Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Geef CV-installaties een APK-keuring

16-01-2007 * SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat er moet een APK-keuring komt voor oudere CV-installaties. Het tv-programma TROS Radar liet in een reportage zien dat in de Utrechtse wijk Ondiep verouderde CV-ketels zorgen voor levensgevaarlijke situaties.

Paulus Jansen In een aantal huizen van woningcorporatie Mitros werden concentraties koolmonoxide tot 4000 PPM gemeten, terwijl er boven 800 PPM een stookverbod dient te worden opgelegd. Er is echter geen enkele regelgeving over periodieke keuring van de installaties, waardoor slechte installaties jarenlang voor gevaar kunnen zorgen. De SP heeft inmiddels vragen over de zaak gesteld aan de ministers van Volkshuisvesting en Economische Zaken.

SP-woordvoerder volkshuisvesting Jansen wil dat bij oudere CV-ketels en warmwatertoestellen jaarlijks het gehalte uitgestoten koolmonoxide en het ketelrendement gemeten worden. Bij huurwoningen zou niet alleen de eigenaar, maar ook de huurder over de uitkomst geïnformeerd moeten worden.

Jansen maakt zich trouwens ook ongerust over de bewoners van oudere, betaalbare koopwoningen: "De meeste woningcorporaties hebben nog wel een servicecontract met een installateur, maar bij koopwoningen moet de bewoner dat zelf regelen. Mensen die op de kleintjes moeten letten bezuinigen vaak op dit soort zaken, mede door onwetendheid over de risico's. Dat is zeer riskant."
Zie ook:
* Weblog Paulus Jansen over de CV-ketels