. Hij verklaart Suzanne later buiten de camper nogmaals verkracht te hebben. Uit angst voor ontdekking van de verkrachtingen besluit de verdachte daarop dat zij om het leven moet worden gebracht. Suzanne kan op enig moment uit de camper komen. De verdachte overrijdt Suzanne vervolgens tot twee keer toe. Hij houdt zich daarna twee dagen schuil, maar biecht het verhaal tenslotte op aan een getuige, die de politie inschakelt. Deze verklaring van de verdachte vindt steun in enkele andere bewijsmiddelen. Zo bleek al uit de sectie dat Suzanne moet zijn aangereden of overreden. Bovendien zijn er op de camper van de verdachte bloed- en vezelsporen aangetroffen, waarvan overigens nog niet is vastgesteld of dat inderdaad sporen zijn die naar Suzanne leiden.
De verklaring van de verdachte over het seksueel misbruik van Suzanne lijkt strijdig met de uitkomsten van de sectie. Uit het rapport van de patholoog anatoom blijkt immers dat er âgeen evidente aanwijzingenâ waren voor seksueel misbruik. Toch staat ook zijn verklaring over het seksuele delict niet geheel op zichzelf. Zo is er rond de vindplaats van het lichaam van Suzanne een zwarte bh gevonden, die naar alle waarschijnlijkheid van haar afkomstig is. Bekend is namelijk dat Suzanne bij het paardrijden een bh droeg. Toen zij werd gevonden droeg zij geen bh. Verdenking
Op basis van de resultaten van het onderzoek tot dusverre is de verdenking tegen de verdachte op dit moment: moord, verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving met de dood als gevolg. Berechting
Het Openbaar Ministerie onderkent de onrust die dit delict en daarop volgende speculaties over het hoe en waarom in de samenleving heeft veroorzaakt en heeft ook begrip voor de wens van de bevolking om geïnformeerd te worden over de achtergronden van de dood van Suzanne. Daar staat tegenover dat het Openbaar Ministerie ook de taak heeft toe te zien op een eerlijke procesgang waarbij respect wordt getoond voor de positie van de rechter en de verdediging en waarbij recht wordt gedaan aan de verdachte.
De afweging van die twee belangen heeft er in deze zaak toe geleid dat er openheid van zaken is gegeven. Maar ik benadruk nogmaals dat er een verdenking is uitgesproken. Het is aan de rechter uiteindelijk te oordelen óf er strafbare feiten zijn gepleegd en welke straf daarvoor moet worden opgelegd. Ik vertrouw erop dat u in uw berichtgeving hiermee rekening houdt. Tenslotte
Vorige week ontstond er begrijpelijke druk vanuit de media om te reageren op publicaties waarin werd vermeld dat de verdachte een bekentenis had afgelegd. Om die reden is er afgelopen donderdag een persbericht uitgegaan. Op dat moment was hetgeen ik u zojuist voor heb gehouden al wel bekend, maar uit oogpunt van zorgvuldigheid is ervoor gekozen die informatie pas vandaag naar buiten te brengen. Immers, het is voorstelbaar dat er veel beroering â woede, angst en verdriet â ontstaat in de betrokken gemeenschappen. Daarop hebben met name de politie en de gemeente zich voor moeten bereiden, in de eerste plaats natuurlijk vanwege de zorg voor de nabestaanden van Suzanne, andere dierbaren en inwoners van Tweede Exloërmond en Nieuw-Buinen en daarnaast ook vanwege de handhaving van de openbare orde.
2. Regiopolitie Drenthe
Over het politieonderzoek
Op dinsdagavond 12 december werd het lichaam van wat later Suzanne bleek te
zijn aangetroffen aan de Valtherdijk in Valthermond. Omdat er veel vraagtekens waren ben ik er heen gegaan om de situatie in ogenschouw te nemen. Met de aanwezige politiemensen hielden we rekening met een ernstig misdrijf.
Zoals natuurlijk gebruikelijk bij een dergelijke zaak, is het onderzoek vanaf het eerste moment stevig opgepakt. Ons onderzoek is uiteraard gericht geweest op waarheidsvinding, dat houdt in dat we vooral gericht zijn op het boven tafel brengen van de waarheid. Wij willen weten wat er gebeurd is. Het is verschrikkelijk dat een jong meisje voortijdig aan haar einde komt. We zijn alle mogelijkheden bij langs gegaan, van een ongeluk tot en met moord. Diezelfde nacht is met een lichtwagen in de wijde omgeving gezocht naar een mogelijk vervoermiddel waarop het slachtoffer zich zou kunnen hebben verplaatst. Er werd een fiets aangetroffen, die achteraf van Suzanne bleek te zijn.
Aanwijzingen
Een onderzoek als dit is intensief voor alle betrokkenen. Daarom ben ik verheugd dat er zo snel resultaat geboekt is. Dat is te danken aan het harde werk van alle betrokken collegaâs. De afgelopen weken zijn vele aanwijzingen bij de politie binnengekomen. Het gaat om ongeveer 200 aanwijzingen die via de wijkagenten, het onderzoeksteam, telefonisch en per mail bij de politie zijn gebracht. Dat hebben we ook sterk aangemoedigd: in het buurtonderzoek, het passantenonderzoek en in gesprekken met de bevolking door de wijkagenten. Het is goed om te zien dat zoveel mensen bereid zijn een bijdrage te leveren om samen met de politie deze zaak op te lossen. De medewerking van de mensen in de dorpen Tweede Exloërmond en Nieuw-Buinen is bijzonder goed en ik wil iedereen bedanken voor de gegeven informatie die vaak erg waardevol bleek.
Zorgvuldigheid
Uiteraard moeten alle aanwijzingen worden nagetrokken en soms ook meegenomen
in een verhoor. Ik realiseer me dat wat we vandaag naar buiten brengen een schok moet zijn voor veel mensen. Als politie hebben we voortdurend alle opties opgehouden, maar een dergelijk feit bij een jong meisje is uiteraard verschrikkelijk. Het politieoptreden moet natuurlijk, zoals altijd, integer, zorgvuldig en toetsbaar plaatsvinden. Zo ook op de plaats delict. Dit is de plaats waar het delict vermoedelijk gepleegd is of de plaats waar vermoedelijk sporen zijn achtergelaten. Ik wil u vertellen dat we verschillende plaatsen delict hebben bij dit onderzoek.
Vervolg van het onderzoek
Het onderzoek richt zich nu vooral op de volgende punten. Het verhoor van de verdachte gaat nog steeds door. We willen een beeld krijgen wat zich de dagen voor, tijdens en de dagen na het misdrijf heeft afgespeeld. We hebben een gedragsdeskundige ingezet om een beeld te krijgen hoe we de verdachte het best konden horen en wat mogelijke onderzoeksrichtingen zijn. Het technische onderzoek gaat op volle kracht door in samenwerking met het Nederlands Forensisch instituut. We hebben uiteraard onderzoek gedaan in dorpen en op en in de omgeving van de plaatsen delict. Dat is onder andere
gebeurd door mensen te bevragen in een passantenonderzoek. Ook zijn buurtonderzoeken uitgevoerd en zijn de wijkagenten actief en wordt alle informatie zorgvuldig verwerkt en geanalyseerd om een juist beeld te krijgen van de feitelijke toedracht. We hebben twee speciaal aangestelde familierechercheurs die in nauwe verbinding staan met de nabestaanden.
Over het onderzoeksteam
Het onderzoeksteam bestaat uit medewerkers van de Noordelijke Recherche Eenheid, die onder leiding van de officier van justitie samenwerken in een Team Grootschalige Opsporing (TGO). Een TGO is een tijdelijke structuur waarbij het Openbaar Ministerie en Politie samenwerken om complexe rechercheonderzoeken op te lossen. Het zijn onderzoeken die een grote maatschappelijke impact hebben waarbij acuut een omvangrijk team nodig is. Zo'n team wordt ook ingezet omdat ook het gewone politiewerk door moet gaan. Deskundigen
Het team maakt gebruik van verschillende deskundigen. Zo is de verdachte sinds zijn aanhouding meerdere keren gehoord door speciaal opgeleide verhoorders, onder begeleiding van een coach. Tijdens het verhoor wordt veel aandacht besteed aan een goede verstandhouding tussen de verhoorders en de verdachte, zodat het verhaal zo duidelijk mogelijk naar voren komt. Gedrevenheid
Vanaf de start van het onderzoek hebben 55 politiemedewerkers aan de zaak gewerkt. Momenteel zijn dit nog 22 mensen. Zij hebben tot nu toe, een maand nadat Suzanne is gevonden, naar schatting 6000 uren aan de zaak gewerkt. Dat is veel, het gaat om ongeveer vijf werkjaren van één medewerker, maar het is ook een belangrijke zaak. Ook is de mobiele eenheid ingezet en zijn anderen belast met bewaking en wijksurveillance. Iedereen werkt met enorm veel gedrevenheid, juist omdat het een onderzoek is dat veel emoties oproept zowel binnen als buiten het korps. Gelukkig wisten we al snel een man aan te houden die naar nu blijkt betrokken was bij de dood van het 12-jarige meisje. Namens de politieorganisatie betuig ik dan ook mijn medeleven aan de familie.

3. Burgemeester Borger-Odoorn

"Er is iets verschrikkelijks gebeurd in mijn gemeente. Ik ben daar geschokt over en verdrietig." Zo begon ik op 13 december, nu ruim een maand geleden mijn verklaring voor onder meer RTV Drenthe, nadat bekend was dat aan de Valtherdijk een jong meisje dood was aangetroffen.

Na vandaag ben ik zo mogelijk nog meer geschokt en verdrietig. Wat u en ik zojuist hoorden gaat mijn en waarschijnlijk ook uw bevattingsvermogen te boven.

Mijn medeleven gaat in de eerste plaats uit naar de moeder van Suzanne, haar familie en iedereen die haar verder goed kende. Hen is iets vreselijks overkomen en nu worden ze opnieuw met verschrikkelijke feiten geconfronteerd.

Mijn zorg gaat ook uit naar de inwoners van mijn gemeente en met name de bewoners van 2^e Exloërmond en Nieuw-Buinen. Ik heb bewondering voor de wijze waarop tot nu toe in de dorpen is omgegaan met dit drama. Dat geldt voor 2^e Exloërmond, waar op 20 december op een waardige en ingetogen wijze afscheid werd genomen van Suzanne. Dat geldt ook voor de school De Westhoek waar intensief met de kinderen wordt gewerkt aan een zo goed mogelijke verwerking van deze dramatische gebeurtenis. Uit eigen waarneming weet ik dat men daarin goed slaagt.

Ook Nieuw-Buinen vergeet ik niet. Daar woont de verdachte. Natuurlijk gaat mijn aandacht ook uit naar de mensen in zijn onmiddellijke omgeving en de buurtbewoners.

Veel waardering heb ik voor het werk van de politie. Door een volledige inzet van een groot aantal politiemensen is het gelukt op korte termijn een verdachte aan te houden.

Door het goede werk van de politie is in ieder geval een stuk onrust bij alle betrokkenen weggenomen.

Ik snap heel goed dat er door wat vandaag bekend is geworden nieuwe emoties kunnen ontstaan die een uitweg moeten vinden. De hulpverleners van de Stichting Welzijn Borger-Odoorn, die al heel veel goed werk hebben verricht, staan nog steeds klaar om de helpende hand te bieden.

Ik heb er vertrouwen in dat onze inwoners op een waardige wijze met deze zaak blijven omgaan. We kunnen slechts de loop van het recht afwachten. Politie en justitie doen er alles aan om duidelijkheid te scheppen. Dit kost tijd. Meer tijd dan we eigenlijk willen maar wat we zeker willen is dat een dader wordt berecht voor het vreselijke onrecht dat Suzanne en daarmee onze samenleving is aangedaan.