Dienstenbond CNV

PGGM weigert gesprek met vakorganisaties
16-01-2007

Medio december 2006 hebben wij u geïnformeerd over het standpunt van PGGM. Uw werkgever wil alleen CAO-overleg voeren als vakorganisaties bereid zijn concessies te doen in de wachtgeldregeling.

Berichtgeving PGGM
Wij waren wat verbaasd over het bericht van PGGM op het PGGM-intranet dat de vakbonden hun leden willen raadplegen en dat om deze reden het overleg is stilgelegd. Wij wilden nog verschillende onderwerpen uitpraten en onderzoeken of een win-win oplossing voor het wachtgeld mogelijk is. Maar de onderhandelaars van PGGM weigeren verder te praten tenzij de vakorganisaties bereid zijn de wachtgeldregeling te verslechteren. Wij hebben de leden geïnformeerd over het standpunt van PGGM. Er wordt vooral gereageerd op het loonbod en op het wachtgeld. Er is ook gereageerd door werknemers die geen lid zijn van een van de vakorganisaties. Zij blijken dezelfde mening te hebben als onze leden.

Loon
In overwegende mate vindt men het loonbod van PGGM (1,8% waarvan 1% via de levensloop) te laag. In aanzienlijk wat reacties wordt de zorg geuit over het hoge personeelsverloop en de toenemende problemen om nieuwe medewerkers aan te trekken. Met de verkrapping van de arbeidsmarkt in het vooruitzicht vindt men deze salarisontwikkeling, ook vanuit bedrijfsbelang geredeneerd, niet verstandig.

Wachtgeld
Het wachtgeld is voor de meerderheid van de respondenten niet onderhandelbaar. Men voorziet reorganisaties, ook na afloop van het SBK en wil dan van de huidige regeling gebruik kunnen maken.

Een minderheid van de respondenten geeft aan te verwachten zelf geen gebruik van de wachtgeldregeling te zullen maken, of is van mening dat de wachtgeldregeling korter kan, mits daarvoor voldoende compensatie wordt geboden.

PGGM weigert informeel te praten
De vakorganisaties bespreken de reacties op de mailing met de kaderleden. Wij wilden graag aansluitend spreken met de onderhandelaars namens PGGM. Wij willen namelijk een dreigende impasse voorkomen. Van de zijde van PGGM is men echter niet bereid om informeel met ons te praten. We mogen op 23 januari 2007 komen voor het CAO-overleg mits vakorganisaties bereid zijn concessies te doen in de wachtgeldregeling.

Uiteraard zijn reacties van leden en medewerkers van PGGM nog steeds welkom.

U kunt uw reacties blijven mailen naar Carmen Scheuneman (c.scheuneman@cnvdibo.nl) Inge de Vries (vrs-i@unie.nl) en Nico Saalbrink (NSaalbrink@Abvakabo.nl).