Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
154 Vragen van de dames drs. K.E.M. Monnink, S.M.L. Bottse, M.M.L.H. Mossel
en de heer M. van Ditmarsch
(ingekomen op 5 december 2006
en antwoorden door het college verzonden op 15 januari 2007 )


Alle kinderen hebben recht op onderwijs dat bij hen past. Om voor een plek op een Utrechtse basisschool naar keuze in aanmerking te komen moeten veel ouders hun kind tegenwoordig al vóór hun tweede jaar inschrijven. De PvdA, GrL, CDA en SP vinden dit geen goede zaak. Daarom pleiten wij voor inschrijving op alle basisscholen in Utrecht vanaf twee jaar. Utrecht beschikt in iedere wijk over een verscheidenheid aan goede scholen met verschillende onderwijskundige concepten en identiteiten, er valt dus wat te kiezen. Inschrijving vanaf twee jaar geeft alle ouders de kans om zich daadwerkelijk te kunnen oriënteren op een school die past bij hen en hun kind. En dat is wel zo eerlijk.

Vroege inschrijving en wachtlijsten brengen negatieve effecten met zich mee.
Doordat het veelal de hoger opgeleide ouders zijn die zich bewust zijn van de noodzaak tot vroege inschrijving wordt 'sociale segregatie' in de hand gewerkt. Ook zijn er ouders die hun kinderen op meerdere scholen inschrijven om verzekerd te zijn van een goede plek, dit levert grote wachtlijstvervuiling op. Bovendien leidt de noodzaak tot vroege inschrijving tot inefficiënte voorlichting van de gemeente. Op het moment dat ouders geattendeerd worden dat het tijd is hun kind in te schrijven op een basisschool is dit eigenlijk al te laat.

In Amsterdam wordt op dit moment gewerkt aan een convenant tussen de gemeente en de schoolbesturen waarmee onder andere (stadsbreed) inschrijving vanaf twee jaar gerealiseerd gaat worden. In januari zal, naar verwachting, dit convenant ondertekend worden.

PvdA, GrL, CDA en SP hebben eerder vragen gesteld over inschrijving vanaf twee jaar. Het college heeft toen geantwoord bereid te zijn hierover per wijk afspraken te maken. Dit vinden wij niet wenselijk. Afspraken werken pas echt wanneer deze stadsbreed zijn. Anders zouden in bepaalde wijken de problemen (zoals eerder geschetst) gewoon blijven bestaan. Daarnaast bestaat het risico dat de scholen die kinderen inschrijven vanaf twee jaar de dupe worden van de scholen (in de nabije omgeving) waarmee die afspraak niet is gemaakt, en die dus nog steeds vanaf nul jaar in kunnen schrijven.

Wij willen dat ouders in de hele stad de kans krijgen zich goed te oriënteren op een goede (buurt)school voor hun kind.

Dit leidt tot de volgende vragen:
1. Deelt het college de mening van PvdA, GrL, SP en CDA dat door de vroege inschrijving van kinderen op de basisschool de bovengenoemde negatieve effecten in de hand gewerkt worden?


Ja, ons college deelt die mening.


2. Is het college het met ons eens dat de afspraken over het moment van inschrijving voor de basisschool pas optimaal kunnen werken wanneer deze stadsbreed gemaakt worden?


Ja. Stadsbrede afspraken zullen het meest optimaal werken, maar wij zien afspraken op wijkniveau als een tussenstap op weg daar naartoe.


3. Zo ja, is het college bereid zich (alsnog) in te zetten voor deze stadsbrede afspraken met de schoolbesturen?


Ja, wij zetten ons al fors in om met de schoolbesturen uiteindelijk stadsbrede afspraken te maken over inschrijving in het basisonderwijs. Zoals aangegeven bij eerdere schriftelijke vragen over dit onderwerp en bij de behandeling van de Utrechtse Onderwijs Agenda 2006-2010 in uw raad heeft de gemeente geen bevoegdheid om een gezamenlijke inschrijving bij de scholen af te dwingen. Het vergt echter enige tijd om met alle betrokken schoolbesturen (voor het basisonderwijs zijn dit 15 besturen) op één lijn te komen. Om op kortere termijn resultaten te kunnen boeken zetten wij daarom allereerst in op wijkniveau.


---- --