Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 16 januari 2007                              |


1. Emancipatie
De Brabantse provinciale steunfuncties Palet, PSW en de stichting Zet maken werk van hun taken op het gebied van emancipatie. Dat blijkt uit de notitie Emancipate en Gender die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden. De organisaties hebben de middelen en de taken van het voormalige bureau voor Emancipatiezaken in 2004 overgenomen. Dit beleid wordt voortgezet in de komende jaren.

2. Sportbeleid
Er zijn vier varianten voor het toekomstige sportbeleid van de provincie ontwikkeld te weten "op de plaats rust", "warm lopen", "snelheid maken"en "naar voren". Bij de eerste variant wordt het bestaande budget teruggebracht naar E0,3 miljoen. Bij de navolgende varianten is er een additionele investering van E1,5 miljoen, E2,9 miljoen en ten slotte E5,36 miljoen nodig. Dat blijkt uit de nota bouwstenen sportbeleid die Gedeputeerde Staten hebben opgesteld naar aanleiding van het rapport "herijking sportbeleid". Definitieve besluitvorming zal plaats vinden na de vaststelling van het bestuursakkoord 2007-2011. Gedeputeerde Staten zenden de notitie naar de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur.

3. Herijking Steunfuncties
Het proces van herijking van de steunfuncties in Brabant ligt op koers. Die conclusie valt te trekken uit een voortgangsbericht dat Gedeputeerde Staten zenden aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. Steunfuncties zijn organisaties die gemeenten en verenigingen ondersteunen in hun taken op sociaal maatschappelijk terrein.

4. Internationale School Eindhoven
Voor een internationale school in Eindhoven, waar onderwijs wordt gegeven aan kinderen van buitenlandse ouders die voor het internationale bedrijfsleven werken, is E35 miljoen nodig. Het ministerie van EZ weigert medefinanciering. Dit is de reden waarom de gemeente Eindhoven naar wegen zoekt om de internationale school alsnog gefinancierd te krijgen. Zolang daar geen duidelijkheid over is, kunnen GS de eerder toegezegde provinciale bijdrage niet toekennen. Het college heeft in een brief naar de informateur aandacht gevraagd voor de internationale school. Dat blijkt uit een notitie die het college aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid zendt.


5. Buitenlandse reis
GS hebben ingestemd met een buitenlandse dienstreis naar Bergamo (Italie) waar ambtelijk deelgenomen wordt aan een internationaal uitwisselingsproject op het gebied van innovatie.

6. Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen dan hebben de inspanningen van de provincie zich geconcentreerd op het milieu en economie. Zowel bij de interne organisatie van de provincie als bij deelnemingen in externe organisaties zoals Essent en Eindhoven Airport, en in de uitvoering van programma's (o.a. "Naar een duurzaam Brabant", "Kleurrijk Brabant werkt", "Actieprogramma Innovatie") blijkt dit. Dit staat in een notitie dat GS ter kennisneming sturen aan de statencommissie.

7. Slagkracht BOM
GS willen drie toekomstscenario's met de statencommisie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid bespreken over het vergroten van de slagkracht van de NV Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De economische potentie van Brabant vraagt om een uitvoeringsorganisatie van voldoende sterkte. De scenario's verschillen in de wijze waarop de BOM samenwerking moet zoeken met andere ontwikkelingsmaatschappijen, de mate waarin de provincie zorgt voor extra kapitaal en of er extra fte's nodig zijn. De BOM voert programma's uit op het gebied van innovatie, investeringsbevordering, herstructurering bedrijventerreinen en verschaft risicodragend kapitaal aan innovatieve en snelgroeiende bedrijven.

8. Evaluatie herstructurering bedrijventerreinen
De aanpak van de Brabantse Herstuctureringsmaatschappij Bedrijventerreinen ligt op schema. Het doel is om in 2015 via 37 projecten zo'n 1295 hectare bedrijventerrein aan te pakken. Momenteel lopen al 15 projecten in heel Brabant. Hierdoor komt er voldoende ruimte voor ondernemers. Dit blijkt uit een evaluatie die door GS is vastgesteld.

9. Fietspaden
De provincie Noord-Brabant onderzoekt de kwaliteit van de 560 kilometer fietspaden die van de provincie zijn. Daarvoor krijgt het bureau KOAC-NPC een opdracht voor de jaren 2007, 2008 en 2009. Daarmee is een bedrag van E23.000 per jaar gemoeid.

10. Verkeersborden N620 Best-Son
De provinciale weg Best-Son is duurzaam en veilig ingericht. Er moeten nog verkeersborden geplaatst worden. Deze led-borden worden in Nederland door slechts één aanbieder geleverd. In afwijking van het aanbestedingenbeleid stemmen GS er mee in dat een opdracht wordt gegeven voor plaatsing van de borden.


11. Merwedebrug
In de vergadering van 2 november vroegen Provinciale Staten bij motie aan Gedeputeerde Staten om naast een tolvariant meerdere financieringsconstructies voor de Merwedebrug te ontwerpen, zoals ook toegepast bij de aanleg van de A59. Gedeputeerde Staten antwoorden nu dat er in de planstudie voor de Rijksweg A27 een marktscan wordt uitgevoerd waarbij het Rijk beziet of marktpartijen een rol kunnen spelen bij de financiering van de mogelijke oplossingen. Of een PPS-constructie daarbij gebruikt kan worden, valt nu niet te zeggen. GS zullen de PPS-constructie aan de stuurgroep A27, waarin de provincie zitting heeft, voorleggen.

12. Uitwegen
Er zijn nieuwe regels voor uitwegen op of aan provinciale wegen vastgesteld. In de notitie geven GS aan op welke wijze de provincie aanvragen van vergunningen behandelt en welke belangen afgewogen worden . De administratieve kosten, de kosten van aanleg, verplaatsing, wijziging en verwijdering van een uitweg zijn voor rekening van de vergunninghouder. De provinciale legesverordening moet worden gewijzigd om het beleid uit te voeren.

13. Brabant Medical School (BMS)
Doel van de BMS is het versterken van de eerstelijns gezondheidszorg door voldoende professionals op te leiden en te binden aan Noord-Brabant. Uit de evaluatie van de Brabant Medical School blijkt dat de afgelopen subsidieperiode vooral de opbouw van samenwerkingsrelaties met ziekenhuizen en onderwijsinstellingen aan de orde is geweest. Daarnaast is gewerkt aan de voorwaarden om te kunnen functioneren als instituut. De BMS zal opnieuw een subsidieverzoek indienen bij de provincie Noord-Brabant om ook op de middellange en lange termijn haar doelstellingen waar te maken. In de volgende bestuursperiode zal een beslissing genomen worden over continuering van de subsidie.

14. Voortgangsrapportage WMO Steunpunt Brabant
Het aanbod van het WMO steunpunt Brabant sluit goed aan op de vragen van de gemeenten over de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage over de periode maart-november 2006. In de rapportage is verder informatie opgenomen over de in behandeling en uitvoering genomen trajecten. Conclusies over de ervaringen van gemeenten met de dienstverlening van het Steunpunt zijn nog niet te trekken in verband met de korte bestaansduur van het WMO Steunpunt en het daardoor nog geringe aantal afgeronde trajecten. Gedeputeerde Staten hebben besloten de inzet en werkwijze van het Steunpunt ook in 2007 voort te zetten. De rapportage wordt ter kennisneming aangeboden aan de cmmissie Zorg, Welzijn en Cultuur.

15. Bureaucratie jeugdzorg
Goede jeugdzorg vraagt een zorgvuldige registratie en indicatiestelling. Aan de andere kant is er in een aantal gevallen sprake van onnodige bureaucratie. De provincie Noord-Brabant maakt werk van het terugdringen van onnodige bureaucratie in de jeugdzorg. Dat blijkt uit een verslag dat Gedeputeerde Staten zenden aan de statencommmissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. Er is eerst een analyse gemaakt van de mogelijkheden om in de jeugdzorg in Brabant de bureaucratie terug te dringen. De provincie heeft bij de analyse de aanbevelingen gebruikt van de Jeugdzorgbrigade onder leiding van oud-minister Frank de Grave die dit landelijk heeft bestudeerd en gerapporteerd aan staatssecretaris Ross-van Dorp.

16. Waterberging en natte natuurparels
De waterschappen en de provincie hebben een compensatieregeling voor de schade aan landbouwgronden als gevolg van de uitvoering van het waterbeleid ontwikkeld. Dit betreft de inundatie van gronden voor waterberging en de natschade als gevolg van de ontwikkeling van de natte natuurparels. Dat is een uitwerking van de afspraken tussen de provincie en de waterschappen over de waterthema's in de reconstructie ( de vernieuwing van de inrichting van het landelijk gebied).Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

17. Akkerdistels
De nieuw-gekozen Provinciale Staten zullen zich buigen over de herziening van de provinciale akkerdistelverordening. Een besluit over deze verordening zal op zijn vroegst in mei 2007 worden genomen.

18. Mediation
Mediation is een instrument waarmee partijen in een juridisch conflict zélf oplossingen zoeken zodat het doorlopen van formele juridische procedures vermeden kan worden. Dat geeft tijdwinst, minder juridische complicaties en betere onderlinge verhoudingen. Gedeputeerde Staten zijn voorstander van mediation en hebben een startnotitie geschreven. Een definitief besluit zal plaats vinden in het kader van het bestuursakkoord voor de periode 2007-2011.

19. Aankoop hoogwerker
In het provinciehuis moeten regelmatig onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd op grote hoogte. Het gaat dan om glasbewassing, vervanging van defecte lampen en andere reparaties. Vanwege veiligheidsvoorschriften is hiervoor voortaan een hoogwerker nodig. GS hebben het bedrijf Alpas Hendrion BV opdracht gegeven tot het leveren van een dergelijk apparaat. Met de aanschaf is een bedrag gemoeid van E7.360,- exclusief BTW.

20. Reactie GS op toezichtbrief BZK begroting 2007
De minister van BZK heeft bepaald dat de begroting 2007 van de provincie materieel in evenwicht is en er geen specifiek toezicht van BZK nodig is. GS hebben kennis genomen van de brieven die BZK hierover aan GS en PS hebben gestuurd. Tevens hebben GS een reactie op de toezichtbrief van BZK opgesteld en zenden deze aan BZK en de provinciale rekeningcommissie uit Provinciale Staten.


21. Nevenactiviteiten van provinciale medewerkers
Van provinciale medewerkers die een functie vervullen waarvoor een hogere salarisschaal geldt dan 13, worden de door hun vervulde nevenfuncties openbaar gemaakt. Deze regeling is onderdeel van het Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies (CAP). GS hebben kennis genomen van de lijst van nevenactiviteiten die op de provinciale website zal worden gepubliceerd.

22. Slibvergisting Geldrop-Mierlo
Waterschap de Dommel wil de slibvergistingsinstallatie aan de Luchenseheide in Geldrop-Mierlo uitbreiden. Deze installatie verwerkt 85 procent van slib uit Eindhoven en omliggende gemeenten. Doel van de nieuwe investering is om het huidige proces van biologische slibvergisting uit te breiden. De installatie maakt het mogelijk de uiteindelijke hoeveelheid af te voeren slib aanzienlijk te reduceren. Voor de bouw is een afwijking nodig van het streekplan, omdat het een uitbreiding betreft van meer dan de toegestane 15% die volgens het streekplan is toegestaan voor niet aan het buitengebied gebonden bedrijvigheid. Gedeputeerde Staten willen hier aan meewerken en vraagt advies van de Provinciale Planologische Commissie.

23. Nieuw beleid teeltondersteunende voorzieningen
De provincie gaat het beleid met betrekking tot teeltondersteunende voorzieningen (TOV) aanpassen. Teeltondersteunende voorzieningen worden gebruikt op tuinbouwbedrijven om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat kan b.v. gaan om een paprikateler, die daarnaast snijbloemen en planten kweekt. De mogelijkheden daartoe in oppervlakte zijn volgens de sector te beperkt. Er worden in het nieuwe beleid meer verantwoordelijkheden bij gemeenten neergelegd. De kwetsbare gebieden blijven beschermd. Wel maakt de provincie onderscheid tussen permanente en tijdelijke voorzieningen. Deze laatste worden maximaal zes maanden per jaar gebruikt en mogen buiten het bouwblok komen. Permanente voorzieningen blijven beperkt tot het bouwblok. Afhankelijk van het soort gebied, is een vergroting van het bouwblok mogelijk.

24. Woningbouw
In november 2006 zijn door de provincie plannen goedgekeurd voor de realisering van zo'n 850 woningen. Dat blijkt uit de maandelijkse rapportage van de woningbouw in Noord-Brabant. In de periode van december 2005 tot en met november 2006 zijn plannen goedgekeurd voor in totaal 14.000 woningen. Uit deze cijfers blijkt volgens de provincie dat de Brabantse woningmarkt zich herstelt en dat de bouwproductie verder aantrekt. Volgens de prognoses zijn er in Brabant ruim 10.000 nieuwe woningen per jaar nodig.

25. Ruimtelijke plannen
Aan de partiele herziening van het bestemmingsplan buitengebied 81 van de gemeente Haaren (Oisterwijkseweg 1) wordt goedkeuring verleend, de gemeente Bergeijk krijgt een categorie-aanwijzing op grond van artikel 19 wet ruimtelijke ordening voor het bestemmingsplan woongebieden West en voor een deel van het bestemmingsplan woongebieden Oost, het bestemmingsplan woongebieden Zuid-West van de gemeente Geldrop-Mierlo wordt goedgekeurd, aan het bestemmingplan Haarsteeg van de gemeente Heusden wordt gedeeltelijk goedkeuring onthouden, het bestemmingsplan Kalverstraat van de gemeente Tilburg wordt goedgekeurd, het plan Kromstraat 1 herziening de Plaatse rondom de Gender van de gemeente Veldhoven wordt gedeeltelijk goedgekeurd, de gemeente Someren krijgt geen categorie-aanwijzing op grond van artikel 19 voor 23 bouwinitiatieven, aan het bestemmingsplan Cereslaan, West-Heesch/locatie Vismeerstraat van de gemeente Bernheze wordt goedkeuring onthouden, het bestemmingsplan 1e partiele herziening omgeving Heistraat van de gemeente Valkenswaard wordt goedgekeurd, het wijzigingsplan Kom Made van de gemeente Drimmelen wordt goedgekeurd en de verzamellijst met goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening is vastgesteld.


---- --