Ingezonden persbericht


Lingua franca leidt tot Double Dutch

Elycio Talen signaleert hausse in intensieve individuele taaltrainingen

Rijswijk, 16 januari 2007 - Elycio Talen, voorheen Elsevier, bemerkt een sterk groeiende vraag naar intensieve individuele taaltrainingen, waarbij de deelnemer wordt ´ondergedompeld in een taalbad´. En lang niet altijd in het Engels. Elycio Talen schrijft de groei in de eerste plaats toe aan de economische ontwikkeling. Daarnaast speelt tijdsgebrek professionals parten. Tevens hebben managers en politici door grensoverschrijdende ervaringen ondervonden dat je in de landstaal je doel beter bereikt.

Met redelijk Engels kom je er niet meer in de global village die onze aarde is geworden. Het Engels is de lingua franca, de voertaal van de handel, maar de hogere echelons van de westerse wereld spreken of perféct Engels, of gewoon hun eigen taal. In opkomende economieën zoals China en Brazilië spreekt men zijn eigen taal. Russisch, Spaans en Arabisch zijn grote talen geworden. Overheden bedrijven zelden politiek in een vreemde taal. Gelukkig, zou je kunnen zeggen.

Na de teneur dat algemene taalkennis volstond, is er nu behoefte aan perfecte beheersing van het Engels op het eigen vakgebied (technisch, juridisch, medisch, diplomatiek), of als de voertaal binnen de moedermaatschappij van multinationale ondernemingen. Maar ook aan bijvoorbeeld de perfecte beheersing van de landstaal op een hoofdkantoor.

Informatie en cultuur
"Een Nederlander die gaat leidinggeven in Duitsland, doet dat beter in het Duits. Een Brit die Engels spreekt in een Nederlands bedrijf, redt het wel, maar blijft een buitenstaander die de lakens uitdeelt. In de politiek was het al duidelijke dat krom Engels leidt tot versprekingen en onbegrip. Het gevoel voor verfijnde taalbeheersing dringt nu door in de top van bedrijven", zegt Bert Duisenberg van Elycio Talen in Rijswijk.

"Redelijk Engels voldeed bij de eerste grensoverschrijdingen die volgden op de Europese eenwording en de mondialiseringsgolf. Maar naarmate multinationaal werken gangbaarder wordt, wordt het niveau waarop wordt zakengedaan en samengewerkt hoger. Dat vereist taalbeheersing op een specifiek, hoog niveau, tot op het vlak waarop taal een cultuurdrager wordt." Elycio Talen biedt topmanagers en politici intensieve taaltrainingen aan die binnen een aantal weken een natuurlijke taalbeheersing opleveren, met hooguit een charmant accent.

Onthaasten
"Deelnemers aan onze trainingen hebben altijd haast en weinig tijd. Ze zitten vaak op managementniveau. Daarnaast is het voor het vereiste niveau noodzakelijk dat ze zich helemaal losmaken van waar ze normaliter mee bezig zijn. Daarom dompelen we ze tijdens onze intensieve taaltrainingen onder in een taal- en cultuurbad. Een aantal weken louter de nieuwe taal gebruiken en in de andere cultuur denken, leidt tot verbluffend resultaat en werpt meteen zijn vruchten af in de professionele praktijk", zegt Duisenberg.

Blended learning
Ter onderhoud kunnen de cursisten aansluitend een taaltraining op afstand doen. Dit is een e-learningtraject waarin de deelnemer nog zes maanden kan dooroefenen met zijn spreek-, luister-, schrijf- en leesvaardigheden, met e mailbegeleiding van zijn trainer. Duisenberg: "E-learning, of blended learning, is lang een belofte voor de toekomst gebleven. Nu zien we ook hierin een doorbraak. Onze cursisten willen niet terugvallen op steenkolenengels, containerwoorden en handen-en-voetentaal. Het is een goede vervolgstudie op een intensieve taaltraining."

CEDEO
CEDEO, onafhankelijke intermediaire organisatie die ook opleidingsinstituten en hun branche onderzoekt, onderschrijft dat de ervaringen van Elycio Talen een trend weergeven.

Er is meer behoefte aan goede functiegerichte taaltrainingen die het niveau van 'sociale redzaamheid' ver overstijgen. Zeker nu dankzij de aantrekkende economie het aantal internationaal opererende bedrijven sterk groeit, en de internationale communicatie dankzij het gebruik van verschillende communicatiemiddelen alleen maar sneller en intensiever wordt, groeit het besef dat investeren in communicatieverbetering leidt tot meetbare prestatieverbetering op organisatieniveau.

Over Elycio Talen
Elycio Talen is sinds 1966, tot voor kort onder de naam Elsevier Talen, actief in het verzorgen van professionele cultuur- en taaltrainingen en vertalingen. Elycio Talen is gevestigd in Amsterdam, Arnhem, Enschede, Papendrecht, Rijswijk en Brussel en telt meer dan 200 medewerkers. Elycio Talen maakt deel uit van de Laudis Group of Companies. Meer informatie is te vinden op www.elyciotalen.nl.

Meer informatie voor de pers
Elycio Talen
Bert Duisenberg
t. (070) 399 24 71
e. bert.duisenberg@elyciotalen.nl

PublieksWerk B.V.
Marije Verdouw
t: (020) 486 21 39
e: marije@publiekswerk.nl