Voedsel en Waren Autoriteit

Illegaal middel op Spaanse paprika's opmerkelijk verminderd

16 januari 2007 - nieuwsbericht

Het illegale gebruik van het bestrijdingsmiddel isofenfos-methyl door Spaanse paprikatelers is fors verminderd. Dat is de voorzichtige conclusie uit een quick scan van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in de eerste week van januari. In een steekproef van 25 partijen Spaanse paprika's trof de VWA het middel slechts aan bij drie partijen in verwaarloosbare hoeveelheden. Eind 2006 trof de VWA het nog aan in 80 % van de monsters. De VWA blijft in 2007 paprika's controleren op aanwezigheid van dit bestrijdingsmiddel.

In 2006 is in Spanje grootschalig gebruik van het middel isofenfos-methyl vastgesteld. Het is een insectendodend middel dat in China te koop is, maar in Europa nooit is toegelaten. Omdat er van de stof geen toelatingsgegevens zijn, is het risico voor de gezondheid moeilijk in te schatten. Bij toelating wordt o.a. de toxiciteit van een stof vastgesteld. Uit voorzorg wordt het principe gehanteerd dat de aanwezigheid van een dergelijke stof zoveel mogelijk beperkt moet worden.

In Spanje zijn inmiddels maatregelen genomen om verder gebruik van het verboden middel te voorkomen. De quick scan van de VWA geeft de indruk dat de maatregelen van de Spaanse overheid en het bedrijfsleven effectief zijn geweest.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Coen Gelinck (070) 448 4074 of coen.gelinck@vwa.nl

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488