Time : 11:15:07
Date : 16 January 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Tabakscontroles op het rookverbod in restaurants

Vanaf 1 januari 2007 mag er niet meer gerookt worden op restaurant en in drankgelegenheden die deel uitmaken van een sportinfrastructuur. In de horecazaken waar een totaal rookverbod van kracht is, mag er wel een aparte rookkamer worden ingericht.

De controleurs van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (17) en van het federaal Voedselagentschap (FAVV - 80) staan in voor de controle op de naleving van het rookverbod in de horecazaken. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte heeft gevraagd om dit jaar 25.000 controles uit te voeren, waarvan de helft in de eerste drie maanden van het jaar.

In de beginperiode van deze wetgeving hebben de controleurs een belangrijke sensibiliserende functie. Zij geven de uitbater of de eigenaar die bij een eerste controle niet in orde is met de wetgeving daarom een verwittiging met een overzicht van de verbeteringen die vereist zijn. Als bij de tweede controle blijkt dat de nodige aanpassingen niet zijn uitgevoerd, schrijven de controleurs een administratieve boete uit die kan schommelen tussen 143 en 1.650 EUR. Horecazaken die de nieuwe wetgeving toepassen, zijn niet aansprakelijk indien hun klanten weigeren om het rookverbod te respecteren. In deze gevallen zijn het de rokers die een boete riskeren tijdens een controlebezoek.

De controleurs zijn sinds twee weken volop bezig met het uitvoeren van de geplande inspecties. In totaal hebben zij op dit moment reeds meer dan 1.200 controlebezoeken uitgevoerd. Dit aantal zal in de komende weken stelselmatig worden opgedreven om te komen tot 12 500 inspecties tegen eind maart.

Uit de eerste reeks controles blijkt dat het nieuwe rookverbod over het algemeen goed gerespecteerd wordt door zowel de uitbaters als door de klanten. Het overgrote deel van hen blijkt ook goed op de hoogte te zijn van de nieuwe regels.

Bij 74% van de controles bleken de horecagelegenheden volledig in orde met de nieuwe regels.

In 26% van de gevallen werden nog overtredingen vastgesteld. Het overgrote deel van deze inbreuken (22%) betrof lichte overtredingen zoals het ontbreken of verkeerd plaatsen van de pictogrammen die, zowel aan de ingang als in de verbruiksruimte, het rookverbod duidelijk moeten maken aan de klanten. Op enkele plaatsen waren nog (vaste) asbakken aanwezig. Het probleem met de rookverbodstekens kon meestal in aanwezigheid van de controleur opgelost worden. Voor grotere aanpassingen krijgen de uitbaters een redelijke periode de tijd en volgt er een tweede controlebezoek. Bij slechts 4 % van de controles werd een zwaardere inbreuk vastgesteld, wat er op neerkomt dat er nog steeds gerookt werd in een horecagelegenheid waar dat sinds 1 januari verboden is.

Boetes werden er nog niet uitgeschreven. Horecazaken die niet in orde zijn met de nieuwe wetgeving, krijgen een schriftelijke waarschuwing waarin de verbeterpunten worden opgesomd. Bij een tweede controle wordt nagegaan of hieraan voldaan is. Is dit niet het geval, dan kan tegen de uitbater een proces verbaal opgemaakt worden.

De volledige wetgeving en bijkomende uitleg kan nagelezen worden op: www.roken-horeca.be.

Contactpersonen voor de pers
NL
Federale overheidsdienst Volksgezondheid: Jan Eyckmans - 0495 25.47.24

FR
Voedselagentschap (FAVV - AFSCA): Pierre Cassart - 0477 69.35.65

URL: http://www.roken-horeca.be http://www.fumer-horeca.be