GroenLinks

Verkiezing nieuwe voorzitter Europees Parlement doorgestoken kaart

Hans-Gert Poettering 16 januari 2007

Het Europees Parlement kiest een nieuwe voorzitter voor een termijn van tweeënhalf jaar. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) hekelt het akkoord dat de Europese christen-democraten (EVP) en de socialisten (PES) maakten om de huidige socialistische voorzitter Borrell te vervangen door de christen-democraat Pöttering. Ook twijfelt zij aan de persoonlijke kwaliteiten van Pöttering.

Vier kandidaten uit vier verschillende fracties strijden om het voorzitterschap, maar iedereen in het Europees Parlement weet dat uiteindelijk de Duitser Hans-Gert Pöttering de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement wordt. De christen-democraten en de socialisten sloten in 2004 de overeenkomst om de eerste helft van de parlementaire termijn de socialist Borrel voorzitter te maken. In de tweede termijn zou de christen-democraat Hans-Gert Pöttering voorzitter worden.

Misbruik machtspositie
Buitenweg vindt deze deal ronduit belachelijk en slecht voor het aanzien van het Europees Parlement: "De christen-democraten en socialisten maken in deze verkiezing grote misbruik van hun machtspositie als de twee grootste fracties. Zij kijken alleen naar welke delegatie de meeste leden heeft; er is niet naar de beste persoon voor deze taak gezocht. Zo zou het niet moeten zijn. Het moet gaan om de beste kandidaat-voorzitter en dit moet gebeuren in een open en eerlijke procedure. Bovendien verliest het Europees Parlement met deze deal haar geloofwaardigheid en onafhankelijkheid".

Ambtenarenapparaat gepolitiseerd
Pöttering is sinds 1979 lid van het Europees Parlement. Ondanks het feit dat hij veel kennis van zaken heeft, twijfelt Buitenweg aan zijn geschiktheid als voorzitter: "Pöttering hield zich de afgelopen jaren erg bezig met het politiseren van het ambtenarenapparaat. Zo zijn er verschillende voorbeelden te noemen waarin medewerkers met bepaalde politieke voorkeur voorrang kregen voor een bepaalde positie in het Europees Parlement."

Zie ook:

* artikel website Europees Parlement over verkiezing nieuwe voorzitter

* artikelen over Hans-Gert Pötterring
via Google News