Ingezonden persbericht


Persbericht: 16 januari 2007

Staten D66 Noord-Brabant: verontwaardiging over Belgisch vignet is goedkope verkiezingsretoriek

Hoewel D66 Noord-Brabant de voorkeur geeft aan een tolsysteem dat naar tijd en plaats gedifferentieerd is, staat zij niet afwijzend tegenover het Belgische voornemen om een wegenvignet in te voeren. Marusjka Lestrade-Brouwer, de lijsttrekker van D66, reageert daarmee dinsdag op breed geuite verontwaardiging van Nederlandse politici en het voornemen van de colleges van Gedeputeerde Staten van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg om in een brief aan de Belgische overheid te protesteren tegen het wegenvignet.

Na het uitlekken van het voornemen van de Vlaamse minister van Mobiliteit lijkt heel Nederland op zijn kop te staan. Politici en media buitelen over elkaar heen om te verklaren dat het Belgische plan absurd zou zijn. Onno Hoes, gedeputeerde in Noord-Brabant, noemde het vignet gisteren een "absoluut verkeerd signaal". De provincies sturen binnenkort een brief aan de Belgische minister waarin zij aandacht vragen voor de situatie rond Baarle-Nassau en Zeeuws-Vlaanderen.

"D66 ziet dit vignet als een eerste stap op weg naar een meer geavanceerd systeem dat naar tijd en plaats de gebruikers van het wegennet zal belasten. Ook in Nederland heeft een dergelijk systeem de toekomst", aldus Maruska Lestrade-Brouwer. Dat andere politici fel van leer trekken tegen het voorstel vindt de Democrate bedenkelijk. "Uiteraard dient er voor inwoners van Baarle-Nassau en vergelijkbare gevallen tot een faire oplossing gekomen te worden, maar het merendeel van de nu geuite verontwaardiging neigt naar goedkope verkiezingsretoriek".

D66 Noord-Brabant zou liever zien dat de Belgen over zouden gaan tot een heffingssysteem dat naar tijd en plaats differentieert. "Een dergelijk systeem heeft onze voorkeur, omdat het bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt om op die routes waar het openbaar vervoer geen volwaardig alternatief is een lager tarief te rekenen dan op routes waar dit wel het geval is.", aldus de Democrate. Zij voegt eraan toe: "Het is goed dat de Belgen daarnaast een stevige investeringsagenda voor het openbaar vervoer zullen opstellen. Ook in Noord-Brabant willen wij dat het openbaar vervoer een stevige impuls krijgt. Experimenten met gratis openbaar vervoer willen wij uitbreiden. Wat dat betreft kunnen we in ieder geval iets van de Belgen leren."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marusjka Lestrade-Brouwer via 06-55107813 of bij geen gehoor met Berend de Vries via 06-47566113.


---- --