Unicef



Unicef-campagne kinderen en aids: wat is er bereikt?

16 januari 2007, New York/Genève - In oktober 2005 heeft Unicef 'Unite for Children, Unite against AIDS' gelanceerd, een campagne die zich concentreert op het lot van kinderen binnen de aidsproblematiek. Vandaag verschijnt er een rapport, waarin Unicef nagaat welke resultaten op het gebied van hiv en aids tot nu toe voor kinderen zijn bereikt.

Het voorkomen van hiv-besmettingen van moeder op kind is in een aantal landen verbeterd. Foto: Unicef/HQ05-1903/Donna Decesare Het voorkomen van hiv-besmettingen van moeder op kind is in een aantal landen verbeterd. Foto: Unicef/HQ05-1903/Donna Decesare

De anti-aidscampagne van Unicef richt zich op vier thema's: het voorkomen van hiv-besmettingen van moeders op kinderen, het verbeteren van de zorg aan kinderen met hiv, het voorkomen van hiv-besmettingen bij tieners en adolescenten en de zorg voor kinderen die lijden onder de gevolgen van de aidsepidemie. In het laatste geval gaat het bijvoorbeeld om kinderen die hun ouders aan de gevolgen van aids zijn kwijtgeraakt.

Doorbraak
In 2006 kregen ongeveer 530.000 kinderen jonger dan 15 jaar hiv, meestal via hun moeders. Zonder behandeling zal de helft van de geïnfecteerde kinderen voor het tweede jaar overlijden. Volgens het rapport zijn er echter tekenen dat het aantal besmettingen van moeder op kind afneemt; over een aantal landen in Oost- en zuidelijk Afrika spreken de makers van het rapport zelfs van een 'doorbraak' op dit gebied.

In Namibië steeg het aantal zwangere hiv-besmette vrouwen dat aidsremmers kreeg van 6 procent in 2004 naar 29 procent in 2005. In Zuid-Afrika ging het om een toename van 22 procent in 2004 naar 30 procent in 2005. Maar ondanks deze vooruitgang krijgen nog veel te weinig vrouwen aidsremmers om te voorkomen dat ze hun baby's infecteren met hiv. In 2005 kreeg slechts 9 procent van de zwangere, seropositieve vrouwen in de landen met lagere inkomens aidsremmers.

De prijzen van medicijnen voor kinderen met hiv zijn flink gedaald. Foto: Unicef/HQ06-1504/Giacomo Pirozzi De prijzen van medicijnen voor kinderen met hiv zijn flink gedaald. Foto: Unicef/HQ06-1504/Giacomo Pirozzi

Goedkopere aidsremmers

De behandeling van kinderen met hiv is volgens het rapport verbeterd. Dat komt doordat er betere testmethodes zijn gekomen, gezondheidswerkers meer kennis hebben, de prijzen van medicijnen lager zijn en doordat het makkelijker is geworden om de juiste hoeveelheid medicijnen bij kinderen toe te dienen. Voorheen was het lastig om de juiste dosis medicijnen - die eigenlijk voor volwassenen ontwikkeld waren - voor kinderen vast te stellen, waardoor ze te veel of te weinig van het middel binnenkregen. Maar helaas kunnen nog te weinig kinderen van deze ontwikkelingen profiteren; wereldwijd krijgt slechts
1 op de 10 kinderen met hiv aidsremmers toegediend.

De prijzen van aidsremmers voor kinderen zijn de afgelopen anderhalf jaar flink gedaald. Dat is onder meer te danken aan de inspanningen van The Clinton Foundation - een organisatie onder leiding van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton - die dankzij onderhandelingen het voor elkaar heeft gekregen dat deze medicijnen minder dan 0,16 dollarcent per dag kosten.

Het aantal mensen dat een hiv-test laat doen, is toegenomen. Foto: Unicef/HQ05-2188/Giacomo Pirozzi
Het aantal mensen dat een hiv-test laat doen, is toegenomen. Foto: Unicef/HQ05-2188/Giacomo Pirozzi

Verandering in seksueel gedrag

In het rapport staat ook dat landen waarin hiv en aids veel voorkomen, een hernieuwde aandacht hebben voor tieners en adolescenten. Vooral jonge vrouwen hebben voorlichting nodig; wereldwijd komt bij hen vaker hiv voor dan bij mannen. In Ivoorkust en Kenia bijvoorbeeld, is de verhouding tussen het aantal hiv-besmette jonge mannen en vrouwen 1 op 5.

Door veranderingen in het seksuele gedrag onder jongeren lijkt het aantal hiv-besmettingen in Kenia, in stedelijke gebieden in Ivoorkust, in Malawi, Zimbabwe en op het platteland van Botswana te zijn gedaald. In meer dan 70 landen maakten in 2005 ruwweg 16,5 miljoen mensen gebruik van de mogelijkheid voor het doen van een hiv-test en andere diensten op het gebied van hulpverlening. In 2001 ging het nog om 4 miljoen mensen.

We zijn er nog niet
Mede door de afschaffing van schoolgelden kunnen in een aantal landen kinderen die wees zijn geworden als gevolg van de aidsepidemie gewoon naar school blijven gaan. Ook op dit gebied meldt het rapport dus een verbetering. Toch profiteren kinderen nog te weinig van de hulp die op het gebied van hiv en aids geboden wordt, concludeert het rapport. "We moeten voor kinderen resultaten bereiken en daar flink vaart achter zetten," zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal.

Download het rapport (PDF,
2,11 MB)

Zie het origineel