tophoogleraar bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Van den Berg behoort tot de wereldtop van empirisch micro-economen. Zijn benoeming tot tophoogleraar stelt hem in staat meer tijd aan zijn onderzoek in de econometrie, de arbeidseconomie en de gezondheidseconomie te besteden en zijn onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit verder uit te bouwen. Hoe effectief en efficïent zijn projecten voor dropouts in het onderwijs of langdurig werklozen nu eigenlijk? Van den Berg ontwikkelt nieuwe evaluatiemethoden voor beleidsmaatregelen op het terrein van arbeid, onderwijs en gezondheidszorg. Dat kan niet alleen de kwaliteit van beleid aanzienlijk verbeteren, maar de samenleving ook miljarden besparen. Het is ook steeds beter mogelijk, omdat tegenwoordig uiteenlopende administratieve gegevens van individuen wor... afz: foetsie@nieuwsbank.nl Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

VU-econoom Gerard van den Berg benoemd tot tophoogleraar

VU-hoogleraar Gerard van den Berg is 'gepromoveerd' tot tophoogleraar bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Van den Berg behoort tot de wereldtop van empirisch micro-economen. Zijn benoeming tot tophoogleraar stelt hem in staat meer tijd aan zijn onderzoek in de econometrie, de arbeidseconomie en de gezondheidseconomie te besteden en zijn onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit verder uit te bouwen.

Hoe effectief en efficïent zijn projecten voor dropouts in het onderwijs of langdurig werklozen nu eigenlijk? Van den Berg ontwikkelt nieuwe evaluatiemethoden voor beleidsmaatregelen op het terrein van arbeid, onderwijs en gezondheidszorg. Dat kan niet alleen de kwaliteit van beleid aanzienlijk verbeteren, maar de samenleving ook miljarden besparen. Het is ook steeds beter mogelijk, omdat tegenwoordig uiteenlopende administratieve gegevens van individuen worden geregistreerd.

Uit onderzoek naar een van de meest prestigieuze reïntegratieprogramma's in Zweden bijvoorbeeld, bleek dat het effect van deze zeer kostbare training nihil was. Van den Berg probeert dit soort onderzoek nu ook in Nederland van de grond te krijgen, met collega-onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en maatschappelijke partners als het UWV, het CPB en het CWI. Beleidsmaatregelen worden nu zelden integraal geëvalueerd, omdat de benodigde kennis verspreid is over verschillende academische instituten, beleidsmakers en uitvoerende organen.

Van den Berg doet ook onderzoek naar het verband tussen early life conditions en gezondheid en economische status in latere levensfasen. Bekend is bijvoorbeeld dat mensen die tijdens de hongerwinter ter wereld kwamen, een relatief lage levensverwachting hebben. Van den Berg vergelijkt individuele data uit het geboorte- en overlijdensregister met macro-economische gegevens over het BNP, lonen, voedselprijzen, epidemieën en oorlogen. Als blijkt dat mensen uit lagere sociaal-economische groepen onevenredig veel last hebben van economische tegenspoed, kan dat consequenties hebben voor maatregelen tegen sociaal-economische ongelijkheid.

Gerard J. van den Berg (1962) is sinds 1996 hoogleraar Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is tevens Senior Onderzoeker van Netspar (Tilburg) en als Research Fellow verbonden aan IFAU (Uppsala), Institute of Fiscal Studies (Londen), CREST-INSEE (Parijs), en de CEPR (Londen). Voorts is hij Program Director van het IZA (Bonn), waar hij onderzoeksactiviteiten leidt op het gebied van de evaluatie van arbeidsmarktbeleid. In het verleden was hij verbonden aan onder meer Princeton University, Northwestern University, en Stockholm School of Economics.