Unicef



TEKENEN VAN VOORUITGANG IN DE WERELDWIJDE REACTIE OP 'KINDEREN EN AIDS'

Den Haag, 16 januari 2007 - De wereld reageert nog altijd onvoldoende op de bescherming en ondersteuning van kinderen die door hiv en aids worden getroffen. Maar het onderwerp 'kinderen en aids' is sinds 2006 wel duidelijker in nationale beleidsplannen opgenomen, inclusief nationale actieplannen en plannen voor armoedebestrijding in minstens 20 Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Dat staat in een vandaag uitgebracht rapport van Unicef: 'Children and AIDS: A Stocktaking'. Het rapport laat zien welke resultaten er zijn geboekt sinds de start van de wereldwijde campagne 'Unite for Children, Unite against AIDS' in oktober 2005 , een campagne van Unicef die zich concentreert op het lot van kinderen binnen de aidsproblematiek.

Het voorkomen dat moeders met hiv het virus overdragen op hun (ongeboren) baby is van het grootste belang. In 2006 kregen ongeveer 530.000 kinderen hiv, meestal via hun moeders. Zonder behandeling zal de helft van de geïnfecteerde kinderen voor het derde levensjaar overlijden. Volgens het rapport zijn er echter tekenen dat het aantal besmettingen van moeder op kind afneemt; over een aantal landen in Oost- en zuidelijk Afrika (Namibië, Rwanda, Zuid-Afrika en Swaziland) wordt zelfs gesproken over een 'doorbraak' op dit gebied.

De behandeling van kinderen met hiv is volgens het rapport verbeterd. Dat komt doordat er betere testmethodes zijn gekomen, gezondheidswerkers meer kennis hebben, de prijzen van medicijnen lager zijn geworden en doordat het makkelijker is geworden om de juiste hoeveelheid medicijnen bij kinderen toe te dienen. Toch krijgt wereldwijd slechts 1 op de 10 kinderen met hiv aidsremmers. Ook meldt het rapport dat in landen waar hiv en aids veel voorkomen, een hernieuwde aandacht is gekomen voor tieners en adolescenten. Vooral jonge vrouwen hebben voorlichting nodig; wereldwijd komt bij hen vaker hiv voor dan bij mannen.

Unicef Nederland
In november 2006 startte Unicef Nederland de campagne 'Unite for Children, Unite against AIDS'. Met de campagne wordt ook in Nederland aandacht gevraagd voor kinderen die er door hiv en aids in het leven alleen voor staan. Speciale aandacht gaat uit naar kwetsbare kinderen in Mozambique. Sinds november hebben 67.778 mensen zich betrokken getoond bij de oproep van Unicef Nederland en een gift gegeven, waarvan meer dan 20.000 mensen voor de eerste keer aan Unicef doneerden. De campagne heeft tot nu 1.738.771 euro opgebracht.

Door de campagne heeft Unicef in Mozambique tot vandaag bereikt dat:


- 13.770 wezen en kwetsbare kinderen schoolspullen kregen;
- 199.551 kinderen een geboortebewijs kregen zodat ze aanspraak kunnen maken op sociale voorzieningen;
- 4.550 scholieren veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen op school kregen;
- 12.500 kinderen meer basisvoorzieningen (zoals gezondheidszorg) kregen.

Bijgaand treft u het volledige internationale persbericht over 'Children and AIDS: A Stocktaking'.


* * *