Gemeente Wieringen

Notitie inzake de toekomst van de sporthal te Hippolytushoef.

Samenstelling stuurgroep De afgelopen maanden heeft een stuurgroep zich bezig gehouden met de toekomst van de sporthal te Hippolytushoef. De stuurgroep heeft de volgende samenstelling:
· De heer H. Homminga (namens Stichting Sporthal Wieringen)
· De heer G. Jasper (namens HV Tonegido)
· De heer W. de Wolf (namens GV Wieringen)
· De heer G. Numeijer (voorzitter Historische Vereniging Wieringen; als betrokken burger)
· De heer R. Peeters (voorzitter woningbouwvereniging `Beter Wonen'; als betrokken burger)
· Mevrouw M.J.P. van Kampen-Nouwen (wnd. Burgemeester; namens de gemeente)
· De heer J. Louwes (toegevoegd adviseur)
· Mevrouw M. Keijzer (notuliste).

Problematiek De stuurgroep heeft zijn aandacht eerst gericht op het analyseren van de problematiek van de sporthal. Deze analyse heeft geleid tot de constatering dat het aantal verhuurde uren van de grote hal in drie jaar tijd is gedaald van 1464 uur in het seizoen 2003-2004 naar 924 uur in het seizoen 2005-2006. Het werkelijk gebruik van de volledige grote hal geeft weliswaar een wisselend beeld, maar is in het seizoen 2005-2006 ook aanzienlijk teruggelopen tot 474½ uur. De bezetting van de gymzaal is in vergelijking met die van de grote hal goed, alhoewel daar ook sprake is van een dalende tendens: van 2245 uur in het seizoen 2003-2004 naar 2047 uur in het daaropvolgende seizoen en 1854 uur in het seizoen 2005-2006.

Nagegaan is wat de oorzaken zijn van het afnemende gebruik. Hierbij is o.a. gekeken naar (landelijke en lokale) trends en ontwikkelingen in de sport en het sportbeleid. Daaruit blijkt onder meer dat de meeste teamsporten terrein aan het verliezen zijn en dat het individueel sporten in opkomst is. Lokaal wordt geconstateerd dat er door de sportverenigingen minder activiteiten worden georganiseerd in de grote hal en dat uit kostenoverwegingen verenigingen zo efficiënt mogelijk gebruik maken van sporthal en gymzaal. De stuurgroep heeft geconstateerd dat het teruglopende gebruik van de sporthal en de aanwezigheid van meerdere kantines invloed heeft op de onderlinge verhoudingen tussen het stichtingsbestuur en de gebruikers van de sporthal. In de meeste sportcentra is de kantine de centrale ontmoetingsplek van sporters en zorgt daardoor voor sfeer, gezelligheid en veel inkomsten. In de sporthal te Hippolytushoef is dat niet het geval.

Het dalend gebruik van de sporthal in combinatie met de toenemende noodzaak om maatregelen te nemen om de sporthal technisch en functioneel bij de tijd te houden, heeft tot gevolg dat de sporthal al een aantal jaren achtereen niet meer sluitend te exploiteren is. De laatste jaren is zodanig ingeteerd op de reserves, dat de bodem van de kas in zicht is.

Beheerstructuur De stuurgroep heeft vervolgens gekeken naar de beheerstructuur. Bij de opening van de sporthal is gekozen voor een structuur met een algemeen bestuur, waarin o.a. gebruikers en gemeente zitting hadden, en een dagelijks bestuur bestaande uit hoofdzakelijk deskundigen op een bepaald terrein. Omdat dit systeem in de praktijk niet werkte en het toenmalig bestuur een meer zakelijke bedrijfsvoering voorstond, heeft het stichtingsbestuur in 1995 besloten om de statuten te wijzigen en te kiezen voor één bestuur van tenminste 3 en ten hoogste 9 leden.

Daarmee werden de banden die er statutair met de gebruikers bestonden verbroken. Hoewel geen oordeel is geveld over deze wijziging van de bestuursvorm heeft de stuurgroep geconstateerd dat dit de communicatie met en betrokkenheid van de gebruikers met de sporthal niet ten goede is gekomen. En dit terwijl betrokkenheid van de gebruikers met het wel en wee van de sporthal door de stuurgroep als uiterst belangrijk wordt gevonden.

Toekomst Nadat het zich een beeld had gevormd van de huidige problematiek heeft de stuurgroep zich vervolgens gebogen over de toekomst van de sporthal. Globaal is in beeld gebracht welke investeringen er in de komende jaren in de bestaande situatie nodig zijn. Daarbij is niet alleen gekeken naar de sporthal en de daarbij behorende ruimten maar bijvoorbeeld ook naar de kleed- en wasruimten, die in gebruik zijn bij de voetbalvereniging Succes. Daarnaast zijn mogelijkheden benoemd om de bezetting van de sporthal te verhogen en de exploitatie te verbeteren. Vanwege de matige bezetting van de grote hal is op hoofdlijnen ook een alternatief ­ het bouwen van een nieuwe, kleinere binnensportaccommodatie ­ uitgewerkt. Hoewel uit onderzoek is gebleken dat de kern Hippolytushoef uit de voeten zou kunnen met een kleinere accommodatie, heeft de stuurgroep toch besloten om er alles aan te doen om de bestaande sporthal in stand te houden. Een belangrijk argument voor deze keuze is, dat de sporthal destijds door de plaatselijke bevolking is gerealiseerd.

Om uit de huidige neerwaartse spiraal te komen heeft de stuurgroep geconcludeerd dat er op korte termijn ingrijpende maatregelen nodig zijn. De maatregelen moeten volgens de stuurgroep ertoe leiden, dat de sporthal door zoveel mogelijk inwoners op Wieringen als `hun' accommodatie wordt beschouwd waardoor een gezonde exploitatie mogelijk is.

De stuurgroep is van plan in de eerste maanden van 2007 de volgende zaken op te pakken:
1. Inspectie van de technische staat van onderhoud van gebouw en installaties en daaropvolgend het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan. De woningbouw- vereniging `Beter Wonen' heeft aangeboden om dit onderdeel uit te voeren.
2. Een organisatiestructuur ontwerpen die erin voorziet dat gebruikers van de sporthal een grotere betrokkenheid (en verantwoordelijkheid) krijgen in het beleid en de bedrijfsvoering van de sporthal.
3. Mogelijkheden nagaan om het gebruik van de sporthal te verhogen.
4. Doorlichten van de huidige financiële situatie en daaropvolgend het opstellen van een financieel plan voor meerdere jaren.

De resultaten van vorenstaande zaken zullen worden neergelegd in een rapport, dat als de toekomstvisie voor de sporthal kan worden beschouwd. Om met ingang van het sportseizoen 2007-2008 in een nieuwe, gezonde constructie van start te kunnen gaan, streeft de stuurgroep ernaar om haar werkzaamheden uiterlijk op 1 mei 2007 af te ronden. Als naaste buur van de sporthal is het bestuur van de voetbalvereniging Succes gevraagd om ook met een vertegenwoordiger in de stuurgroep zitting te nemen.

Indien u naar aanleiding van deze notitie wilt reageren, dan kunt u zich wenden tot de heer Han Wonder van de gemeente Wieringen.

December 2006. Stuurgroep sporthal Hippolytushoef.