Provincie Utrecht

de Venen aangepast

Plan van Aanpak de Venen aangepast

16-1-2007 -

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben het Herijkt Plan de Venen 2007 vastgesteld. Dit plan is een aanpassing van en een aanvulling op het oorspronkelijke Plan van Aanpak de Venen uit 1998. Het herijkte plan voorziet in een snelle uitvoering van de opgaven voor natuur, landbouw en recreatie. Daarnaast voorziet het in een nieuwe gebiedsgerichte aanpak van de veenweiden, waarin een duurzame inrichting voor landbouw, natuur en bebouwing met het benodigde maatwerk wordt uitgevoerd.

Uit de evaluatie is gebleken dat er een breed draagvlak is voor het oorspronkelijke Plan van Aanpak maar dat de uitvoering sneller moet. Ook is gebleken dat aan het plan enkele nieuwe opgaven op het gebied van waterbeheer, natuur en landschap moeten worden toegevoegd. Naast de al geprogrammeerde middelen vragen GS hiervoor extra middelen bij het Rijk in het kader van het Fonds Economische Structuurversterking (FES) aan. Het Herijkt Plan is opgesteld door de Stichting Ontwikkeling de Venen, waarin provincies, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties op het gebied van landbouw, recreatie en natuur en milieu samenwerken.

Aanpassingen in aanpak
Het overgrote deel van de afspraken uit 1998 blijft gehandhaafd. Doordat deze nu ingebed zijn in het financiële kader van de provincie Utrecht voor het landelijk gebied (Agenda Vitaal Platteland) kan het grootste deel van de gewenste uitvoering voor de komende 7 jaar daadwerkelijk gepland worden.

Afhankelijk van het landgebruik is er sprake van een nieuwe aanpak van de veenweiden. Dat betekent dat in de polders met voornamelijk landbouw en bebouwing een duurzame waterhuishouding wordt bevorderd door een dynamisch peilbeheer. Daar waar naast landbouw ook natuur voorkomt of gepland is, wordt gekeken of een herinrichting volgens het principe "functie volgt peil" mogelijk is. De natuurlijke waterstand is daarin leidend voor de functie die voor het gebied toegestaan wordt. Dat betekent natuurontwikkeling op de lagere en landbouw op de hogere delen.
Voor het gebied Groot Wilnis-Vinkeveen wordt door de samenwerkende partijen een plan gemaakt hoe vanuit dit principe een verbinding met de Vechtplassen en een duurzame landbouwinvulling kan worden gecombineerd. In de loop van 2007 worden de uitkomsten van dit uitwerkingsplan verwacht.

De komende maanden wordt het plan uitgewerkt in een gebiedsprogramma 2007-2013. Betrokken partijen leggen hierin inspanningsverplichtingen voor de uitvoering in komende jaren vast. Op 22 januari wordt het plan besproken in de Statencommissie Ruimte en Groen.

Meer informatie: Peter Smit, telefoon 030-2583873