Groen!

Brussel, 16 januari 2007

Minister Peeters wel degelijk zwaar op de vingers getikt

Minister Peeters wel degelijk zwaar op de vingers getikt Voorstel commissie biedt kans op creëren van meer jobs

De Vlaamse Regering is te royaal geweest met het toebedelen van uitstootkredieten inzake broeikasgassen aan de bedrijven, in het kader van het klimaatbeleid. Zoals aangekondigd in de kranten en vandaag bevestigd door de diensten van de Europese Commissie heeft België 7,6% of 4,8 miljoen ton teveel rechten toegekend. Belangrijk is ook dat de Commissie zich sceptisch toont over de beweringen in het Vlaams Klimaatplan dat de interne maatregelen in de bouw- en transportsector zullen leiden tot de vooropgestelde CO2-reducties. Dit is het zoveelste bewijs dat het Klimaatplan van Vlaams leefmilieuminister Peeters (CD&V) te optimistisch is in zijn prognoses, en bovendien op los zand is gebouwd, zegt Vlaams parlementslid Rudi Daems (Groen!). Hij zal daarover morgen de minister ondervragen in het Vlaams parlement.

Het stond in de sterren geschreven, en collega Eloi Glorieux (Groen!) had het reeds voorspeld tijdens een actuele vraag van 6 december 2006 aan Minister Peeters (CD&V) in het Vlaams Parlement: het allocatieplan van ons land krijgt een onvoldoende van Europa. Omwille van de verdeling tussen het Waals, Brussels en Vlaams Gewest komt dit erop neer dat Vlaanderen voor ongeveer 10% aan bijkomende inspanningen moet leveren om de CO2-uitstoot te beperken. Dit is allesbehalve een voorbeeld van goed besturen, waar deze Regering zo graag mee uitpakt, zegt Daems. Het verhoogt de onzekerheid bij de bedrijven. Bovendien ondergraaft een overallocatie aan uitstootrechten de werking van emissiehandel als een economisch instrument. Dit laatste verklaart mede het ineenstorten van de prijs van een ton CO2 op de beurs.

Bovendien worden de vooropgestelde prognoses wat betreft CO2-reductie in de transportsector sterk in twijfel getrokken door Europa. Als men weet dat verkeer en in het bijzonder transport goed is voor 1/5 van de totale uitstoot aan broeikasgassen, en dit aandeel nog steeds stijgt (we stoten vandaag nog steeds 25% meer CO2 uit tegenover het referentiejaar 1990, terwijl de doelstelling een daling is met 7,5% tegen 2012!), dan voorspelt Groen! dat met het huidige verkeersbeleid van halfslachtige maatregelen deze regering er in geen geval zal geraken.

Doordat de regering zo kwistig omsprong met het uitdelen van uitstootrechten aan de bedrijven, moest ze ook veel te veel uitstootrechten aankopen in het buitenland. Dat geld komt nu vrij om te investeren in energiebesparingsprojecten in eigen land. En daardoor kunnen veel nieuwe jobs gecreëerd worden.

De minister verwijst ook constant naar de gebrekkige en onvolledige mathematische berekening van de Europese Commissie, waar zou gerekend zijn met cijfers van 2004. Europa fluit ons land niet terug over de cijfers van 2004, zegt Daems. Iedereen kan in de beslissing van de Europese Commissie nalezen dat het enkel de overallocatie aan de bedrijven is, die gecorrigeerd wordt. Peeters maakt de mensen blaaskes wijs als hij anders beweert, besluit Daems.

Rudi Daems, Vlaams parlementslid Groen!