Ingezonden persbericht


Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten en Winternachten presenteren een avond over hedendaagse Marokkaanse kunst . Lezing - beeldende kunst - poëzie - debat

Dinsdag 16 januari om 20.00 uur in de Vrije Academie, Paviljoensgracht 20-24, Den Haag

De Vrije Academie en literatuurfestival Winternachten hebben in een gezamenlijk project twee Marokkaanse kunstenaars gevraagd om voor twee weken te gast te zijn in Den Haag: beeldend kunstenaar Youssouf Amine Elalamy, en de Berberse dichteres Fadma el Ouariachi. Elalamy exposeert in de Vrije Academie, Fadma el Ouariachi presenteerde haar gedichten in het Tamazight o.a. tijdens festival Winternachten, en is gastcolumnioste voor AD Haagsche Courant. Beiden geven les aan Haagse scholen i.s.m. Het Van Kinderen Museum.

Op deze avond kunt u kennis maken met deze kunstenaars. Hun presentaties worden voorafgegaan door een lezing van Charlotte Huygens - conservator islamitisch cultuurgebied - over ontwikkelingen en positie van de hedendaagse Marokkaanse kunst.

In het tweede deel van de avond zal Ton van de Langkruis een inleiding geven over het op te richten Kosmopolis Den Haag terwijl Haci Karacaer, voorzitter van Marhaba, een inleiding geeft over de missie van zijn organisatie. Er is veel discussie in de media geweest over de subsidiëring van Marhaba door de overheid, en over het begrip 'islamitische kunst en cultuur'. Politici maakten bezwaar tegen de subsidietoekenning, vanwege het vermeende religieuze karakter van de organisatie. Haci Karacaer zal vanavond helderheid brengen in deze discussie, en deelnemen aan een gesprek met het publiek, onder leiding van Charlotte Huygens.

U bent van harte uitgenodigd voor deze avond. De toegang is gratis.

Tentoonstelling: Youssouf Amine Elalamy

Via zijn literaire commentaren maakt de Marokkaanse schrijver en beeldend kunstenaar Elalamy zijn scherpe analyses zichtbaar in collages. In Marokko heeft dit geleid tot het censureren van zijn beeldend werk. Zijn werk is nu in Nederland te zien. Humor en zelfspot worden moedig en intelligent gebruikt bij het neerzetten van een 'ander beeld' van Noord West Afrika.

Elalamy verblijft gedurende twee weken in Den Haag, in een samenwerkingsproject tussen Winternachten en de Vrije Academie, waaraan ook de Berberse dichteres Fadma el Ouariachi deelneemt. De tentoonstelling loopt tot 11 februari.

20 januari 16.00 uur: expositie kinderdialoog door "Het Van Kinderen Museum".

Paviljoensgracht 20-24, www.vrijeacademie.org, telefoon (070) 3638968. Geopend maandag t/m vrijdag 10 - 17 uur. Dinsdag, woensdag en donderdag open van 19.00 uur tot 22 uur.

Voor informatie over beeldende kunst: Ingrid Rollema 06.50502346 Paul Donker Duyvis: 06.48502088

Voor Kosmopolis: Ton van de Langkruis 06.46424826

Voor De Kinder Dialoog: Rita Baptist: 06.0645132841