Persbericht

"Liever zeehonden dan een afvalverbrander"

Stichting "Afvaloven Nee" bereidt juridische procedures voor

Harlingen, 16 januari 2007

Juridische procedures tegen of Omrin of tegen de gemeente Harlingen zijn onontkoombaar volgens de onlangs opgerichte stichting "Afvaloven Nee". De stichting "Afvaloven Nee" maakt haar oprichting bekend in een brief die deze week in de wijde omgeving van Harlingen huis-aan-huis verspreid wordt. In de brief maakt de stichting nogmaals duidelijk dat de plannen voor een afvaloven nu al vertraging opgelopen hebben, te duur worden, niet nodig zijn en onnodige vervuiling zullen veroorzaken. Het is daarom niet voor niets dat inwoners van Harlingen liever de zeehondencrèche van Lenie 't Hart zien komen dan een afvaloven met vervuiling

Juridische procedures tegen Omrin of tegen de gemeente Harlingen over de afvaloven zijn onontkoombaar. Daarom is de stichting "Afvaloven Nee" opgericht om kennis te vergaren en fondsen te werven ten einde de plannen voor de bouw van een te dure en onnodige afvalverbrander te stoppen. De oprichting van deze stichting is niet het enige teken van verzet uit de regio rondom Harlingen. Ook op de informatie-avonden in de dorpen Wynaldum en Midlum bleek dat het maatschappelijk draagvlak voor de vestiging van een afvaloven niet aanwezig is. Omrin en haar aandeelhouder Harlingen hebben eerder aangegeven dat dit voor hen belangrijk is bij het definitieve besluit om een afvaloven in Friesland te bouwen. De stichting "Afvaloven Nee" houdt er rekening mee dat bij de definitieve beslissing door de aandeelhouders, het ontbreken van maatschappelijk draagvlak niet doorslaggevend zal zijn. Daarom heeft de stichting nu al een zienswijze ingediend over de Startnotitie MER en beraadt zij zich over toekomstige juridische stappen.

De stichting "Afvaloven Nee" is vooral bezorgd over de mogelijke gevolgen van afvalverbranding voor het milieu en de gezondheid. Maar zij heeft ook grote twijfel over de stelling van Omrin dat afvalverbranding de beste manier is om de enorme uitstoot van broeikasgassen door zoutwinning te verminderen. Tot slot is de Stichting bezorgd dat de investering van 120 miljoen euro wel eens een maatje te groot kon blijken voor alle Friese gemeentes die aandeelhouder zijn van Omrin. Niet alle gemeentes hebben een even goede financiële positie. Er is al een gemeente opgestapt bij Omrin en onduidelijk is wie de kosten van deze investering over moet nemen als meer gemeentes hun aandeel in Omrin inleveren. Moet de provincie Fryslân dan opdraaien voor de kosten? De Stichting "Afvaloven Nee" vermoedt dat linksom of rechtsom de Friese burger uiteindelijk betaalt voor de bouw van deze overbodige afvalverbrander.

Meer informatie: J. Rijpstra tel.nr.: 0517591909

Bijlage: de brief die op 17 januari huis-aan-huis wordt verspreid in Harlingen en omgeving.


---- --
Planning afvaloven loopt nu al vertraging op
Stichting "Afvaloven Nee" bereidt juridische procedures voor

Het is tijd om u op de hoogte te houden over de plannen van Omrin en de gemeente Harlingen om een afvalverbrander te bouwen aan de waddenkust bij Harlingen. Er zijn nu twee informatieavonden geweest waarin Omrin bewoners van Midlum en Wijnaldum informeerde over de plannen. Tijdens die avonden waren veel mensen aanwezig en werden veel kritische vragen gesteld. Overduidelijk bleek dat maatschappelijke draagvlak voor de plannen niet aanwezig is. Er is veel twijfel en scepsis over de plannen van Omrin. Tijdens deze avonden was het gemeentebestuur van Harlingen, tevens aandeelhouder van Omrin, ook aanwezig. De burgemeester en een wethouder gaven zelf geen informatie. Niet over de te verwachten werkgelegenheid voor de bevolking en ook niet over andere bedrijven die al besloten zouden hebben om zich in Harlingen te vestigen. En al helemaal niet over de mogelijke schade veroorzaakt door de afvalverbrander bij normaal gebruik of bij ongevallen.

Juridische procedures tegen komst afvaloven zijn onvermijdelijk Juridische procedures tegen Omrin of tegen de gemeente Harlingen over de afvaloven zijn onontkoombaar. Wij hebben daarom de stichting "Afvaloven Nee" opgericht om kennis te vergaren en fondsen te werven om de plannen voor de bouw van een te dure en onnodige afvalverbrander te stoppen. Omrin heeft een projectteam van 9 mensen aan het werk gezet om ervoor te zorgen dat de afvaloven er komt. U en anderen die tegen de vestiging van de afvaloven zijn hebben die luxe niet. Vandaar dat wij gedwongen worden om op deze manier steun vragen voor het werk van de stichting "Afvaloven Nee". Mocht u willen bijdragen aan de acties van de "Stichting Afvaloven Nee"dan is uw bijdrage heel erg welkom op bankrekeningnummer 1298 48 603 t.n.v. Stichting Afvaloven Nee.

Mocht de gemeente Harlingen of Omrin afzien van deze plannen, vrijwillig, of door een uitspraak van de rechter, dan zullen wij uw geld terugstorten of doneren aan het Koningin Wilhelmina Fonds. De relatie tussen fijn stof, dioxinen, zware metalen en kanker is in vele gevallen helaas aanwezig is. Alle kleine beetjes steun zullen de komende tijd helpen om de vestiging van de afvaloven tegen te gaan. Uiteraard kunt u rechtstreeks contact opnemen met raadsleden in uw gemeente. Uw steun is nodig!!

Extra informatieavond op 18 januari; daarna 2 werkdagen om reactie te geven Omrin en de gemeente Harlingen hadden haast. Maar de provincie Fryslân vond het noodzakelijk om de termijn waarin bewoners van Harlingen konden reageren te verlengen met een maand. En dat is maar goed ook. Was dit niet gebeurd dan had de bevolking van Harlingen nimmer op basis van de juiste informatie kunnen reageren op deze plannen. Nu staat op 18 januari aanstaande om 19:30 uur in "Het Vierkant" een informatie-avond van Omrin gepland. Op maandag 22 januari verstrijkt de termijn waarop mensen hun mening kunnen geven aan de provincie over de plannen van Omrin en de gemeente Harlingen. Dat betekent dus een enorme haastklus voor Harlingers die slechts twee werkdagen de tijd hebben om n.a.v. de avond van 18 januari commentaar op de plannen te sturen naar de provincie. Dat is veel te kort!

Afvalverbranding lost broeikasproblemen van zoutwinning niet op Er is meer dat u moet weten. Consequent vertelt Omrin dat er sprake is van de vestiging van een energiecentrale die de enorme uitstoot van broeikasgassen door ESCO-zoutwinning zal helpen verminderen. De manier waarop energie gewonnen gaat worden is door de verbranding van afval. Op 28 november 2006 heeft het Europese parlement een voorstel verworpen om de verbranding van afval op een andere manier te benoemen en te promoten. Dit betekent niet alleen dat de reststoffenenergiecentrale formeel nu ook een misleidende benaming is, ook het promoten van afvalverbranding is ongewenst. Het beestje moet bij de naam genoemd worden. Het is een afvalverbrander en het blijft een afvalverbrander. Vermindering van de enorme CO2 uitstoot bij de winning van zout door ESCO is absoluut noodzakelijk. De effecten van het broeikaseffect stapelen zich op, ook in onze streken. Maar die vermindering van CO2 uitstoot kan eenvoudiger, schoner en goedkoper door geen zout meer te winnen op deze energieverslindende manier. Een afvalverbrander bouwen om wille van ESCO gaat ten koste van de schone lucht in Noord-West Friesland, is duurder dan andere maatregelen voor CO2 reductie en is uiteindelijk dus niet nodig.

Er komt geen schone lucht uit de afvalpijp
Omrin erkende tijdens de twee informatie-avonden die tot nu toe zijn gehouden dat er geen schone lucht uit de afvalpijp komt. Voor een goede verdunning met de atmosfeer van fijn stof en andere giftige stoffen is een hoge pijp nodig, hoe hoger hoe beter. Maar de plannen van Omrin voorzien slechts in de bouw van een 55 meter hoge pijp. De vuilverbrander van Alkmaar heeft een pijp van 80 meter. De keuze voor een veiliger pijp van 80 meter zou betekenen dat de gemeenteraad van Harlingen ontheffing aan Omrin moet verlenen voor zo'n hoge pijp. Omrin acht kennelijk de kans klein dat de gemeenteraad, gezien de ophef onder de bevolking, instemt met zo'n hoge schoorsteen. Omrin wil dat risico niet lopen en lijkt daardoor te willen experimenteren met de veiligheid wat betreft de giftige uitstoot. Dat mag niet!

Ongelukken zitten altijd in een klein hoekje
Ondanks het gehele proces van monitoring en regelgeving zijn filterstoringen, branden en andere calamiteiten niet uit te sluiten. Enkele recente voorbeelden zijn de filterstoring bij AVR te Rotterdam en de ATF brand bij Drachten. De gevolgen van dit soort ongelukken kunnen enorm zijn.

Nut en noodzaak
"Afval is niet niks" is de pakkende slogan van Omrin. Maar 120 miljoen euro, nodig om een afvalverbrander in Harlingen te bouwen, is ook niet niks. Levert dit dan een besparing op voor Friese gemeenten bij de verwerking van afval? Het is nog niet duidelijk of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Om echt te besparen op de verwerking van afval is het onverstandig om een afvaloven in Harlingen te bouwen. De verwerkingskosten in de centrale die Omrin wil bouwen zijn altijd nog fors duurder dan de kosten voor verwerking op dit moment elders in Nederland. Alleen de Friese gemeenten zijn aandeelhouder. Niet alle gemeenten hebben een even goede financiële positie. Er zijn aandeelhouders opgestapt bij Omrin en onduidelijk is wie de kosten van deze investering over moet nemen als er meer gemeenten hun aandeel in Omrin inleveren. Ook is onduidelijk wat er gebeurt als gemeenten geld tekort gaan komen. Moet de provincie Fryslân dan opdraaien voor de kosten. Linksom of rechtsom zal de Friese burger gaan betalen voor de bouw van deze overbodige afvalverbrander.

Meer informatie over de Stichting "Afvaloven Nee" via email afvalovennee@hotmail.com


---- --