Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


KNV TAXI VRAAGT UITSTEL NIEUWE TAXITARIEVEN

Tenminste voor de duur van de rechtszaak

In een brief aan minister Peijs vraagt brancheorganisatie KNV Taxi om de overgangstermijn voor het nieuwe tariefstelsel voor taxi's te verlengen. KNV Taxi voert een rechtszaak tegen de staat met als inzet om de nieuwe regeling af te gelasten. Het is niet te verwachten dat de rechter voor 1 juli 2007 een definitieve uitspraak doet. Vasthouden aan de datum van invoering op 1 juli 2007 zal leiden tot onzekerheid bij taxiondernemers en consumenten. Daarom vraagt KNV Taxi de invoering van het nieuwe tariefstelsel aan te houden totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan.

De taxisector heeft principiële bezwaren tegen het nieuwe stelsel waarbij de factor tijd uit de tariefopbouw wordt verbannen. De sector vreest dat juist de taxiondernemers die een betere kwaliteit leveren, hiervan de meest negatieve gevolgen gaan ondervinden. KNV Taxi verzet zich tegen de nieuwe tariefstructuur omdat deze onbillijk is en onredelijk. De broodnodige kwaliteitsverbetering van de straattaxi in Nederland komt op deze manier in het gedrang.

KNV Taxi zet zich in voor een verbetering van het taxiproduct. De ondernemersvereniging ontwikkelde het kwaliteitskeurmerk TX-Keur. De vereniging wijzigde de algemene voorwaarden voor taxivervoer, zodanig dat taxichauffeurs op de standplaats verplicht zijn kort ritten wèl aan te nemen. En KNV Taxi werkt samen met de gemeentebesturen van de vier grote steden en andere betrokkenen om te helpen de kwaliteit van de dienstverlening op de taxistandplaatsen te verbeteren.

Deze initiatieven worden belemmerd door de invoering van de nieuwe tariefstructuur die in theorie meer duidelijkheid over de ritprijs geeft, maar in de praktijk nadelig zal uitpakken voor de reiziger, de chauffeur en de ondernemer.

KNV Taxi is de branchevereniging van de ondernemers in het kleinschalige personenvervoer in Nederland.

Den Haag, 16 januari 2007

++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Voor nadere informatie (