Gemeente Alphen aan den Rijn

bijzondere bijstand

Door actieve aanpak meer aanvragen minimaregelingen en bijzondere bijstand

(16 januari 2007)

In 2006 kreeg de gemeente maar liefst 1.165 aanvragen voor de minimaregelingen en 1.108 aanvragen voor de energietoeslag. En daarnaast ook nog 642 aanvragen voor bijzondere bijstand. Deze aantallen kunnen nog stijgen omdat er een overgangsregeling van kracht is. Voor de minimaregelingen en de bijzondere bijstand werden in voorgaande jaren circa 1.000 aanvragen (500 ieder) gedaan. De grote stijging in aanvragen komt niet alleen door de verruiming van het minimabeleid, maar ook door de actieve aanpak van de gemeente om de Alphense minima te bereiken.

Overgangsregeling
De aanvragen voor de minimaregelingen die in de maanden januari, februari en maart 2007 binnenkomen, worden bekeken over het jaar 2006 en 2007. Als blijkt dat iemand in 2006 nog geen vergoeding heeft ontvangen voor de regeling die in 2007 wordt aangevraagd, maar hier wel voor in aanmerking zou komen, dan ontvangt de aanvrager de vergoeding voor beide jaren. Voor de witgoedregeling en de computerregeling voor schoolgaande kinderen worden bonnen geaccepteerd tot maximaal één jaar oud.

Verruiming minimabeleid
In voorgaande jaren werden gemiddeld 500 aanvragen voor een van de minimaregelingen en 500 voor bijzondere bijstand ingediend. Begin 2006 is de energieregeling ingesteld vanwege de stijgende energiekosten. In augustus 2006 heeft de gemeenteraad het nieuwe minimabeleid vastgesteld. Daardoor kunnen meer Alphenaren met een inkomen op of rond het minimumniveau gebruik maken van een vergoeding van een nieuwe of bestaande minimaregeling. Ook zijn de (bijdragen voor bestaande) minimaregelingen verruimd.

Actieve aanpak
Alle bestaande klanten van de gemeente hebben informatie over de regelingen ontvangen. Ook is wekelijks op de gemeentepagina in het Witte Weekblad een regeling onder aandacht gebracht en staat de informatie op de website van de gemeente. In december is huis-aan-huis een folder verspreid. Wethouder Robert Blom is met deze folder in De Ridderhof, Herenhof en op de markt op zoek gegaan naar Alphense minima. Of mensen die anderen in hun directe omgeving kunnen helpen met het indienen van de aanvraag.