Gemeente Rotterdam

Nr. 3
16 januari 2007

'Volgende etappe' bespreekt resultaten 'De karavaan van 1001 meiden'

Het project 'De Karavaan van 1001 meiden' - gericht op de emancipatie van moslimmeiden - bespreekt tijdens de conferentie 'Volgende etappe' op donderdag 18 januari 2007 in het Heerenhuys in Rotterdam de inzichten en resultaten die het project oplevert. Sinds de aftrap op 4 maart 2006 doen bijna veertig moslimmeidengroepen (ongeveer 800 meisjes) mee aan gesprekken rond thema's als, weerbaarheid, radicalisering en identiteitsvorming, wegen van emancipatie, huiselijk geweld en toekomstwensen.

'De Karavaan van 1001 meiden' wordt in opdracht van de Gemeente Rotterdam gecoördineerd door De Heuvel, adviesbureau voor jeugd en jongerenwerk. Wethouder Baljeu (onder voorbehoud) zal namens de gemeente Rotterdam tijdens de conferentie kort ingaan op de geboekte resultaten.

'De Karavaan van 1001 meiden'
Doel van het project is om moslimmeiden in eigen kring een platform te bieden om te praten over verschillende, soms gevoelige onderwerpen. Het draagt bij aan het vormen van een eigen mening, het maken van toekomstplannen en aan het emancipatieproces van de 'meiden van de Karavaan'. De groepen meiden die deelnemen komen onder andere voort uit het netwerk van De Heuvel. Iedere groep die deelneemt kan kiezen uit vijf startbijeenkomsten: voorlichting over loverboys, reis naar een andere religie, een bezoek aan een bedrijf, wild at heart (communicatie met ouders of broers) en podiumkunsten. Daarna gaat de groep in gesprek aan de hand van een map met bijna 30 kant en klare werkvormen. Met het materiaal kan zelfstandig en met zeer weinig voorbereiding worden gewerkt. 'De Karavaan van 1001 meiden' wordt op 18 januari aanstaande formeel afgerond, maar de meiden gaan door met hun gesprekken en de werkwijze is beschikbaar voor belangstellende groepen.

De conferentie
De conferentie 'Volgende etappe' start om 09.30 uur in het Heerenhuys aan de Baden Powellaan 12, 3001 KK Rotterdam met een inleiding van projectleider Irma Bolhuis van De Heuvel. De conferentie duurt tot 16.00 uur. Tijdens de conferentie worden onder andere ervaringen uitgewisseld en komen de aandachtsgebieden van moslimmeiden in de Rotterdamse samenleving aan de orde. Er zijn 60 deelnemers, zowel vanuit deelnemende groepen als maatschappelijke organisaties, bestuur en politiek. Wethouder Baljeu wordt (onder voorbehoud) verwacht rond 12.30 uur.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam