Openbaar Ministerie

OM laat geen drugs door; berichtgeving in De Telegraaf is onjuist

Rotterdam, 16 januari 2007

Noch het Openbaar Ministerie in Den Haag, noch dat in Rotterdam heeft in juli 2006 welbewust een container met 70 kilo cocaïne doorgelaten.

De Telegraaf berichtte zaterdag dat Justitie welbewust een container met daarin cocaïne had doorgelaten, ondanks het feit dat politie en justitie wisten dat er drugs in zaten. Politie en justitie zouden het te druk hebben om de container te onderscheppen, zo zou een Rotterdamse officier hebben bevestigd.

Deze informatie is onjuist. In de week voorafgaand aan het artikel is een pro-formazitting geweest van een Rotterdamse zaak tegen medewerkers van een groot havenbedrijf die op heterdaad betrapt zijn met 145 kilo cocaïne. Voorafgaand aan dat onderzoek was in een Haags onderzoek naar een andere verdachte over een telefoontap te horen geweest: ,,nog negen dagen''. Meer informatie was er niet. Feitelijk onjuist is dan ook de berichtgeving, dat in de tapgesprekken gesproken wordt over dat er "over negen dagen een container zou arriveren". Ook uit de overig beschikbare informatie uit het onderzoek was niet op te maken dat het hier ging om een drugstransport.

Het Haagse onderzoek is overigens half augustus, een maand na de bewuste telefoontap beëindigd onder andere vanwege capaciteitsproblemen bij de politie Haaglanden. Een nieuw onderzoek is door de politie Rotterdam begonnen, waarbij informatie uit het Haagse onderzoek is gebruikt.

Het Rotterdamse onderzoek leidde eind september naar de aanhouding van vier mannen, en het onderscheppen van 145 kilo cocaïne. Een kleinere zending van 20 kilo is niet, zoals De Telegraaf bericht heeft, âonder de ogen van de politie overgedragenâ. Later werden nog twee mannen aangehouden. De groep wordt vervolgd voor de smokkel van in totaal ruim 300 kilo cocaïne.