Commissie Gelijke Behandeling

GEEN VERBODEN ONDERSCHEID BIJ NIET TOEKENNEN AOW-JAREN SURINAMERS

16-01-2007 De Sociale Verzekeringsbank en de Staat maken geen verboden onderscheid op grond van ras door onder meer Surinamers te korten op hun AOW voor de jaren dat zij niet in Nederland woonden. Dat is het oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in een zaak van zeven Nederlanders van Surinaamse afkomst tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Iedere inwoner van Nederland, ongeacht afkomst, bouwt tussen zijn 15e en 65e levensjaar 2% AOW op voor ieder jaar dat in Nederland wordt doorgebracht. Bij (tijdelijk) verblijf in het buitenland of komst naar Nederland ná het 15e levensjaar, vindt bij vaststelling van de AOW-uitkering in het 65e levensjaar een korting van 2% per jaar plaats. Hierdoor bouwen met name nieuwkomers vaak geen volledige AOW op, wat grote gevolgen kan hebben voor de hoogte van het inkomen bij pensionering.

Het criterium ingezetene leidt tot indirect onderscheid tussen autochtone Nederlanders en Nederlanders van Surinaamse, maar ook van Arubaanse en Antilliaanse afkomst. Dit onderscheid is echter toegestaan, aldus de CGB. De doelstellingen van de regeling, namelijk respecteren van de autonomie van (destijds) de delen van het Koninkrijk, en het zorgdragen voor een houdbaar sociale zekerheidssysteem zijn legitiem. Het is daarbij niet onredelijk om de omvang van de AOW-aanspraak te relateren aan de jaren waarin de belanghebbenden in Nederland verbleven.

De CGB heeft in deze zaak externe deskundigen geraadpleegd over internationale rechtsverplichtingen van Nederland over de sociale zekerheid van ingezetenen. Deze deskundigen suggereerden overigens dat voor de compensatie van de ernstige financiële problemen van een onvolledige AOW-opbouw, verschillende maatregelen denkbaar zijn. De Nederlandse overheid is hiertoe niet wettelijk verplicht, maar zou hiermee een grote groep tegemoet kunnen komen.

De samenvatting en het volledige oordeel (2007-4) zijn op deze site te lezen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Commissie Gelijke Behandeling (CGB), Marcel Scholten, perswoordvoerder, via 030 888 38 88 of 06 481 300 42.

Contact

Wilt u een klacht indienen of heeft u een juridische vraag aan de CGB?

Bel op werkdagen tussen 14:00 uur en 16:00 uur het juridisch spreekuur (030 888 38 88)
Postbus 16001| 3500 DA Utrecht| T 030 888 38 88| F 030 888 38 83| E info@cgb.nl| Teksttelefoon 030 888 38 29