Gemeente Roermond

Gouverneur Frissen bezoekt Roermondse raad

Gouverneur Frissen was op dinsdag 16 januari jl. bij de gemeenteraad van Roermond op bezoek om de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Roermond in ontvangst te nemen. Deze procedure was noodzakelijk geworden door de gemeentelijke herindeling van Roermond en Swalmen per
1 januari 2007.

Tijdens de vergadering werd gesproken over de positie van de burgemeester. Burgemeester van Beers heeft hierdoor niet opgetreden als voorzitter van deze raadsvergadering, omdat hij het niet passend achtte. Zijn rol als voorzitter werd overgenomen door 1e plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Dré Peters. Nadat Dré Peters de Gouverneur had voorgesteld aan alle leden van de raad, voerde Peter Heijnen namens de gemeenteraad het woord. Uit het betoog van Peter Heijnen werd duidelijk dat de raad een profielschets heeft opgesteld, waaruit blijkt welke eisen worden gesteld aan een nieuwe burgemeester. Deze profielschets is ter vergadering vastgesteld en aangeboden aan de Gouverneur.

In overleg met de minister van Binnenlandse Zaken wordt nu over enkele dagen een advertentie voor de burgemeestersfunctie van Roermond in de Staatscourant geplaatst. Omdat de raad van Roermond heeft aangegeven dat burgemeester van Beers een goede kans maakt op de functie, wordt dit in de advertentie vermeld. Naar verwachting zullen daarom niet heel veel andere kandidaten solliciteren en zal de procedure vlot kunnen worden doorlopen.

Vanuit de gemeenteraad wordt de procedure begeleid door een vertrouwenscommissie onder voorzitterschap van Dré Peters (VVD). Verder zijn lid van deze commissie: Jac Breugelmans (CDA), Selcuk Öztürk (PvdA), Felix van Ballegooij (SP), Peter Heijnen (BBR), Leo Daamen (Demokraten Swalmen), Marianne Smitsmans (GroenLinks) en Leon Coenen (Stadspartij Roermond). Wethouder Jos van Rey treedt namens het college van B&W op als adviseur van de vertrouwenscommissie en raadsgriffier Jos Vervuurt zorgt voor de nodige ambtelijke ondersteuning. De vertrouwenscommissie is verplicht tot geheimhouding en zal daarom in beslotenheid opereren. Naar verwachting is in februari duidelijk wie gesolliciteerd hebben, waarna de Vertrouwenscommissie met de kandidaten aan de slag kan. Burgemeester van Beers heeft in elk geval al bekend gemaakt dat hij graag zal deelnemen!
Publicatiedatum: 19.01.2007 Bijgewerkt: 19.01.2007