European Union



IP/07/52

Brussel, 16 januari 2007

Pluralisme in de media: de Commissie benadrukt de noodzaak van transparantie, vrijheid en diversiteit in het Europese medialandschap

Naar aanleiding van voortdurende uitingen van bezorgdheid van het Europees Parlement en niet-gouvernementele organisaties over concentraties in de mediasector en de mogelijke effecten daarvan op het pluralisme in de media en de vrijheid van meningsuiting hebben commissaris Viviane Reding en vicevoorzitter Margot Wallström hun collega-commissarissen vandaag een driestappenaanpak voorgesteld om vorderingen te boeken bij het pluralisme in de media in de Europese Unie.

"De media worden weliswaar vanwege de nieuwe technologieën en de mondiale concurrentie geconfronteerd met radicale veranderingen en herstructureringen, maar voor het democratische proces in de lidstaten en in de Europese Unie als geheel is het van cruciaal belang dat het pluralisme in de media op peil blijft", stelt commissaris Viviane Reding (informatiemaatschappij en media). "Dit vereist een goed inzicht in de economische en juridische realiteit van het huidige medialandschap in Europa en met onze uit drie stappen bestaande aanpak wordt getracht dit inzicht te krijgen."

Vicevoorzitter Margot Wallström voegde daaraan toe: "Communicatie - in de zin van een levendige en beschaafde discussie onder burgers - is de levenskracht van de democratie. De media zijn de aders waar zij door stroomt. De informatie die zij verstrekken moet volledig, divers, kritisch, betrouwbaar, eerlijk en betrouwbaar zijn."

De drie stappen, uiteengezet door commissaris Reding en vicevoorzitter Wallström (bevoegd voor de betrekkingen met de instellingen en de communicatiestrategie) is gebaseerd op suggesties die zijn gedaan tijdens de Conferentie van Liverpool over de audiovisuele sector in 2005 en geeft de koers voor dit politiek gevoelige beleidsterrein aan.

In de "Reding-Wallström"-aanpak is pluralisme in de media een veel ruimer begrip dan media-eigendom; het behelst toegang tot uiteenlopende informatie, zodat de burger zich een mening kan vormen zonder door één dominante bron te worden beïnvloed. De burger heeft ook behoefte aan transparante mechanismen die waarborgen dat de media als ècht onafhankelijk worden gezien.

De nieuwe richtlijn "Audiovisuele mediadiensten zonder grenzen", die in december 2005 door de Commissie is voorgesteld, draagt in dit opzicht bij tot het pluralisme in de media. Deze richtlijn zal met name inhouden dat de lidstaten moeten waarborgen dat hun nationale regelgevende instanties onafhankelijk zijn van hun nationale regeringen en aanbieders van audiovisuele mediadiensten. Het voorstel van de Commissie dienaangaande zal tijdens de tweede lezing van de richtlijn in de eerste helft van 2007 opnieuw worden besproken.

De "Reding-Wallström"-aanpak, zoals die vandaag aan de Commissie is voorgesteld, bestaat uit drie stappen:


1. Een werkdocument van de diensten van de Commissie over het pluralisme in de media (dat vandaag al wordt ingediend). Hierin wordt geschetst wat er door derden en andere organisaties wordt gedaan om het pluralisme te bevorderen, met name de essentiële activiteiten van de Raad van Europa, en wordt een eerste beknopt overzicht gegeven van de markten in de lidstaten voor audiovisuele en gedrukte media. In deze referentieanalyse is ook informatie opgenomen over nationale regelingen voor media-eigendom en de sterk uiteenlopende regelgevingsmodellen van de 27 lidstaten.


2. Een onafhankelijke studie naar het pluralisme in de media in de EU-lidstaten om concrete en objectieve indicatoren voor de bepaling van het pluralisme in de media in de EU-lidstaten te definiëren en te testen (in 2007).


3. Een mededeling van de Commissie over de indicatoren voor het pluralisme in de media in de EU-lidstaten (in 2008) waarover een uitgebreide inspraakronde zal worden gehouden. Daarna kan worden nagegaan, bijvoorbeeld door middel van een verdere studie, hoe opportuun het is de indicatoren voor het pluralisme in de media toe te passen.

Gedurende het hele proces zullen de Groep van commissarissen voor de grondrechten, het Europees Parlement en de Raad op de hoogte worden gehouden over de geboekte vorderingen.

Zie voor meer informatie over het "Reding-Wallström"-plan en de lopende werkzaamheden van de Commissie op het gebied van het pluralisme in de media:

http://ec.europa.eu/information_society/media_taskforce/pluralism/inde x_en.htm