Gemeente Ede

nummer 003 / Ede, 16 januari 2007

Actie in Ede en Scherpenzeel

Energiebesparing Door Eendracht groot succes

De actie "Energiebesparing Door Eendracht" is een groot succes! Meer dan 650 huishoudens met een laag inkomen in Ede en Scherpenzeel hebben al een advies gehad over energiebesparing. In 2007 ontvangen nog eens zon 350 huishoudens een advies. Daarbij hoort ook een pakket met spaarlampen en andere energiebesparende materialen. Met de tips die de mensen krijgen kunnen ze veel energie en geld besparen. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee. De besparing kan oplopen tot wel 150 per jaar.

Persoonlijk advies
De familie Brown is één van de duizend huishoudens die meedoen. Een adviseur van de Stichting Collusie komt op bezoek. "Dit is de eerste keer dat ik zoiets meemaak." zegt meneer Brown verheugd. Energieadviseur Marcel Hoksbergen maakt bij binnenkomst meteen een complimentje. De familie gebruikt een spaarlamp in de hanglamp boven de salontafel. Meneer Brown is al bezig met energiebesparing. Stand by bijvoorbeeld, vindt hij helemaal niet nodig, "Daar heb ik een hekel aan, uit is uit." Stand by uitzetten scheelt 35 tot 40 euro per jaar, legt de energieadviseur uit. Bijna verontschuldigd kijkt meneer Brown naar de televisie op het kastje naast de bank. Die TV staat de hele dag aan en laat een reclameprogramma zien. "Het is meer achtergrondmuziek omdat ik geen stereo heb", legt hij uit. De adviseur bekijkt samen met de familie de rest van de apparatuur en neemt een vragenlijst door. Aan de hand van het bezoek krijgt elk huishouden later een persoonlijk advies om energie te besparen.

Wie kan er meedoen?
Het Ministerie van VROM betaalt het grootste deel van de projectkosten. De gemeenten Ede en Scherpenzeel en de woningcorporaties vinden energiebesparing belangrijk, daarom betalen ze mee. Er is nog ruimte voor een paar huishoudens om mee te doen aan deze actie. De huishoudens die daarvoor in aanmerking komen krijgen een uitnodiging toegestuurd.
Helaas kan niet iedereen meedoen aan het project. Voor wie zelf aan de slag wil met energiebesparing volgen hier een paar tips:

×
Spaarlampen zijn veel goedkoper in gebruik dan gloeilampen. ×
Ontdooi de koelkast en vriezer regelmatig en hou de achterkant goed schoon.
×
Gebruik de wasdroger zo weinig mogelijk.
×
Schakel apparaten helemaal uit, laat ze niet op stand-by staan. ×
Gebruik een spaardouche en douche iets minder lang. ×
Zet de thermostaat van de verwarming s nachts lager. ×
Zet de verwarming uit één uur voor het naar bed gaan, of bij het weggaan.
×
Regelmatig luchten is gezond én bespaart energie: verwarming uit, raam open.

Milieucentraal geeft uitgebreide informatie over energiebesparing op de website www.milieucentraal.nl.

---