Time : 14:13:15
Date : 16 January 2007
Sender Name: pharma.be

Houding en gedrag ten aanzien van OTC-geneesmiddelen

Uit dit onderzoek blijkt duidelijk de vraag naar een uitbreiding van het aanbod van OTC-geneesmiddelen voor minder ernstige aandoeningen.

De "OTC"-markt (OTC staat voor « over the counter" of vrij verkrijgbare geneesmiddelen), is goed voor 38 % van het volume - en 15 % van de waarde - van de op de Belgische markt verkochte geneesmiddelen. Hun bijdrage tot de volksgezondheid wordt soms onderschat. Nochtans maken OTC-geneesmiddelen een belangrijk deel uit van het therapeutisch arsenaal. Bovendien hebben de OTC-geneesmiddelen ook een economische functie. Ze dragen bij tot de levenskwaliteit van de patiënten, tot de snelle toegang tot de gezondheidszorg maar ook tot de beheersing van de budgetten van de sociale zekerheid.

Vandaar het voornemen om een grondiger inzicht te verwerven in deze markt door te peilen naar de houding en het gedrag, de struikelblokken en beweegredenen van de Belgische bevolking ten aanzien van voorschriftplichtige en OTC-geneesmiddelen en hun eventuele uitbreiding, maar ook ten aanzien van de actoren die een rol spelen in de verstrekking van informatie, de keuze en aflevering van geneesmiddelen.

Zo werd de in kwantitatieve termen tot nog toe grootste (meer dan 2000 consumenten) peiling uitgevoerd door het opiniepeilingbureau DIMARSO, bij een representatieve steekproef van de Belgische bevolking van 15 jaar en ouder, in termen van leeftijd, geslacht en beroepscategorie, in 2006.

De belangrijkste conclusies waren de volgende:


- De houding (struikelblokken en beweegredenen) t.a.v. voorschriftplichtige of OTC-geneesmiddelen en hun eventuele uitbreiding (37 % is vóór, vooral jongeren en beroepsactieven) is sterk afhankelijk van de ernst van de aandoening: snelheid, kennis en besparing enerzijds, mogelijk medisch risico anderzijds.


- De arts geniet een enorm vertrouwen bij de patiënt voor alles wat betrekking heeft op gezondheidsadvies. Een niet te verwaarlozen deel van zijn tijd gaat naar het voorschrijven van geneesmiddelen en de opvolgvoorschriften. Deze kostbare tijd van de artsen zou misschien nuttiger kunnen worden besteed.


- De patiënt is trouw aan zijn apotheker. Logischerwijs zal de rol van de apotheker als adviseur nog worden aangescherpt bij een eventuele uitbreiding van de vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Momenteel beperkt zijn rol zich meestal tot de aflevering van het geneesmiddel en advies over de dosering.


- Terwijl andere kanalen minder geloofwaardigheid genieten, blijven artsen en apothekers de informatie- en verdeelkanalen bij uitstek voor patiënten. Dit garandeert een unieke geneesmiddelenbewaking, zelfs wanneer het OTC-aanbod zou worden uitgebreid.


- Uit dit onderzoek blijkt duidelijk de vraag naar een uitbreiding van het aanbod van OTC-geneesmiddelen, en dit voor minder ernstige aandoeningen. Patiënten vertonen een duidelijke maturiteit inzake de opvolging van hun behandeling en pathologie door een arts. Ze vertrouwen hun arts en zullen een beroep op hem blijven doen. Ook de apotheker speelt volgens de patiënten een belangrijke rol, vermits hij de interface is tussen de diagnose, de behandeling waartoe de arts beslist en de opvolging van de doktersadviezen door de patiënt; de apotheek is dan de plaats van aflevering, maar ook voor advies aangaande dosering, wisselwerkingen, enz.

Eventuele uitbreiding van het OTC-aanbod zou een piste kunnen zijn om te komen tot een makkelijker toegang tot vertrouwde geneesmiddelen, waarbij de kosten voor de ziekteverzekering zouden kunnen worden beperkt en er toch nieuwe kansen worden gecreëerd voor de terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen of nieuwe therapieën, met name voor ernstige aandoeningen die momenteel amper of niet worden terugbetaald.

Deze conclusie wordt de Belgische partners in de gezondheidszorg aangereikt als een gemeenschappelijke denkpiste. pharma.be zal hier in de loop van de komende weken op terugkomen.

Bijlagen:


- De belangrijkste resultaten van de enquête;


- De belangrijkste grafieken ter illustratie van deze resultaten.