Erasmus MC


Mensen met veel kalk in halsslagader vaker beroerte doorgemaakt

2.500ste Promotie aan Erasmus MC

Rotterdam, 16 januari 2007 Op woensdag 17 januari a.s. promoveert de 2.500ste onderzoeker aan het Erasmus MC. De eer valt te beurt aan Arlette Odink, radioloog in opleiding aan het Erasmus MC. Zij verrichtte onderzoek naar aderverkalking binnen het grootschalige ERGO onderzoek. Met 2.500 promoties in een tijdspanne van 40 jaar kan gesproken worden van een zeer groot aantal promoties. Het aantal promovendi dat het Erasmus MC aflevert groeit jaarlijks nog steeds aanzienlijk.

Vrijwel exact 40 jaar geleden vond de eerste promotie plaats aan de toen nog zogeheten Medische Faculteit Rotterdam. Op 12 januari 1967 promoveerde Huibert Sowdon Reinhold bij de afdeling Radiobiologie. Negentien jaar later werd de eerste mijlpaal van 500 promoties bereikt. De volgende mijlpalen volgden elkaar in steeds rapper tempo op: 1.000 in 1986, 1.500 in 1994 en 2.000 in 2003. Het Erasmus MC is trots op deze groeiende lijn, in combinatie met de goede kwaliteit van de promoties.

Odink gebruikte een nieuwe snelle CT techniek om kalk in slagaders te meten. De hoeveelheid kalk is een maat voor de hoeveelheid aderverkalking. Odink meette de hoeveelheid kalk in de kransslagaders, halsslagaders en grote lichaamsslagader bij 1000 mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder van het ERGO onderzoek (Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek). Mensen met veel kalk in de halsslagaders bleken tweemaal zo vaak een beroerte te hebben doorgemaakt dan mensen met minder verkalking. De deelnemers worden nu gevolgd voor 5 jaar om na te gaan of met deze maat ook nieuwe beroertes kunnen worden voorspeld. Als dat zo is, kan veel kalk in de halsslagaders een vroege waarschuwing zijn voor een verhoogde kans op een beroerte. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Hartstichting en NWO.