Politie Groningen

Politie controleert fietsverlichting

Provincie Groningen, 16-01-2007 o Regiopolitie Groningen controleert deze week extra op fietsverlichting. In de jaargetijden dat de zon laat op komt en vroeg onder gaat, is het essentieel om goede verlichting te voeren. Voor de veiligheid van de fietser en voor andere verkeerdeelnemers. Regiopolitie Groningen en het Openbaar Ministerie hebben enkele jaren geleden afspraken gemaakt dat het bij verlichting vooral gaat om zichtbaarheid van fietsers. Zo is het nodig dat fietsers een witte lamp voor op de fiets hebben en een rode lamp achter.

Verwarring

De laatste dagen is er mogelijk verwarring ontstaan over de manier van verlichting voeren. Zo is er gesuggereerd dat de politie boetes uit gaat delen voor elk mankement wat betreft verlichting en reflectie. Zolang een fietser zijn verlichting in orde heeft, is er geen noodzaak om te bekeuren. Dit verandert wanneer er geen verlichting wordt gevoerd, of wanneer de verlichting niet zichtbaar is.

Lampen op de fiets

Fietsverlichting moet op de fiets gemonteerd zijn. Toch zal de politie niet direct verbaliseren als de verlichting op een andere plaats bevestigd is, zolang de verkeersdeelnemer duidelijk zichtbaar is en de verkeersveiligheid daarmee gediend is. Toch wordt de fietser met klem geadviseerd de draagbare lampen (LED-lichtjes) op de fiets te monteren. Een lamp op de jas of op de tas kan namelijk verschuiven of verdwijnen onder een sjaal. Daardoor verdwijnt de zichtbaarheid van de fietser in het verkeer.

De politie adviseert fietsers met klem om geen gebruik te maken van knipperende fietsverlichting. Volgens de wet is dit ook niet toegestaan. Toch gaat de politie in Groningen hier genuanceerd mee om, omdat de fietser in de meeste gevallen wel zichtbaar is. Knipperende verlichting kan andere weggebruikers in verwarring brengen. Daarom is het zaak fietsverlichting permanent te laten branden. Desondanks zal de politie geen bekeuringen uitdelen als een fietser knipperende verlichting voert, mits deze goed zichtbaar is.

Voorlichting

Tijdens de verschillende controles in de provincie Groningen, zullen agenten fietsers wijzen op de juiste regels die voor fietsverlichting gelden. Zij zullen voorlichting geven over het juiste gebruik van fietsverlichting en over de reden waarom de regels zo zijn. Verkeersveiligheid voor de fietser en voor de andere
verkeersdeelnemers staat bovenaan. Een fietser is een kwetsbare deelnemer aan het verkeer en dus is zien en gezien worden belangrijk.

Controle

Regiopolitie Groningen heeft dinsdagmorgen een verlichtingscontrole uitgevoerd op meerdere plaatsen in Winschoten. Tijdens deze controle werden 42 boetes uitgedeeld en kregen drie kinderen onder de 12 jaar een waarschuwing. Aan vele fietsers werd uitgelegd waarom het zo belangrijk is om de juiste verlichting te gebruiken.