Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
157 Vragen van de heren T.W. Schipper, P. Zwanenberg, N.J.H. Gravesteijn
(ingekomen op 13 december 2006
en antwoorden door het college verzonden op 15 januari 2007)


In het commissiedebat van 26 september, over de gang van zaken bij de draagvlakmeting in de Noordzeestraat werd uitgesproken dat er fouten zijn gemaakt maar dat je de tijd echter niet kunt terugdraaien. Toegezegd werd dat er in de toekomst heel scherp naar dit soort zaken zou worden gekeken. In de notulen van die vergadering zegt wethouder Bosch: "Een incorrecte of onzuivere toepassing van het protocol dient te worden hersteld."

Bij de draagvlakmeting die recent is gehouden in 'complex 507' komen wederom zaken naar boven die regelrecht tegen de afspraken in het protocol in lijken te gaan:

. Op 31 oktober is tijdens een bewonersavond een 'akkoord' gepresenteerd tussen de bewonersfederatie en Bo-Ex. De bewonersfederatie heeft echter het bereikte onderhandelingsresultaat (50% renovatie, 50% sloop) niet eerst voorgelegd aan de achterban en is afgeweken van zijn mandaat. Ondertekening heeft slechts plaatsgevonden door 3 van de oorspronkelijk 6 leden van de commissie. De voorzitter heeft geweigerd te ondertekenen en is opgestapt. Dit alles nadat er een jaar lang geen overleg met de huurders had plaatsgevonden 'om het onderhandelingsproces niet te verstoren'.
. Er is al geruime tijd sprake van tijdelijke verhuur, nog voordat er een besluit is genomen over sloop/nieuwbouw of renovatie. De bewonerscommissie heeft onlangs hierin toegestemd, maar de huurdersvereniging die zij wordt geacht te vertegenwoordigen is hierover echter niet geraadpleegd
. Deze tijdelijke verhuur vindt plaats door SSH, De Eerste Burg Onroerend Goed BV en Stichting Weerdsingel.
. Bij de draagvlakmeting door Bo-Ex worden bij deze woningen niet de bewoners van deze woningen geraadpleegd, maar de hierboven genoemde partijen, die 'huren' van Bo-Ex.
. Daarbij wordt bij de draagvlakmeting uitgegaan van het percentage positieve 'geldige stemmen' in plaats van het positieve percentage van de zittende bewoners.
. Het stemmen zou anoniem plaatsvinden met gesloten enveloppen. De praktijk is geweest dat de medewerker van Bo-Ex en een bestuurslid van de federatie mensen het formulier aan de deur laten invullen en dat naam en adres moeten worden toegevoegd.
. In enkele gevallen is toegestaan dat de formulieren voor de draagvlakmeting worden ondertekend door minderjarigen, in plaats van de hoofdhuurder
. De bedenktijd voor het inleveren van de draagvlakmeting was slechts twee dagen en de draagvlakmeting begon, drie weken voordat het volledige sociaal plan beschikbaar was voor de bewoners.

De huurdersvereniging heeft over de gang van zaken de wijkraad geraadpleegd. Die is van mening dat de huidige draagvlakmeting ongeldig moet worden verklaard en dat er een nieuwe draagvlakmeting moet komen, uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie. Het bovenstaande geeft de indieners aanleiding tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van bovenstaande constateringen? Zo ja, wat is de mening van het college hierover? Zo nee, is het college bereid deze na te gaan?


Nee, het college was hiervan niet op de hoogte, maar heeft ondertussen informatie ingewonnen bij Bo-Ex. Uit deze informatie blijkt dat de situatie, alhoewel complex, genuanceerder ligt dan uit de vragen blijkt.

2. Is het college bereid bij gebleken juistheid van constateringen, in te grijpen in het lopende draagvlakonderzoek, in de zin dat het ongeldig wordt verklaard?


Nee. Op grond van de nu beschikbare informatie is niets gebleken van afwijking van het Protocol UV. Het Protocol zegt immers niets over de wijze waarop een draagvlakmeting moet worden gedaan. Het is bovendien een zaak tussen corporatie en huurders en valt daarmee onder de afspraken van het Protocol UV. Indien er zich een meningsverschil voordoet tussen corporatie en huurder(s), kan ofwel de corporatie, ofwel de bewonersorgansatie/een individuele bewoner de zaak inbrengen bij de Geschillencommissie, zoals genoemd in het Protocol UV.

3. Is het college bereid Bo-Ex aan te spreken op afwijkingen van het protocol Utrecht Vernieuwt? Zo ja, wanneer en met welke boodschap?


Nee. Zie bovenstaand antwoord bij vraag 2 en de opmerkingen aan het slot. De genoemde procesafspraken betekenen ook dat in STUW-verband (waarbinnen BO-EX participeert) over het verloop van draagvlkametingen in zijn algemeenheid zal worden gesproken.

4. Is het college het met de indieners van deze vragen eens dat er vooralsnog geen besluit over sloop/nieuwbouw of renovatie van complex 507 kan worden genomen, totdat volledig duidelijk is dat het draagvlakonderzoek volgens het geldende protocol is uitgevoerd en er voldoende draagvlak is gebleken voor?


Nee. Het minimale draagvlak voor renovatie en voor sloop staat verwoord in de richtlijn aan de Geschillencommissie, zie het Protocol. Het college gaat ervan uit dat Bo-Ex deze richtlijn betrekt bij de besluitvorming. Naar onze informatie neemt Bo-Ex pas na overleg met de bewonerscommissie een besluit.

5. Wat vindt het college van de in het bijgevoegde contract vermelde huurprijs van 725 euro per maand, voor woningen die voorbestemd zijn voor sloop / renovatie?


Het college doet geen uitspraak over de huur van het pand m.b.t. het huurcontact, omdat dit een zaak is tussen huurder en verhuuder en de panden bovendien een combinatie van bedrijf/woning betreffen.


Tot slot
In de vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling van 9 januari 2007 is uitgebreid gesproken over Utrecht Vernieuwt en in het bijzonder over het verloop van draagvlakmetingen en de toepassing van het Protocol. Daarbij zijn procesafspraken gemaakt om tot een meer bevredigende gang van zaken te komen.Wij volstaan hier met een verwijzing naar die afspraken.


---- --