Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Zutphen - niet alleen bussen, maar ook auto's bekogeld    |
Het onderzoek naar strafbare feiten in de Zutphense Zuidwijken heeft mede door de berichtgeving in de media tot nog enkele nieuwe aangiften geleid èn het oplossen van incidenten waarbij enkele auto's en twee autobussen werden bekogeld. De jongeren die hiervan verdacht worden, behoren absoluut niet tot een jeugdbende. Over diverse strafbare feiten zijn verklaringen afgelegd.

Vooral het incident waarbij op maandagavond 6 november j.l. vier ruiten van een passerende lijnbus vernield werden, zorgde voor de nodige onrust in de Zutphense Zuidwijken. De bestuurder dacht dat zijn bus was beschoten, terwijl hij met vier passagiers rond 21.30 uur langs de Tichelkuilen reed. In de bus raakte niemand gewond omdat de ruiten van veiligheidsglas waren en hierdoor alleen versplinterden.

De gewaarschuwde politie stelde vast dat er de nodige putjes op het glas en het plaatwerk van de bus zaten. Een direct ingesteld onderzoek leverde geen bijzonderheden op. Verder werd niet duidelijk of de bus beschoten was met bijvoorbeeld hagel of dat men een vuur-werkprojectiel tot ontploffing had gebracht, waardoor de schade was ontstaan.

Afgelopen dagen heeft de politie enkele jongeren verhoord over dit incident en andere strafbare feiten. Dit onderzoek was een gevolg van een eerder onderzoek waarbij meerdere jongeren waren verhoord over brandstichtingen, diefstallen van auto's en mishandelingen. Door de berichtgeving hierover in de media, meldden zich nog enkele slachtoffers. Ook kreeg de politie meer aanknopingspunten over het busincident.

Tijdens dit vervolgonderzoek bleken enkele jongeren niet alleen verantwoordelijk voor het busincident van november, zij bleken ook begin oktober een bus met kiezelstenen te hebben bekogeld. Hierbij werd één ruit vernield.

Daarnaast worden de jongeren er ook van verdacht meerdere auto's op de Harenbergweg met kiezelstenen en stokken te hebben bekogeld. Deze incidenten vonden in oktober plaats en bij één automobilist raakte de voorruit verbrijzeld en vloog de stok naar binnen. Gelukkig raakte de man niet gewond, maar het risico was er wel degelijk!

Ook voor dit onderzoek bleek het belang van het doen van aangifte heel belangrijk te zijn. Vaak kan de politie door een opeenstapeling van meldingen een duidelijk beeld van de verdachten krijgen. Zo kan de surveillance-inzet hierop worden aangepast en is de kans op aanhoudingen groter. Aangifte van vernielingen, diefstallen e.d. kunnen veelal via internet (www.politie.nl) gedaan worden. Benadeelden kunnen ook contact opnemen met de politie op 0900 - 8844 voor hun aangifte.

Naast de bovenomschreven feiten werd ook de diefstal van een skelter bij de Kaardebol opgelost en de diefstal van een bromfiets bij het station.

Einde bericht
---


---


---

---- --