Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (16/1)

OOSTERHOUT NB, 16 januari 2007

Politie pakt fietsendief en neemt 41 fietsen in beslag

OOSTERHOUT: De politie heeft in Oosterhout een 57-jarige man opgepakt op verdenking van fietsendiefstal. Zondagavond 14 januari meldden oplettende getuigen dat zij hadden gezien hoe de verdachte vermoedelijk tot tweemaal toe een fiets stal. De eerste fiets nam hij weg bij winkelcentrum Arendshof. Hij droeg de gestolen fiets mee, terwijl hij op een andere fiets reed. Dit tafereel herhaalde zich even later bij een supermarkt aan de Schapendries.
De getuigen volgden de man naar zijn huisadres en informeerden daarna de politie.
Geconfronteerd met de feiten, gaf de verdachte meteen toe dat hij de twee bewuste fietsen had gestolen. Bij nader onderzoek vond de politie in en rond de woning van de man nog een groot aantal fietsen. De politie nam al deze rijwielen (41 stuks) in beslag om een onderzoek naar de herkomst in te stellen.

Proces-verbaal voor illegaal stoken van afval

TERHEIJDEN: De milieupolitie zag maandagmiddag 15 januari een sterkte rookontwikkeling op de Munnikhof. Onderzoek wees uit dat de rook opsteeg vanaf een bedrijfsterrein. Het bleek dat een man afval aan het verbranden was. Hij stookte berm-/slootmaaisel op en in een stalen vat wat klein afval. Volgens de milieuwetgeving is het strafbaar dergelijk afval te verbranden. De 53-jarige man had geen vergunning voor het verstoken van afval. Hij kreeg dan ook een proces-verbaal aangezegd.

Vrouw raakt gewond bij verkeersongeval

WAALWIJK: Een 76-jarige vrouw uit Sprang-Capelle raakte gewond bij een verkeersongeval op de Oprijlaan in Waalwijk. Het ongeluk gebeurde op woensdagochtend 16 januari rond 09.00 uur. Een 54-jarige automobilist (uit Sprang-Capelle) verleende de vrouw vermoedelijk geen voorrang bij het oprijden van de rotonde. Hij raakte de vrouw, waardoor het slachtoffer ten val kwam. Ze was aanspreekbaar en is met onbekend letsel door de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De politie maakte proces-verbaal op.

Herkomst gestolen buit gezocht

KAATSHEUVEL: De politie meldde al eerder dat er dankzij doortastend optreden van twee personeelsleden van drogisterij in Kaatsheuvel, drie winkeldieven gearresteerd werden. De verdachten, twee mannen 20 en 22 jaar en een 18-jarige vrouw (alledrie afkomstig uit Litouwen) werden zaterdag 13 januari aangehouden en in verzekering gesteld.

Zaterdagmiddag 13 januari rond 16.15 uur betraden drie mannen en een vrouw de bewuste winkel. De bedrijfsleidster hield het viertal in de gaten omdat zij zich verdacht gedroegen en steeds oogcontact met elkaar hadden. Ze zag het viertal vervolgens naar de cosmetica afdeling lopen. Plotseling waren daar vakken met make-up artikelen leeg en gingen de mannen er vandoor. Het winkelpersoneel zette de achtervolging in, waarbij ook de politie ingeschakeld werd. De politie arresteerde kort daarna de 18-jarige vrouw in een geparkeerde auto op een parkeerplaats aan de Poolsestraat. De twee mannelijke verdachten werden op de Schotsestraat aangehouden. Een persoon kon niet meer achterhaald worden.
De buit bestond uit 208 stuks cosmetica (vooral foundation, mascara, scheermesjes, lipgloss) met een totale waarde van 2.600,-. Alle gestolen spullen werden met behulp van speciaal geprepareerde tassen ontvreemd. Een klein deel van de buit (circa 200 / 300) kon inmiddels terug gebracht worden bij de rechtmatige eigenaren. De overige gedupeerden zijn nog niet bekend bij de politie. Het gaat vermoedelijk om drogisterijen, parfumeriezaken uit de wijde omgeving. De aangehouden verdachten zwijgen over de herkomst van de gestolen goederen. Het trio zit momenteel nog steeds vast.

Bekeuringen bij verlichtingscontrole

WAALWIJK: Woensdagochtend16 januari hield de politie extra toezicht op verlichting van weggebruikers binnen de gemeente Waalwijk. Er werd rond 07.00 uur gecontroleerd op de Bachlaan en de Reigerbosweg in Waalwijk en daarnaast ook in Sprang-Capelle, In totaal gingen 35 fietsers op de bon omdat ze geen verlichting voerden.

OOSTERHOUT: Ook de Oosterhoutse politie controleerde het voeren van verlichting.
De agenten stonden woensdagmorgen rond 08.00 uur op de Slotlaan. Daarbij werd 18 overtreders bekeurd. Het overgrote deel van de passanten had de verlichting overigens keurig in orde.

RIJEN: Maandagavond 15 januari verbaliseerde de politie 13 fietsers die hun verlichting niet in orde hadden. Dinsdagochtend 16 januari vervolgde de Rijense politie haar actie, waarbij nog eens 10 overtreders een bekeuring kregen.

De politie houdt ook de komende weken nog controleacties. Geen voor- en achterlicht kost de overtreder 20,-. Geen reflectie op achterkant, trappers of wielen betekent ook een boete van 20,-.

Dronken automobilisten veroorzaken aanrijdingen

OOSTERHOUT: Maandagmiddag 15 januari arresteerde de politie een dronken automobilist. Dat gebeurde rond 14.30 uur, toen de 66-jarige inwoner van Gorinchem betrokken was bij een verkeersongeval op de Burgemeester Elkhuizenlaan. De man was achterop zijn voorganger gebotst. Hij nam de afrit van de Bovensterweg en wilde rechtaf slaan. Hij botste daarbij op zijn voorganger, waarbij lichte schade ontstond. Uit een blaastest bleek dat er alcohol in het spel was. Om die reden werd de man gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 460 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van vier uren opgelegd. Bij het ongeval raakten beide betrokken voertuigen beschadigd. De tegenpartij betrof een 40-jarige man uit Rijen.

OOSTERHOUT: Een 43-jarige Oosterhouter reed door nadat hij een verkeersongeval veroorzaakte op de Max Havelaardreef. Hij knalde in de nacht van maandag 15 januari op dinsdag 16 januari achterop een geparkeerde vrachtauto. Achter deze vrachtauto lagen onderdelen van een Audi en op de grond was duidelijk koelvloeistof waarneembaar. Door het spoor van de koelvloeistof te volgen kwamen de agenten uit bij een bussluis. Daar lagen ook weer een hoop Audi onderdelen. De auto was hier op de bussluis gebotst. Vanaf de bussluis leidde het spoor van de koelvloeistof naar een afgesloten bedrijventerreintje aan de Kreek. Daar bleek een zwaar beschadigde Audi in een garage/loods te staan. De verdachte had zich verstopt maar kon even later toch worden aangehouden. De 43-jarige Oosterhouter onderging een ademanalyse wat een uitslag van 675 ug/l opleverde. Deze hoge uitslag was reden om het rijbewijs van de man meteen in te vorderen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor twee verkeersmisdrijven, namelijk het verlaten van de plaats van een ongeval en het rijden onder invloed van alcohol.

Politie ontmantelt grote hennepkwekerijen

DONGEN: Politiemensen hebben dinsdag 16 januari een onderzoek ingesteld in twee loodsen aan De Leest.

In de eerste loods trof de politie een in werking zijnde hennepkwekerij van 438 planten aan. De voor de kwekerij benodigde stroom bleek illegaal te worden verkregen.

In de tweede loods, die was onderverdeeld in zes compartimenten, trof de politie in drie compartimenten in werking zijnde hennepkwekerijen aan. In de overige drie kamers hadden ook kwekerijen gezeten, maar hier waren de hennepplanten al geoogst.

In totaal trof de politie in deze loods ongeveer 1.050 planten aan (NB: Dit betreft een schatting, er werd namelijk nog geruimd). Ook hier was sprake van diefstal van stroom. Politiemensen die gespecialiseerd zijn in de aanpak van hennep spreken over een kostenpost van enkele tienduizenden euros aan gestolen stroom.

Uiteraard stelt de politie een onderzoek in naar de eigenaren van de beide kwekerijen. Bovendien worden de kwekerijen in beide loodsen ontmanteld en de hennepplanten vernietigd. De politie zet het onderzoek naar de eigenaren van de kwekerijen voort.

Hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in veel gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek.

Burgers kunnen melding maken van een hennepkwekerij bij de lokale politie. Ook kunnen dergelijke meldingen anoniem worden doorgegeven via de meldlijn Meld Misdaad Anoniem.

Deze meldlijn is bereikbaar op 0800-7000. Bellers hoeven hun naam niet te noemen en ook de nummerweergave is voor dit speciale telefoonnummer buiten werking gesteld. Verder worden er geen bandopnames van de telefoongesprekken bewaard. De medewerkers van de landelijke meldlijn geven de binnengekomen informatie direct door aan de politiekorpsen in het land. Aan de hand van binnengekomen tips rechercheert de politie verder.

Auteur: Jeroen Steenmeijer