Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 008

datum: 16 januari 2007

Minder hoogbouw, geen parkeertoren bij ziekenhuis Maatweg

Het college van B&W heeft ingestemd met het voorontwerp Bestemmingsplan PPC Maatweg 2007. In dit bestemmingsplan zijn de inspraakreacties (in totaal 45) verwerkt. Hierdoor, en ook door voortgang in het ontwerpproces van het Meander Medisch Centrum, wijzigen de plannen op een aantal punten. De belangrijkste zijn dat er minder hoogbouw is bij het ziekenhuis. Ook de parkeertoren van 8 lagen is geschrapt uit de plannen. Over de verkeersaspecten rond het ziekenhuis heeft het college een standpunt bepaald.

Het voorontwerp bestemmingsplan PPC wordt op 30 januari aanstaande ter peiling aan de gemeenteraad voorgelegd. Hierna wordt het voor commentaar voorgelegd aan de Provinciaal Planologische Commissie (PPC).

Kwaliteit staat voorop

Op het voormalige MOB-terrein bij de Maatweg komt het nieuwe Meander Medisch Centrum: een nieuw ziekenhuis dat 300.000 mensen in Amersfoort en de regio moet bedienen. Het ziekenhuis wil zo spoedig mogelijk zijn deuren openen. Belangrijkste argument is dat de huidige locaties (Lichtenberg en Elisabeth) niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen om op termijn kwalitatief goede zorg te kunnen blijven leveren. Ook zijn ten aanzien van veiligheid, techniek en onderhoud forse investeringen nodig als de twee locaties langer dan tot 2010 open moeten blijven. Het nieuwe Meander Medisch Centrum heeft uitsluitend eenpersoonskamers met eigen sanitair, efficiënte poliklinieken en aangename verblijfsruimten. De groene omgeving van het ziekenhuis draagt sterk bij aan een prettig verblijfsklimaat.

Verkeersonderzoek

Naar aanleiding van extra verkeersonderzoek heeft het college besloten dat er een aparte ambulance-ingang aan de Maatweg moet komen. Bevoorrading vindt in de plannen van het college plaats via de hoofdentree. De Schans wordt alleen in noodgevallen gebruikt voor de ontsluiting van het ziekenhuis. Het fietspad aan de noordoostzijde van de Maatweg blijft gehandhaafd. De door omwonenden gevraagde rotonde aan de Maatweg/Bunschoterstraat ter ontsluiting van het ziekenhuis bleek niet haalbaar.

Ecologie, woningbouw en Huis van de Watersport

Naast de nieuwbouw van Meander Medisch Centrum worden in het bestemmingsplan ook andere zaken geregeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om het tot stand brengen van de ecologische verbindingszones Coelhorst/Schothorst en Eem/Valleikanaal. Ook realisatie van maximaal 100 woningen op de locatie Kop van Schothorst en de herontwikkeling van het winkelcomplex met ook maximaal 100 woningen aan de Balladelaan worden mogelijk gemaakt. Aan de Eem is rekening gehouden met vervangende huisvesting voor Roeivereniging Hemus in het Huis van de Watersport en dijkverbetering van de primaire waterkering.

Geïnteresseerd?
Geïnteresseerden kunnen het ontwerp Bestemmingsplan inzien bij het gemeentelijk informatiecentrum De Observant aan het Stadhuisplein 7 in Amersfoort. De mensen die hebben gereageerd ontvangen de reactienota thuis. In het Maatweggebied en de wijken Hoogland, Schothorst en de Isselt wordt volgende week de nieuwsbrief Stadsberichten Extra bezorgd. De stukken zijn ook te zien op de site van de gemeente Amersfoort www.amersfoort.nl.

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 45 48, e-mail s.dejong@amersfoort.nl.

Voor informatie/illustraties van het ziekenhuis kunt u contact opnemen met Jeroen Hurkens, manager communicatie Meander Medisch Centrum, telefoon 033 850 20 08.


---- --