Verbond van Verzekeraars

Ondertekening regresconvenant

Het Verbond en Zorgverzekeraars Nederland hebben eind 2006 het convenant regres zorgverzekeraars/aansprakelijkheidsverzekeraars ondertekend. Het convenant bevat vaste afspraken over vergoedingspercentages, die gelden als een zorgverzekeraar zijn ziektekosten verhaalt op een aansprakelijkheidsverzekeraar.

Bij verkeersongevallen (zeker bij ernstige) gaan de aansprakelijkheids- en zorgverzekeraars van de gedupeerden vaak met elkaar in overleg om de (im)materiële schade vast te stellen en te inventariseren welke partij aansprakelijk is. Niet zelden gaat dat gepaard met juridische procedures en daarvoor moeten administratiekosten worden gemaakt.
Om die kosten zo beperkt mogelijk te houden, hebben het Verbond en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een regresconvenant ondertekend. In het convenant zijn onder meer afspraken vastgelegd over het vergoedingspercentage van regresaanspraken, die zorgverzekeraars hebben bij verkeersongevallen vallend onder het aansprakelijkheidsregime van artikel 185 Wegenverkeerswet. Ook bevat het convenant een regeling voor de vergoeding van administratiekosten (voor alle gevallen) die aansprakelijkheidsverzekeraars aan de zorgverzekeraar moeten doen.
Volgens Verbondsvoorzitter Hoek worden met het convenant veel kosten voorkomen: als bij ieder geval aard en omvang van de administratiekosten moeten worden beoordeeld, is dat zowel voor de verhalende als de aansprakelijke partij inefficiënt en kostbaar. Vastgestelde bedragen en vergoedingen voorkomen onnodige transactiekosten en langslepende en kostbare procedures, wat uiteindelijk zorgt voor meer efficiency. "En meer efficiency tussen verzekeraars leidt tot betere prestaties richting de klant", aldus Hoek.
Het convenant is ter ondertekening aan alle leden van het Verbond en ZN verstuurd. ZN-voorzitter Wiegel sprak de hoop uit dat alle aangesloten leden tekenen, "zodat het convenant voor beide organisaties succes oplevert".

Verzekerd!, januari 2007